Dendrokronologisk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder dendrokronologisk, varianter, uttal och böjningar av dendrokronologisk

Dendrokronologisk synonym, annat ord för dendrokronologisk, vad betyder dendrokronologisk, förklaring, uttal och böjningar av dendrokronologisk.

Vad betyder och hur uttalas dendrokronologisk

Dendrokronologisk uttalas dendro|krono|log|isk [-å´g-] och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av dendrokronologisk

Böjning (i positiv) dendrokronologisk en ~ + subst. dendrokronologiskt ett ~ + subst. dendrokronologiska den/det/de ~ + subst.

Dendrokronologisk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet dendrokronologisk

  1. Ingatorps kyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Ingatorp-Bellö församling, Linköpings stift. Kyrkan ligger i Ingatorp, ca 10 km väster om Mariannelund i Eksjö kommun. På kyrkans kyrkogård står Kyrkboden i Ingatorp som enligt en dendrokronologisk analys från år 2008 är Sveriges äldsta daterade träbyggnad, som inte är en kyrka. (källa)
  2. Målet med den första undersökningen 2001 var en generell undersökning av platsen samt en provtagning för datering. Dateringen gjordes med hjälp av dendrokronologiska prover, samt analys av lösfynd och fartygstyp. I en dendrokronologisk undersökning analyseras årsringarna på aktuella träföremål, i detta fall Gribshundens skeppsvirke. Resultaten visade att virket som skeppet var byggt av var fällt vintern 1482/83. (källa)
  3. En av dendrokronologins grundläggande förutsättningar är att trädens tillväxt begränsas av någon i det aktuella området generell (klimatologisk) faktor, oftast nederbördsmängd och/eller tillgången på sol och värme under sommaren. I tropiska områden bildas inga egentliga årsringar, vilket gör dendrokronologi i sådana områden mycket svår. I Europa är det främst olika arter av ek, tall, gran, och lärk som lämpar sig för att bygga långa referenskurvor med, och därmed för dendrokronologiska åldersbestämningar. (källa)
  4. Skeppet som troligen varit ett beväpnat handelsfartyg har daterats till sekelskiftet 1500 och kanonernas form antyder ungefär samma skede. Av en dendrokronologisk undersökning kommer förmodligen svaret på skeppets last, funktion och härkomst snart kunna fastställas. Fartyget som antas vara från ett nordeuropeiskt land blev möjligen beskjutet och sjönk av skadorna efter en skottsalva som träffat akterpartiet. En teori är att det sänktes i ett sjöslag under Gustav Vasas befrielsekrig 1521–1523. Ett flertal fartyg gick då förlorade och hamnade på Östersjöns botten. (källa)
  5. Vraket rapporterades upptäckt i maj 2012 av Michael Ågren och Carl During med gruppen Grebbestads Marinarkeologiska Sällskap, som fotograferat och gjorde uppmätningar. Att det verkligen rörde sig om det förlista skeppet Resande Man måste dock även bevisas med en dendrokronologisk undersökning av skeppsvirkets ålder, samt en granskning av upphittade föremål. Dykarna uppgav att de funnit ett förhållandevis intakt och välbevarat skeppsvrak. Efter Treilebens dykningar 1661 har de flesta kanonerna bärgats, men uteslutet var inte att både kanoner och riksdaler kunde finnas kvar på fyndplatsen. Man har senare påträffat fyra kanoner av järn och ett antal mynt varav de yngsta är daterade till 1649-1657. (källa)
  6. Herrestads kyrka har länge ansetts vara en av Linköpings stifts äldsta kyrkor och detta har nyligen kunnat bekräftas genom en dendrokronologisk undersökning. Av 15 prover från ektakstolarna i långhuset har man den 11 januari 1990 kunnat analysera 11 stycken. Dateringarna är mycket samstämmiga och visar att virket fällts omkring år 1112 med en osäkerhet på fem år före eller efter. Ett prov från den profilerade takåsen visar en helt avvikande ålder. Ursprungsträdet har nämligen börjat växa redan omkring år 867 och dess avverkning beräknas ha ägt rum vid mitten av tiohundratalet. Denna gamla ekstock är skulpterad men har inte så bra passform, varför man måste anta att den ursprungligen har formats för ett annat tak. Det ligger då nära till hands att misstänka, att den härstammar från en tidigare stavkyrka på platsen, som revs då stenkyrkan uppfördes. (källa)
  7. Kyrkan uppfördes som bondkyrka under senare delen av 1100-talet på mark som tillhört den ovannämnda gården Flistad. Tidpunkten har kunnat styrkas genom en dendrokronologisk undersökning av takstolarna. Nu tillkom långhus, absidkor och torn. Kyrkan hade öppna takstolar, man kunde alltså se takkonstruktionen inne i långhuset, och små högt sittande fönster. Absiden var dock välvd redan från början. På södra sidan av långhuset fanns huvudingången med vapenhus, liksom en ingångsport på korets södra vägg. Tornet hade låg tornhuv, ungefär som Våmbs kyrka i Västergötland. (källa)
  8. Skeppet är helt byggt i ek. En dendrokronologisk undersökning har visat att virket höggs år 890. Kölen är huggen ur ett enda arton meter långt trästycke. De sexton borden (14 upp till århålen och två över), är fogade med järnnitar. Vid utgrävningen fann man inte bara långskeppet utan även tre småbåtar byggda i samma stil. I övrigt var föremålsfynden få på grund av plundring under forntiden. (källa)
  9. Inom en extremt kort tidsperiod på bara 1–3 år förändrades δO18-värdet i borrkärnan från typiskt glaciala värden till interglaciala värden vilket indikerar den snabba temperaturökningen som skedde från slutet av den yngre dryastiden till holocens preboreal. Genom att samköra dendrokronologiska beräkningar kring Hohenheimer Baumringchronologie och lervarvberäkningar i Meerfelder Maar i Eifel, Tyskland med ovan nämnda NGRIP 2 iskärnsanalyser (GICC05-kronologi) har man fått en överensstämmelse kring årtalet 11590 B.P. (före 1950) = 9640 f. Kr. I absoluta tal lades början av holocen till 11700 B.P. med en osäkerhetsfaktor på 99 år med vissa regionala variationer. (källa)
  10. Dock har ett mycket ringa antal medeltida träkyrkor överlevt till våra dagar, men det finns en hel del arkeologiska och arkivariska vittnesbörd bevarade. Under senare tid har man genom dendrokronologiska undersökningar också kunnat datera många av de gamla träkyrkorna. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.