Dikt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder dikt, varianter, uttal och böjningar av dikt

Dikt synonym, annat ord för dikt, vad betyder dikt, förklaring, uttal och böjningar av dikt.

Synonymer till dikt

Hittade 2 varianter av ordet dikt:

Vad betyder och hur uttalas dikt

Dikt uttalas dikt och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av dikt

Singular

dikt
obestämd grundform
dikts
obestämd genitiv
dikten
bestämd grundform
diktens
bestämd genitiv

Plural

dikter
obestämd grundform
dikters
obestämd genitiv
dikterna
bestämd grundform
dikternas
bestämd genitiv

Dikt1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas dikt

Dikt uttalas dikt ad och är ett verb.

Dikt betyder:

Ordformer av dikt

Ordform(er) dikt adverb

Andra språk

Dikt på Engelska

  • fabrication, poem, fiction, poetry - poetry, tale, fabrication, collection of poems, love poem, a poem by Gustaf Fröding, a lot of damned lies

Hur används ordet dikt

  1. Som växterna spira med ett eller flera hjärtblad, så också poeterna. Diktkonstens sanna monokotyledoner äro de outtröttliga skaparne, för vilka poesiens eget intresse är allt, för vilka alla livets erfarenheter och problem ständigt omforma sig till dikt med konstnärlig gestaltning, och som oavlåtligt fortsätta naturens alstringsverk, blott med högre, mer medveten vilja. Shakespere är här exemplenas exempel. Intet vore mer stridande mot hans typ, än om han i stället för att av Hamlet och Othello göra skådespel, satt sig ned att teoretisera om viljans sjukdomar eller passionernas väsen. (källa)
  2. Tofs dikt mot mössan: lilla a. (källa)
  3. Adagio (dikt) – en dikt av Bo Bergman, tonsatt av Wilhelm Stenhammar. (källa)
  4. Ghasel, även kallad ghazel eller ghazal, är en diktform i den arabiska och persiska litteraturen vars bärande idé ofta är den längtande kärleken. Det mest kända exemplet i svensk litteratur är En ghasel av Gustaf Fröding. Ghasel handlar ofta om den älskades ("vännens") skönhet, 'ansikte och kropp' och har ett bestämt rimschema och versmått. Ghasel som diktform är känd hos araber från förislamisk tid. Exempelvis Omro el Kays är känd för denna typ av dikter, i vilka han beskrev sin musa Layla. De persiska poeterna Sadi och Hafez är framstående användare av ghazalen. (källa)
  5. Grubbel är en dikt av Nils Ferlin. Den ingår i diktsamlingen Dikter som publicerades 1949. Det är en kort dikt som är på åtta versrader, fördelade på endast en strof med sammanlagt 40 ord. Det är en storslagen dikt om hur vi tänker kring döden. Dikten är en tankeställare för många läsare men är inte en av Nils Ferlins mest kända. (källa)
  6. Gerda, en dikt av Esaias Tegnér. Gerda, ett lundaspex som har fått sitt namn av Tegnérs dikt. Uruppfördes 1886. (källa)
  7. Inom musiken används ofta det italienska namnet raganella. Den används som instrument i orkestrar, både till populärmusik och till konstmusikaliska verk som Richard Strauss symfoniska dikt Till Eulenspiegels lustige Streiche, Carl Orffs Carmina Burana, med flera. (källa)
  8. Iktus är i nordisk metrik ett pulsslag i den puls som bär fram uppläsningen av en dikt. I äldre metrik är det en benämning på ett taktslag som markerar den betonade stavelsen i en rytmisk vers. (källa)
  9. Hjärtstilla, en dikt av Erik Axel Karlfeldt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.