Droskägare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder droskägare, varianter, uttal och böjningar av droskägare

Droskägare synonym, annat ord för droskägare, vad betyder droskägare, förklaring, uttal och böjningar av droskägare.

Vad betyder och hur uttalas droskägare

Droskägare uttalas drosk|äg|are och är ett substantiv.

Ordformer av droskägare

Singular

droskägare
obestämd grundform
droskägares
obestämd genitiv
droskägaren
bestämd grundform
droskägarens
bestämd genitiv

Plural

droskägare
obestämd grundform
droskägares
obestämd genitiv
droskägarna
bestämd grundform
droskägarnas
bestämd genitiv

Droskägare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet droskägare

  1. 1 juni 1899 kl. 19.00 träffades Stockholms droskägare i en lokal på Malmskillnadsgatan 52 för att diskutera bildandet av en förening. Droskkuskarna hade i maj samma år bildat en fackförening och nu behövdes en fast motpart vid avtalsförhandlingarna. För att kunna konkurrera med bland annat hästspårvagnarna behövdes sammanhållning i branschen och tiden var kommen för en gemensam telefoncentral dit kunderna kunde ringa istället för att ringa runt till de olika åkarna för att höra om någon var tillgänglig. Vid ett möte den 14 juli 1899 började man komma överens om stadgarna och man diskuterade även om man skulle tillåta den nya uppfinningen automobilen som droska. (källa)
  2. Gävle Taxi startade 1922 när droskägarna i Gävle organiserade sig och bildade Gävle Droskägarförening u.p.a. (källa)
  3. Droskägaren Gustaf Hammarberg tyckte att det behövdes mer sammanhållning i branschen och kallade till ett möte den 18 mars 1930 där en sammanslagning diskuterades och den 2 maj samma år bildades föreningen. Adolf Johanson blev föreningens första ordförande och årsavgiften till föreningen blev 10 kronor. (källa)
  4. Till en början fanns bara järnvägen från Älvsjö station som kommunikation in till Stockholm. 1922 fick omnibussägaren Olof Strand, tillsammans med droskägaren K. I Jansson, trafiktillstånd för busslinjer på sträckan Midsommarkransen-Långsjö med utsträckning 1924 till Hornsgatan. År 1930 överläts denna linje till AB Stockholms Spårvägar busstrafik och blev till linje 64 (Hornstull-Långsjö-Skanstull). (källa)
  5. Året är 1926 i Weimarrepublikens Tyskland och taxibilarna gör entré på Berlins gator. Detta innebär att många droskkuskar hotas av arbetslöshet. Droskägaren Gottlieb Lüdeckes levebröd är i fara och hans dotter Margot förlovar sig med en ung taxichaufför. (källa)
  6. Droskägare Ivar Lindeman. (källa)
  7. Volvo hade snabbt insett att det fanns en stor och stabil kundkrets i landets droskägare. Men den första, fyrcylindriga bilen var alltför liten för att väcka intresse hos den målgruppen. Men i och med introduktionen av den nya Volvo PV651 hade man ett chassi tillräckligt kraftigt att bygga taxidroskor på. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.