Dator Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder dator, varianter, uttal och böjningar av dator

Dator synonym, annat ord för dator, vad betyder dator, förklaring, uttal och böjningar av dator.

Synonymer till dator

Vad betyder och hur uttalas dator

Dator uttalas dat|or och är ett substantiv -n -er [-o´r-].

Dator betyder:

Ordformer av dator

Singular

dator
obestämd grundform
dators
obestämd genitiv
datorn
bestämd grundform
datorns
bestämd genitiv

Plural

datorer
obestämd grundform
datorers
obestämd genitiv
datorerna
bestämd grundform
datorernas
bestämd genitiv

Dator är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Dator på Engelska

  • computer - a device that can retrieve data quickly, programmable electronic data device, computer-aided

Hur används ordet dator

  1. Den allra senaste tekniken har gett oss nya verktyg för att kunna koppla ihop epidemiologi och flyttfågelekologi. Det är otroligt fascinerande att från en dator i Sverige kunna se hur en and i Bangladesh rör sig. Och data från många änder ger oss möjligheten att undersöka hur virus sprids runt om i världen, säger Jonas Waldenström, en av forskarna som står bakom projektet. (källa)
  2. Gods (datorspel) – ett dator/TV-spel från 1991 utvecklat av Bitmap Brothers. (källa)
  3. Ett grafikkort är ett gränssnitt i datorsystem som tolkar och bearbetar en dators binära information till en videosignal som kan visas på en bildskärm. Moderna grafikkort, som sådana som används för bildbehandling, CAD och datorspel, utför ofta mycket av arbetet med att konstruera den slutgiltiga bilden som syns på skärmen. (källa)
  4. Avbildning med hjälp av dator. (källa)
  5. En handdator, fickdator, eng. personal digital assistant, är en dator liten nog att ha i handen eller fickan. Till skillnad mot en vanlig dator har handdatorn ofta inget tangentbord utan inmatningen sker med en pekpinne på skärmen. En fickdator däremot är utrustad med ett litet tangentbord, så dessa mer liknar en bärbar dator i mindre form. (källa)
  6. De flesta moderna heliostater kontrollerar med hjälp av dator. Stora anläggningar som termiska solkraftverk inkluderar fält med heliostater som består av många speglar. På ett sådant fält styrs vanligen alla speglar av en enda dator. (källa)
  7. En hemdator är en dator man kan ha hemma och är skapta på ett så enkelt och smidigt sätt att alla kan använda den. Begreppet hör framför allt hemma på 1980-talet, då små datorer, "mikrodatorer" (namnet syftar dels på mikroprocessorn de innehöll, dels på storleken i förhållande till mini- och stordatorerna), de flesta främst för hobbyanvändning, började bli vanliga. Tidiga mikrodatorer för hobbybruk, såsom Altair 8800 från 1974, levererades i form av en byggsats, men termen hemdator syftar främst på datorer avsedda också för mindre tekniskt lagda användare. (källa)
  8. Maskinvara eller hårdvara är samlingsnamn för en dators fysiska delar. Ordet hårdvara är en direktöversättning av engelskans hardware som betyder ungefär järnvaror, sådant man köper i en järnhandel (hardware store). (källa)
  9. Offlineprogrammering (OLP), där man använder sig av ett externt program i en vanlig dator vilken inte är kopplat till roboten för att med "skriven" kod programmera in koordinaterna och rörelsemönster. I OLP finns huvudsakligen två inriktningar på program och hur man programmerar. Den första och äldsta varianten som kräver stor programmeringskunskap är en "enkel" redigering där man skriver in kod för hand. Den andra och modernare använder sig av en 3D miljö där man moddelerar upp hela robotcellen. I den virtuella miljön kan man sedan styra/programmera roboten genom att "köra" roboten till olika positioner och lagra dessa och även genom att skriva kod. Den kod man då får fram kan sedan laddas ned till en fysisk robot. (källa)
  10. Informationsteknik, IT, är ett samlingsbegrepp för de möjligheter som skapats genom framsteg inom datateknik och telekommunikation. IT-utbildning på högskolenivå, oftast till systemvetare, civil- eller högskoleingenjör, är numera ett vanligt inslag på tekniska högskolor, andra högskolor och universitet. Begreppet etablerades i branschen åren 1992–1994 som en reaktion på nya möjligheter att hantera kommunikation, bilder och ljud med dator. Ett äldre svenskt uttryck för IT är automatisk databehandling (ADB). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.