Doft Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder doft, varianter, uttal och böjningar av doft

Doft synonym, annat ord för doft, vad betyder doft, förklaring, uttal och böjningar av doft.

Synonymer till doft

Vad betyder och hur uttalas doft

Doft uttalas doft och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av doft

Singular

doft
obestämd grundform
dofts
obestämd genitiv
doften
bestämd grundform
doftens
bestämd genitiv

Plural

dofter
obestämd grundform
dofters
obestämd genitiv
dofterna
bestämd grundform
dofternas
bestämd genitiv

Doft är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Doft på Engelska

  • fragrance, odour, perfume, scent - fragrance of perfume, the sweet scent of flowers, a scent of honey

Hur används ordet doft

  1. Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll anser att Ungerns nya familjepolitik med utlovad skattefrihet till flerbarnsmammor har en doft av 30-tal, hur reagerade du på den kritiken. (källa)
  2. Guava är en städsegrön buske eller litet träd med utbredda grenar, som kan bli 10 m högt. Barken är slät och kopparbrun, den flagnar och visar de gröna undre lagren. Unga grenar är fyrkantiga och dunhåriga. Bladen är aromatiska om de krossas, motsatta med korta bladskaft, ovala till avlångt elliptiska med något oregelbunden kant, 7-15 cm långa, 3-5 cm breda, läderartade med tydliga parallella nerver, mer eller mindre dunhåriga på undersidan. Blommorna sitter i små samlingar i bladvecken, de är svagt doftande, till 2,5 cm i diameter. Kronbladen är 4-5, vita och faller tidigt. Ståndarna kan vara så många som 250 stycken, de är vita med blekgula ståndarknappar. Frukten har en söt, myskaktig doft, den kan vara rund, ägg- eller päronformad, 5-10 cm lång med kvarsittande rester av foderbladen i spetsen. Färgen är gul, ofta med en rosa ton. Fröna är många, 112-535 stycken men mer eller mindre kärnfria sorter förekommer. (källa)
  3. Dess vetenskapliga namn Thymallus härrör från ett av dess speciella kännetecken – en svag doft av timjan (från klassisk grekiska thýmos (θύμος) med samma betydelse). Doften försvinner dock snabbt sedan fisken dött. (källa)
  4. Husmusen är korthårig och färgen varierar från ljusbrunt till svart, med ljus mage. Laboratoriemöss är ofta vita (albinistiska), men sällskapsmöss finns i många olika färger och teckningar. Öronen och svansen har lite hår. Vuxna djur väger 12-40 gram. Kroppen är 15-19 cm lång, inklusive svansen, som står för mer än halva längden. Särskilt hannarna har en myskliknande doft. (källa)
  5. Häggen är allmän över hela Norden såväl på låglandet som i fjällen ända till trädgränsen, och förekommer sporadiskt som en låg, nedtryckt buske ännu högre upp. Dess stenfrukter, "häggbären", som mognar i augusti är svartglänsande, väldigt söta och sträva. Trädets bark och blad har en bittermandelartad doft, som även ingår i blommornas vällukt. Särskilt barken och fruktstenarna är (liksom bittermandeln) rika på det ämne (amygdalin), varur blåsyra och bittermandelolja kan framställas, men bären bedöms som ofarliga. Fruktköttets mörka saft användes stundom till att rödfärga vin och likörer. Trädets ved är fin, jämn, tämligen hård och seg och därigenom tjänlig. (källa)
  6. Insamling av läkeväxten slåttergubbe görs under blomningstiden och antingen plockas blomsterhuvudena flos arnicae cum calycibus eller också avlägsnas blomsterbotten flos arnicae sine calycibus, som sen torkas. Drogen som tillreds därav har en svagt aromatisk doft och bitter, skarp kryddsmak. Man kan även samla in rötterna radix arnicae, och de är betydligt rikare på eteriska oljor än vad blomstren är. (källa)
  7. Genom ett antal olika metoder för syntetisering av indol, som ingår med ca 2,5 % i jasminoljan, har det skapats möjligheter att framställa ett substitut till ett pris, som är en bråkdel, men med bibehållande av ungefär samma doft som hos den äkta jasminoljan. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.