Delegera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder delegera, varianter, uttal och böjningar av delegera

Delegera synonym, annat ord för delegera, vad betyder delegera, förklaring, uttal och böjningar av delegera.

Synonym till delegera

Vad betyder och hur uttalas delegera

Delegera uttalas de|leg|era [-ge´-] och är ett verb -de.

Delegera betyder:

Ordformer av delegera

Aktiv

delegera
infinitiv
delegerar
presens
delegerade
preteritum
delegerat
supinum
delegerande
presens particip
delegera
imperativ

Passiv

delegeras
infinitiv
delegeras
presens
delegerades
preteritum
delegerats
supinum

Perfekt particip

delegerad en
~ + subst.
delegerat ett
~ + subst.
delegerade den/det/de
~ + subst.

Delegera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Delegera på Engelska

  • delegate - assign responsibility or authority

Hur används ordet delegera

  1. Det finns flera konkurrerande ideologier om hur ledarskapet bör bedrivas, i fall när sådan finns. Det finns också flera olika konkurrerande teorier om hur olika slag av ledarskap skall definieras. Ledarskap bygger på gruppens tillit och på makt. Till ledarens uppgifter hör konfliktlösning och förhandling, den har vanligen problemformuleringsprivilegiet, och legitimitet att delegera sin makt i gruppen. (källa)
  2. Gränsen mellan kapare och frilansande sjörövare har alltid varit tunn. Kaparbrev utfästes vanligen av krigsministerier och regeringar, dock kunde regeringarna delegera uppdraget till så kallade prisdomstolar under guvernörer. Skillnaden finns dock, om än blekt, och ordet kapare kan inte utan vidare ersättas med buckanjär eller flibustiär även om dessa ofta agerade med kaparbrev. Däremot kan termen pirat användas 'som ekvivalent med kapare, enligt SAOB. (källa)
  3. I regel är det länsstyrelsen i respektive län som är den avgörande myndigheten, men nu kan även kommunerna själva bilda reservat. Den som bildar ett naturreservat står som högsta förvaltare, men kan delegera uppgifter till entreprenörer. På länsstyrelsens uppdrag ansvarar en tillsynsman att efterlevnaden sker av reservatets föreskrifter. (källa)
  4. Hobbes' landsman John Locke har en ljusare bild av naturtillståndet i Two Treatises on Government (1690): däråder en naturrätt som ger människan rätt till sig själv (property), och därmed rätt att genom sitt arbetes kraft anskaffa egendom och försvara den från orättvisa kränkningar, men behovet av att skaffa ett skydd mot allvarligare kränkningar driver människor att gå samman i ett "politiskt samfund" (Political Society) och delegera en del av sin makt till staten, som dock endast kan utöva den med folkets samtycke. (källa)
  5. En stat som inte består av flera sammanslutna enheter, kallas enhetsstat. Storbritannien som är en enhetsstat, är av historiska skäl till namnet en union, United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. 1603 blev England och Skottland en personalunion, vilken 1707 ombildades till realunion. Vidare är Storbritannien tillsammans med bl.a. Spanien och Italien, exempel på att även enhetsstater kan delegera större eller mindre maktbefogenheter till autonoma regioner. (källa)
  6. Ett partrederi förutsätts ha en huvudredare, som vanligtvis äger den största andelen av fartyget och ofta även är befälhavare på fartyget. Denne ansvarar för bolagets administration och bokföring (som han förstås kan delegera till lejda krafter). Partrederi finns som bolagsform i alla de nordiska länderna. (källa)
  7. Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön och för att arbetsmiljöarbetet bedrivs systematiskt. I arbetsmiljölagen anges även att chefer och arbetsledare ska ha kompetens för att klara sina uppgifter i arbetsmiljöarbetet. Chefer och arbetsledare kan fördela (delegera) arbetsuppgifter men arbetsmiljöansvaret är alltid arbetsgivarens. För att medarbetare ska kunna ta ansvar för sin arbetsmiljö har medarbetarna rätt till information och kunskap om sin arbetsmiljö, om vilka risker som finns och hur de kan förebyggas. (källa)
  8. En stationsinspektor var chef över en järnvägsstation (av 1:a till 4:e klass ) och var därmed ansvarig för att delegera uppgifterna mellan stationens anställda och förmedla information och order från trafikdirektören. (källa)
  9. Teaterchefen ansvarar normalt inför en styrelse och kan ofta delegera ut ansvaret för de många olika specialavdelningarna till dess ansvariga och ansvaret för de olika scenuppsättningarnas genomförande till teaterproducenter, regissörer med flera. Normalt brukar teaterchefer ha en längre tids erfarenhet från arbete inom kultursektorn och eget konstnärligt scenarbete bakom sig. (källa)
  10. Delegering är att man överlämnar beslutsrätt, det vill säga att man låter någon annan fatta beslut i ens eget namn. Detta kallas att beslutet delegeras. Till exempel är högsta beslutande organet i en kommun dess kommunfullmäktige. Normalt delegerar fullmäktige många typer av beslut till kommunstyrelsen, som i sin tur kan delegera beslut till andra grupper eller enskilda personer. Dessa sägs sedan fatta beslut på delegering. För delegering måste det finnas en delegeringsordning , av vilken framgår vilka typer av beslut den/de delegerade kan fatta självständigt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.