Deficit Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder deficit, varianter, uttal och böjningar av deficit

Deficit synonym, annat ord för deficit, vad betyder deficit, förklaring, uttal och böjningar av deficit.

Vad betyder och hur uttalas deficit

Deficit uttalas de|fic|it [de´-] och är ett substantiv; bestämd form deficit el. -et; pl. deficit.

Deficit betyder:

Ordformer av deficit

Singular

deficit
obestämd grundform
deficits
obestämd genitiv
deficit
bestämd grundform
deficits
bestämd genitiv

Plural

deficit
obestämd grundform
deficits
obestämd genitiv
deficiten
bestämd grundform
deficitens
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer singular

deficitet
bestämd grundform
deficitets
bestämd genitiv

Deficit är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet deficit

  1. ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) är en diagnos för neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som utmärks av nedsatta exekutiva förmågor, exempelvis bristande förmåga att kontrollera uppmärksamheten, och/eller hyperaktivitet. Det är en medicinsk diagnos på ett medfött tillstånd. Termen ADHD kommer från DSM, en handbok inom psykiatrin som i USA utger ett standardsystem för medicinsk diagnostisering av psykiska störningar. Den internationella sjukdomsklassifikationen ICD, som bland annat tillämpas i Sverige, klassificerar ADHD som en aktivitets- och uppmärksamhetsstörning (engelska: disturbance of activity and attention) och ingår i en grupp som kallas hyperaktivitetsstörningar. Den svenska benämningen är hyperaktivitetssyndrom med uppmärksamhetsstörning. Kritiker menar att det inte är något fel på dessa personer, utan att det är samhället som medikaliserar allt fler mänskliga tillstånd, som exempelvis barndom. (källa)
  2. DAMP-begreppet inom barnneuropsykiatrin och fokuserades av Gillberg innan ADHD-diagnosen (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) utkristalliserats och är en förkortning av Deficits in Attention, Motor control and Perception, som beskriver tillståndets olika symtom. (källa)
  3. Damp (akronym, engelska: Deficits in attention, motor control and perception) var en svensk omdebatterad diagnos inom neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som bland annat innebar koncentrationssvårigheter och nedsatt motorik. Diagnosen damp lanserades av den svenske psykiatrikern Christopher Gillberg, som varit medförfattare till de flesta av det trettiotal publicerade arbeten som använder begreppet. Begreppet definierades första gången 1986. Diagnosen ersatte i mångt och mycket diagnosen MBD (Minimal Brain Dysfunction) i Sverige, vilken avskaffades helt 1990. Diagnosen damp avskaffades och ersattes med det internationellt etablerade begreppet ADHD. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.