Debattartikel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder debattartikel, varianter, uttal och böjningar av debattartikel

Debattartikel synonym, annat ord för debattartikel, vad betyder debattartikel, förklaring, uttal och böjningar av debattartikel.

Vad betyder och hur uttalas debattartikel

Debattartikel uttalas de|batt|art|ikel och är ett substantiv.

Ordformer av debattartikel

Singular

debattartikel
obestämd grundform
debattartikels
obestämd genitiv
debattartikeln
bestämd grundform
debattartikelns
bestämd genitiv

Plural

debattartiklar
obestämd grundform
debattartiklars
obestämd genitiv
debattartiklarna
bestämd grundform
debattartiklarnas
bestämd genitiv

Debattartikel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Debattartikel på Engelska

  • debate article

Hur används ordet debattartikel

  1. Liberalerna hänvisar hänvisar till en debattartikel i Computer Sweden, där Selimovic bland annat skriver. (källa)
  2. Ett uppmärksammat exempel från 2005 på vad som skulle kunna kallas för partipiska var riksdagens behandling av ett förslag till etableringsfrihet i förskolan (bet. 2005/06:UbU13). Det unika med denna behandling var att en majoritet i riksdagen (bestående av Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet) beslutade om en ändring i en lag trots att regeringen aktivt motsatte sig detta. I en debattartikel i Dagens Nyheter dagen innan omröstningen skulle ske motsatte sig folkpartisten Nyamko Sabuni förslaget. Trots protesten i Dagens Nyheter valde Nyamko att dagen efter i riksdagen stödja detta vilket gjorde att lagen blev verklighet. (källa)
  3. Begreppet utanförskap användes flitigt i debatten i valrörelsen inför riksdagsvalet 2006, först av moderater, senare av politiker av skild partifärg. Begreppet har i en debattartikel av nationalekonomen Bertil Holmlund beskrivits som problematiskt. Användningen av helårsekvivalenter för att mäta utanförskap kritiserades för att måttet endast inkluderar sådan arbetslöshet och långtidssjukdom som ger ekonomisk ersättning (så kallat bidragsberoende), vilket kan manipuleras politiskt genom att ändra ersättningssystemens kvalifikationskrav eller längden av a-kassans ersättningsperioder. Kritiken avsåg också att i debatten kopplades begreppet på ett tendentiöst sätt till invandrare, kriminalitet och drogmissbruk. Den borgerliga alliansen etablerade en orsakskedja som såg ut på följande vis: arbetslös (och invandrare) – bidragsberoende – utanförskap – kriminellt beteende. (källa)
  4. Inför riksdagsvalet 2006 skrev Mikael van Reis en debattartikel i Göteborgs-Posten, rubricerad "Vi saknar ett vänsterliberalt parti". Mikael van Reis kritiserade vad han ansåg vara Folkpartiets förändring bort från "snällismen" mot det disciplinära hållet ("med test, läxor och buggning") och pläderade för ett vänsterliberalt eller socialliberalt parti. I artikeln nämner han också att Bo Ekman (grundare av Tällberg Foundation) ansett i ett uttalande att Folkpartiet gått från "försvar av individens integritet till disciplin och prövning av medborgare" samt att de blivit "tvärsäkerhetens och nitälskarens parti, inte ifrågasättarnas och det öppna samtalets parti" (Svenska Dagbladet 7 september). (källa)
  5. En debattartikel är ett uttrycksmedel som används i tidningar, och har vissa likheter med insändare. Det normala är dock att en debattartikel ges mer utrymme, och en mer framträdande plats i tidningen än en normal insändare. Debattartiklar har seriösare karaktär och författaren måste alltid träda fram med sitt namn. Det förekommer att tidningarna aktivt söker upp potentiella författare av debattartiklar och erbjuder dem plats för en artikel i ett aktuellt ämne. Debattartiklar är vanligast i stater med demokrati, och utgår ofta från partipolitik. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.