Dålig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder dålig, varianter, uttal och böjningar av dålig

Dålig synonym, annat ord för dålig, vad betyder dålig, förklaring, uttal och böjningar av dålig.

Synonymer till dålig

Andra språk

Dålig på Engelska

  • bad - feel bad (out of sorts)
  • bad, poor - bad breath, financial straits, be in a bad mood, have a bad conscience, bad weather, a bad teacher

Hur används ordet dålig

  1. Ansamlingen av nedbrytningsprodukt av blodets hemoglobin i kroppen kan orsakas av ökad blodnedbrytning, dålig leverfunktion eller stopp "nedströms" från levern. Den vanligaste orsaken till gulsot är leverinflammation (hepatisk ikterus), till exempel hepatit A, B och C som orsakas av virus. Gulsot kan uppstå även vid exempelvis förgiftningar eller cancer i levern. Många olika gifter och läkemedel kan vid överdos orsaka leverskada och gulsot. Vid destruktion av röda blodkroppar uppstår prehepatisk ikterus som vid exempelvis malaria. Posthepatisk ikterus orsakas av gallstas (hindrat avflöde av galla). Detta kan orsakas av exempelvis gallsten, tumörer (både godartade och elakartade processer) och corpus alienum (främmande kropp). (källa)
  2. Getter i alla åldrar kan drabbas av lunginflammation. Miljöfaktorer som dålig miljö, hög djurtäthet och stress samverkar med smittämnen som bakterier, virus och parasiter. Mykoplasma, pasteurella och mannheimia förekommer i svenska getbesättningar. Andra smittämnen som kan ge luftvägsinfektioner hos get är CAE-virus, RS-virus, lungmaskar och Corynebacterium pseudotuberculosis (böldsjuka). (källa)
  3. Gnistan är svår att studera eftersom den är kortlivad och beroende av ett flertal parametrar, bland annat gasens sammansättning och tryck och beträffande den elektriska urladdningen elektrodernas utformning, ytstruktur, temperatur och inbördes avstånd. Eftersom dessa parametrar ändras har gnistor dålig reproducerbarhet. Den studerades vetenskapligt först av den engelske naturforskaren Robert Hooke på 1670-talet. I modern tid har gnistor studerats med höghastighetsfotografering, snabba oscilloskop och interferometri. (källa)
  4. På 1940-talet var dålig tandhälsa vanligt i Sverige och i stort sett alla hade haft karies. Vipeholmsexperimenten påbörjades i Lund, där forskare skapade och analyserade karies genom att under flera år låta patienter med utvecklingsstörningar äta rikliga mängder godis. Försöken fick senare kritik eftersom patienterna användes som försökspersoner och utan tillstånd från anhöriga. Efter experimenten rekommenderade Medicinalstyrelsen godisätning högst en dag i veckan och begreppet lördagsgodis föddes. (källa)
  5. Golvbrunnar finns i varianter med vattenlås, kallade sifon. Vattnet i vattenlåset är en barriär som förhindrar att dålig lukt, sjukdomar och ohyra från avloppssystemet passerar. Det finns även varianter utan vattenlås, kallade spygatt. Brunnar för golvavlopp utförs av gjutjärn, plast, plastöverdraget gjutjärn eller i aggressiva miljöer även i rostfritt stål. Diametern är 150 millimeter, 225 millimeter och 300 millimeter, specialmodeller finns även med andra mått. Avloppet från brunnen finns i två varianter – med sidoutlopp (åt sidan) alternativt bottenutlopp (rakt ner). I golvbrunnens topp (i golvhöjd) monteras i regel en skyddande golvbrunnssil (även benämnd slukrist), för att avskilja partiklar ur vätskan som passerar. (källa)
  6. Några exempel på permanenta grundvattensänkningar är olika former av dikning (täckdikning av en åker) där grundvattenytan måste hållas nere för att bland annat undvika syrgasbrist och dålig bärighet. Utan denna grundvattensänkning kan marken inte odlas på ett rationellt sätt. Dessutom skulle både skörden och skördekvaliten försämras. (källa)
  7. Gräsklipparen uppfanns i Storbritannien 1830 av Edwin Beard Budding, främst för att klippa gräsmattor på idrottsplaner och vidsträckta trädgårdar. På grund av att många gräsplanskrävande idrotter just hade uppfunnits i Storbritannien (såsom krocket, cricket, fotboll, rugby och (lawn)-tennis), behövdes ett effektivare sätt att jämnklippa gräs, och gräsklipparen skapades. De flesta gräsklippare för hemmabruk drevs tidigare av tvåtaktsmotorer men från 1960-talet och till idag har fyrtaktsmotorn blivit nästan helt dominerande. Eldrivna gräsklippare har också tagit större andel av marknaden, då främst små bensinmotorer har dålig förbränning och förbluffande stora utsläpp av bl a giftiga kolväten. Även gräsklippare med Wankelmotor har funnits. Ett exempel är Crescent Savann från 1970-talet med en Wankelmotor av tyska Sachs. (källa)
  8. Grävlingen har dålig syn och luktsinnet är avgörande för grävlingens överlevnad. De lämnar doftspår och lär sig känna igen främlingar med hjälp av lukten. När de blir skrämda reser de ragg och ser större ut. Grävlingar är inte ovana vid fysiska slagsmål med andra grävlingar eller djur. Strider mellan artfränder sker oftast när en främmande individ tar sig in i gruppens revir, som är 50 till 150 hektar stort. (källa)
  9. I lagsporter anses det generellt sett vara en fördel att spela på hemmaplan eftersom laget slipper resa till annan arena och det egna lagets supportrar vanligtvis är i majoritet bland åskådarna. För vissa kan det däremot innebära ökad nervositet eller negativ press. När hemmastatistiken är dålig talas det ibland om "hemmaspöke". Ett berömt exempel på detta är HV71 som under tränaren Curt Lundmarks ledarskap i slutet av 1980-talet spelade bättre på bortaplan och då började åka buss till hemmamatcherna för att ge spelarna känslan att de var på väg till en bortamatch. (källa)
  10. Kronisk hepatit kan bland annat bero på hepatit B, C, D, läkemedel, autoimmunitet, Wilsons sjukdom och hemokromatos. Kronisk hepatit B kan behandlas med interferon. Kronisk hepatit C kan behandlas med interferon, ribavirin och autoimmun Hepatit kan behandlas med kortisol (kortison) och azatioprin. Vid extremt dålig leverfunktion kan levertransplantation vara aktuellt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.