Dyr Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder dyr, varianter, uttal och böjningar av dyr

Dyr synonym, annat ord för dyr, vad betyder dyr, förklaring, uttal och böjningar av dyr.

Synonymer till dyr

Vad betyder och hur uttalas dyr

Dyr uttalas dyr och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av dyr

Böjning (i positiv) dyr en ~ + subst. dyrt ett ~ + subst. dyra den/det/de ~ + subst. dyre den ~ + mask. subst. Komparation dyrare en/ett/den/det/de ~ + subst. dyrast är ~ dyraste den/det/de ~ + subst.

Dyr är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Dyr på Engelska

 • dear, expensive - extremely expensive, too much, that car is much too expensive, I paid a lot of money for it, tobacco is very expensive, milk is to become more expensive, an expensive restaurant

Hur används ordet dyr

 1. En stor och viktig del av Bonhoeffers bok är hans tankar om nåden och framförallt dikotomin mellan det han benämner billig och dyr nåd. Redan i det första anslaget till boken tar Bonhoeffer tydlig ställning: "Billig nåd är vår kyrkas dödsfiende.". (källa)
 2. När filmen kom ut var det den dyraste film som producerats i Sverige och omräknat till dagens penningvärde fortfarande en av de dyraste i svensk filmhistoria. (källa)
 3. Arbetsförmedlingen upphandlar arbetsmarknadsutbildningarna. Under åren 2008–2011 anordnade privata företag 60 procent av de yrkesinriktade utbildningarna medan det statliga bolaget Lernia stod för 30 procent. Resterande 10 procent anordnades av bland annat kommuner, folkhögskolor och högskolor. Arbetsmarknadsutbildning det i särklass dyraste arbetsmarknadspolitiska programmet. Under år 2008 beräknades kostnaden till drygt 70 000 kronor per deltagare, men det varierar mellan olika utbildningsinriktningar, el-utbildningen är dyrast och vårdutbildningar betydligt billigare. Arbetsmarknadsutbildningar är betydligt dyrare än jämförbara kommunala utbildningar inom Yrkesvux, både räknat som kostnad per deltagare och kostnad per deltagarvecka. (källa)
 4. Ganska snart får dock benämningen kåsa fäste även för de mindre dryckeskärlen. I bouppteckningen efter Tomas Dyre i Bohuslän 1652 upptas sju silverkåsor, av vilka de lättaste vägde 26 gram och de tyngsta 900 gram. Den minsta anses vara avsedd för ett flaskfoder. (källa)
 5. Flera av de stora vaxkabinetten ute i Europa lade ned sin verksamhet under åren efter första världskriget. Det var dyrt att framställa vaxfigurer och publiken drogs till andra nöjen. Svenska Panoptikon stängdes den 9 mars 1924 och den 18 mars samma år hölls en stor auktion i vaxkabinettets lokaler då figurer inklusive deras kostymer såldes. Dyrast blev ingenjör Andrée som gick för 100 kronor, men i övrigt kunde man få en vaxfigur för bara några få kronor. Flera kungligheter betingade höga priser, även om det i deras fall mest var figurernas originalkostymer som var eftertraktade. Vissa av figurerna hamnade senare i olika skyltfönster hos affärer och kaféer i Stockholm. (källa)
 6. Platina är en silvervit ädelmetall som i ren form är smidbar och böjlig, precis som guld. Platina anses som den dyraste av alla kommersiellt tillgängliga metaller. Platina är också den dyraste metallen som används vid smyckesframställning. De flesta platinasmycken som säljs i Sverige är i form av vigselringar eller förlovningsringar. I USA, Tyskland och en del andra länder är dock platina en vanlig metall i alla sorters ytterst exklusiva smycken, oftast tillsammans med diamanter. Platina är en mycket bra katalysator och används bland annat vid tillverkning av svavelsyra. Den är olöslig i saltsyra och salpetersyra men löser sig i kungsvatten (saltsyra/salpetersyra=3/1). De vanligaste oxidationsstadierna är +2 och +4. Ledningsförmågan för elektricitet och värme är cirka en sjättedel av koppars ledningsförmåga. Trots den dåliga ledningsförmågan används ibland platinaöverdrag på elektriska kontakter i oskyddad miljö som inte får oxidera. (källa)
 7. Hans fotbollskarriär började i amatörlaget Billingham Town FC. När han var 19 år gick han med i sitt favoritlag från sin barndom, Midlesbrough som försvarare. Han gjorde 156 ligamatcher på nästan fem säsonger. Han var utlånad till Darlington FC 1985 där han spelade 7 ligamatcher. Den 29 augusti 1989 gick han till Man United för 2,3 miljoner pund. Det var det nationella rekordet för en försvarare på den tiden, det var också det dyraste priset mellan två engelska klubbar och det näst dyraste priset som blev betalt av en engelsk klubb - tvåa efter Ian Rushs återvändo till Liverpool från Juventus ett år tidigare. (källa)
 8. Lösdrifter är, per koplats, ofta dyrare att bygga än ladugårdar med uppbundna djur eftersom mjölkningssystemet blir dyrare och golvytebehovet större. En teknik för att hålla nere byggkostnaderna är s.k. kalla lösdrifter där man bygger en helt oisolerad byggnad för korna och en mindre isolerad avdelning för mjölkgropen. Korna klarar sig bra i kylan, även om de förbrukar lite extra foder, medan arbetsmiljön inte sällan blir mer lidande. ett argument för att ha kall lösdrift är att djuren blir friskare och människan med om man klär sig rätt. Dessutom krävs det särskilda tekniska inrättningar för att till exempel försäkra sig om att vattenledningarna inte fryser. (källa)
 9. Idag produceras kaviar mestadels i Iran, Azerbajdzjan, och Ryssland. Iran producerar årligen 90 ton kaviar, och är världsledande. Strax efter kommer Ryssland med 60 ton per år, vilket mestadels exporteras till USA och Storbritannien. Den dyraste varianterna är beluga (hus), ossetra (rysk stör) och sevruga (stjärnstör). (källa)
 10. Bibliomanin uppstod först i Nederländerna, men har sedermera utbrett sig över alla kulturländer. Böcker, som i sig inte är särskilt dyra, har ofta sålts till bibliomaner för mycket höga priser. Stockholms auktionsverk meddelar att den dyraste bok som någonsin sålts på en av deras bokauktioner är en atlas med amerikanska 1700-talskartor av bland andra Thomas Jeffreys. Denna bok såldes för 2 800 000 kronor. Bibliomani har satiriserats av Sebastian Brant. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.