Dåförtiden Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder dåförtiden, varianter, uttal och böjningar av dåförtiden

Dåförtiden synonym, annat ord för dåförtiden, vad betyder dåförtiden, förklaring, uttal och böjningar av dåförtiden.

Vad betyder och hur uttalas dåförtiden

Dåförtiden uttalas då för tiden variantform till dåförtiden.

Ordformer av dåförtiden

då för tiden variantform till dåförtiden

Hur används ordet dåförtiden

  1. Chassidismens grundtanke är, att man i allt, även i de alldagliga tingen, kan få en intuitiv kunskap om Gud, men är i allt övrigt underställd ramar och regler för traditionell judisk religiositet. Termen chassid är hebreiska för from och har varit i bruk under mer än tvåtusen år av olika judiska grupper. Chassiderna förespråkar vid sidan av intellektet även känslan, extatisk hängivenhet parallellt med detaljerade texttolkningar av Torah, äkta intention (kavanah) framför korrekt form. Det vedertagna sättet att nå Gud var dåförtiden enbart genom de religiösa studierna, något som var få förunnat i 1700-talets Östeuropa där de flesta fick jobba hårt för att överleva. Chassidismen bröt mot detta synsätt genom att den välkomnade även de enklaste människorna. En lärd var inte nödvändigtvis en bättre jude än den fattige eller olärde. Det chassidismen tog fasta på var hur innerligt bönen bads och hur from böngivaren var. Det var även möjligt att närma sig Gud genom sång och dans, något som var ett brott mot då dominerande praxis i det judiska Östeuropa. Påståendet om att detta kan tolkas som ett mer "demokratiskt" synsätt på religionen, för att det skulle minska de troslärdes inflytande och makt då man kunde närma sig Gud på ett flertal sätt, har framförts och ifrågasatts. Påståendet om att kantorn "som traditionellt hade lett gudstjänsten togs bort så att vem som helst i församlingen kunde leda bönen var ett steg i denna riktning", är sakligt felaktigt då detta aldrig varit fallet. (källa)
  2. Efter motioner i Sveriges riksdag om att öka antalet arbetsfria dagar under hösten flyttades Alla helgons dag 1953 till en lördag, som därmed blev allmän helgdag (lördag var dåförtiden en arbetsdag). Samtidigt ändrades almanackans namn på 1 november till Allhelgonadagen. Söndagen omedelbart efter Alla helgons dag fick 1983 karaktären av Alla själars dag, till minne av alla döda. Sedan 2002 är detta också ett av dagens officiella namn i Den svenska evangelieboken. (källa)
  3. Norrmén fick titeln vicehäradshövding 1882. Han var 1882–1990 advokat i Helsingfors och 1890–1907 medlem av direktionen för Föreningsbanken. Som bankens vd 1907–1912 hade han väsentlig andel i dess utveckling till landets dåförtiden största depositionsbank. Norrmén var ordförande i Helsingfors stadsfullmäktige 1904–1918. Han var därtill bland annat ordförande i utrikesministeriets traktatkommitté 1919–1932 och direktionsordförande i Finlayson och Co från 1928 till sin död. (källa)
  4. HOK-Elanto inledde sin verksamhet vid ingången av 2004 i och med fusioneringen av HOK och Elanto. HOK grundades 1919 av borgerliga tidigare medlemmar i Elanto. Förutom livsmedelsbutikerna hade HOK redan före krigen restauranger. År 1952 öppnade HOK landets dåförtiden största hotell, Vaakuna, och 1972 invigdes hotell Hesperia. År 1987 sålde HOK butikerna till SOK och koncentrerade sig på hotell- och restaurangverksamhet. Men 1995 köpte HOK tillbaka livsmedelsaffärerna, varvid SOK tog över restaurangerna och hotellen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.