Dejt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder dejt, varianter, uttal och böjningar av dejt

Dejt synonym, annat ord för dejt, vad betyder dejt, förklaring, uttal och böjningar av dejt.

Vad betyder och hur uttalas dejt

Dejt uttalas dejt och är ett substantiv -en -er el. date [dej´t] -n [-en] -r [-er].

Dejt betyder:

Ordformer av dejt

Singular

dejt
obestämd grundform
dejts
obestämd genitiv
dejten
bestämd grundform
dejtens
bestämd genitiv

Plural

dejter
obestämd grundform
dejters
obestämd genitiv
dejterna
bestämd grundform
dejternas
bestämd genitiv

Variantstavning singular

date
obestämd grundform
dates
obestämd genitiv
daten
bestämd grundform
datens
bestämd genitiv

Variantstavning plural

dater
obestämd grundform
daters
obestämd genitiv
daterna
bestämd grundform
daternas
bestämd genitiv

Dejt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet dejt

  1. Köpare av tjänster från prostituerade kallas i svensk slang torsk och formellt i myndighetstexter sexköpare. I branschen används orden kund, dejt eller klient. För prostituerade män används benämningen gigolo (eller sexarbetare). Den som organiserar eller underlättar prostitutionen benämns hallick (vardagligt) eller kopplare. Verksamheten benämns i lagtexten koppleri (Brottsbalken 6 kap. 12 §). (källa)
  2. Exempel på svengelska är printa för "skriva ut", joina för "ansluta sig", "mingla" för att "umgås" och "dejt" för "träff". Ett direktöversatt engelskt idiomatiskt uttryck kallas dock en anglicism. Ett exempel är "Ska vi kalla det en dag?" från engelskans Shall we call it a day?. På en idiomatisk, eller rent av kongenial översättning skulle man kunna skriva Ska vi stänga butiken? eller ännu enklare Nä, nu går vi hem. (källa)
  3. Dejtning är ett sätt för människor att söka efter en partner. De försöker på detta sätt lära känna varandra genom att träffas (på en dejt, efter engelskans ord för 'träff') och umgås, exempelvis på restaurang, kafé, bio, ses hemma hos någon eller på Internet och telefon. En dejt kan få personerna som umgås med varandra att känna samhörighet med varandra. Det kan också vara en möjlighet för människor att hitta en tillfällig sexuell partner eller att utveckla sin sociala kompetens och sexualitet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.