Dygnsrytm Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder dygnsrytm, varianter, uttal och böjningar av dygnsrytm

Dygnsrytm synonym, annat ord för dygnsrytm, vad betyder dygnsrytm, förklaring, uttal och böjningar av dygnsrytm.

Vad betyder och hur uttalas dygnsrytm

Dygnsrytm uttalas dygns|rytm och är ett substantiv.

Ordformer av dygnsrytm

Singular

dygnsrytm
obestämd grundform
dygnsrytms
obestämd genitiv
dygnsrytmen
bestämd grundform
dygnsrytmens
bestämd genitiv

Plural

dygnsrytmer
obestämd grundform
dygnsrytmers
obestämd genitiv
dygnsrytmerna
bestämd grundform
dygnsrytmernas
bestämd genitiv

Dygnsrytm är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Dygnsrytm på Engelska

  • circadian rhythm, day rhythm

Hur används ordet dygnsrytm

  1. Histaminet utsöndras kontinuerligt, men extra mycket vid vissa tillstånd, och endast i vaket tillstånd. Det agerar på många plan i kroppen och nervsystemet. Det påverkar immunförsvaret, mag-tarmsystemet, glatt muskulatur, glukoneogenes och som frisättare av signalsubstanser. I centrala nervsystemet påverkar histaminet vakenhet och nyfikenhet, samt inlärning, minne och dygnsrytm. (källa)
  2. Jetlag är ett fysiologiskt tillstånd orsakat av störning av dygnsrytmen på grund av resa över flera tidszoner. (källa)
  3. Dessa primater vistas huvudsakligen i träd, bara ringsvanslemuren (kanske även de utdöda arterna i släktet Pachylemur) syns ofta på marken. De går med fyra extremiteter på grenar eller hoppar för att komma framåt. I motsats till andra medlemmar i delordningen Lemuriformes är de inte bara aktiva på natten. Flera arter är aktiva på dagen och hos vissa finns ingen utpräglad dygnsrytm. (källa)
  4. Forskaren Alexander Borbely myntade under 1980-talets början begreppet två-processmodellen, som han använde som förklaringsmodell för insomni. Modellen bygger på att kroppens inbyggda dygnsrytm i kombination med kroppens sömn-vakenhets homeostas underlättar eller försvårar för oss att sova. (källa)
  5. Dygnsrytmen alstras av en så kallad biologisk klocka, som kan se olika ut hos olika organismer men som bygger på ungefär samma grundprincip. Principen bakom klockan är antingen att ett antal gener kodar för proteiner som ökar eller minskar uttrycket av andra gener, och dessa påverkar sedan direkt eller indirekt uttrycket av de första generna, eller att proteiner får eller blir av med fosfatgrupper på ett oscillerande sätt, eller en kombination av dessa mekanismer. Denna grundmekanism kan sedan modifieras av inkommande signaler, till exempel ljus. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.