Damm Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder damm, varianter, uttal och böjningar av damm

Damm synonym, annat ord för damm, vad betyder damm, förklaring, uttal och böjningar av damm.

Synonymer till damm

Hittade 2 varianter av ordet damm:

Vad betyder och hur uttalas damm

Damm uttalas damm och är ett substantiv -en -ar.

Damm betyder:

Ordformer av damm

Singular

damm
obestämd grundform
damms
obestämd genitiv
dammen
bestämd grundform
dammens
bestämd genitiv

Plural

dammar
obestämd grundform
dammars
obestämd genitiv
dammarna
bestämd grundform
dammarnas
bestämd genitiv

Damm1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas damm

Damm uttalas damm och är ett substantiv -et.

Damm betyder:

Ordformer av damm

Singular

damm
obestämd grundform
damms
obestämd genitiv
dammet
bestämd grundform
dammets
bestämd genitiv

Damm2 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Damm på Engelska

 • pool, pond, dam - pool of water, basin, irrigation pond, duck pond
 • dust - fine particles of matter, vacuum cleaner, stone dust

Hur används ordet damm

 1. I vinter har ovanligt många fall, hittills 60 personer sedan i november, rapporterats in i Sverige. Sjukdomen smittar via fåglar, som själva inte behöver vara sjuka. Och det är framförallt via avföringen, att man andas in damm från fågelspillningen. (källa)
 2. Smittämnet finns främst i de smittade fåglarnas avföring och kan spridas till människa via damm från torkad avföring. Sjukdomen kan också smitta från människa till människa. (källa)
 3. Ett fågelbad är ett konstgjort öppet vattenkärl, eller liten grund damm, avsett för fåglar att dricka ur och bada i. Ett fågelbad kan fungera som trädgårdskonst, skulptur eller vara en del i att skapa en vital naturträdgård. Fågelbad lockar till sig en rad olika fågelarter, speciellt under sommar eller torrperioder, men fågelbad som inte fryser om vintern lockar också till sig fåglar. (källa)
 4. En sägen berättar att abborren fick sina ränder då Sankte Per tappade nycklarna i en damm och abborren vägrade ta upp nycklarna. De andra fiskarna blev arga och randade (slog) abborren så hårt, att ränderna sitter i än idag. (källa)
 5. Gaspartiklar är vanligen väl separerade, till skillnad från vätskepartiklar. En större partikel (som till exempel flygande damm) i en gas rör sig med Brownsk rörelse. Då nuvarande teknologi knappt (eller inte alls) kan observera individuella gaspartiklar kan bara teoretiska beräkningar ge förslag på hur de kan tänkas röra sig, även om det inte är via brownsk rörelse, då sådan bygger på ett jämnt motstånd på grund av friktion mot gaspartiklarna med vissa mer våldsamma kollisioner. En makroskopisk partikel (som vanligen består av flera miljoner eller miljarder atomer) har därför en "taggig" rörelse, även om den är långt från lika taggig som en individuell gaspartikels. (källa)
 6. Gipsskivan har normalt ett dåligt skydd mot fukt, om den inte har ett skyddande ytskikt och bör ej användas utomhus. Orsaken är risk för mögelbildning vid fuktskador. En ny typ av gipsskiva med glasfiberförstärkt yta är att föredra till utrymmen där det kan uppstå problem med fukt. Damm från glasfibern har visat sig ge problem på bygget, till exempel näsblod och klåda. Nu kräver tillverkare att heltäckande skyddskläder används vid montage. Detta löser dock bara snickarnas besvär men inte problemen för andra yrkesgrupper som gör håltagningar. Det finns dock fibercementskivor som använts under lång tid utan arbetskyddsproblem eller mögelbildning på grund av fuktskador. (källa)
 7. Råmaterialet till glasull kan vara returglas eller sand, SiO2. Råmaterialet smälts vid cirka 1400 °C och den smälta massan leds till roterande spinnare varvid glaset slungas ut ur små hål och stelnar. De tunna trådarna av glas bearbetas tillsammans med fenolharts och cirka 0,5 % mineralolja för att binda damm. Glasullen formas sedan till isolerskivor eller andra produkter. Glasull används som isoleringsmaterial och har mycket goda värme- och ljudabsorptionssegenskaper och är obrännbar (A1 enligt Euroclass ). Glasullens kemiska bindemedel förgasas vid 200 °C. Glasull kan ha vissa hälsoaspekter eftersom dess fiber kan förorsaka damm vid till exempel isolering av en byggnad. I Europa är dock glasull sedan 1998 klassificerad som biolöslig och icke-cancerogen enligt EUCEB . Glasfiberull kan skapa hudirritationer för känsliga personer vid kroppskontakt men är idag gjord av en fin fiber som inte kan jämföras med den som användes på 1970-talet. (källa)
 8. En mopp kan användas antingen torr, för att samla ihop skräp och damm på hårda golv, lätt fuktad, för att microfibrerna ska suga åt sig smutsen bättre, eller impregnerad med något golvvårdsmedel. Inom modern trappstädning används ett flertal mopptrasor som fuktas med en dänkflaska och byts ut regelbundet så att smutsen inte sprids. (källa)
 9. Guldfisk (Carassius auratus) är en sötvattensfisk som tillhör familjen karpfiskar. Guldfisk är en populär prydnadsfisk och hålls ofta i trädgårdsdammar och som akvariefisk. Den har sitt ursprung i Östasien, där karpfiskar under lång tid förekommit i fiskodling. Guldfisk domesticerades först i Kina för över 1 000 år sedan och började genom selektiv avel på guldfärgade individer (guldkarp) odlas som prydnadsfisk. En mängd odlingsvarianter med varierande form och färg har sedan dess avlats fram och idag finns över 300 odlingsvarianter. (källa)
 10. Genom kontakt med sjuka djur, myggbett, fästingbett, eller genom inandning av förorenat damm (jordbävning), myggbett En oväntad källa till smitta är äldre husgolv, väggar och tak som hemmafixare kan råka ut för. Även sorkfeber kan smitta på detta sätt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.