Egenkär Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder egenkär, varianter, uttal och böjningar av egenkär

Egenkär synonym, annat ord för egenkär, vad betyder egenkär, förklaring, uttal och böjningar av egenkär.

Synonymer till egenkär

Vad betyder och hur uttalas egenkär

Egenkär uttalas egen|kär och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av egenkär

Böjning (i positiv) egenkär en ~ + subst. egenkärt ett ~ + subst. egenkära den/det/de ~ + subst. egenkäre den ~ + mask. subst.

Egenkär är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet egenkär

  1. Omkring 1830 började Mor Anna i sin hembygd Själevad efter påverkan av några från Västerbotten inflyttade "läsare" att angripa kyrkan för de så kallade nyböckerna, den år 1810 reviderade katekesen, 1811 års kyrkohandbok och 1819 års psalmbok. I stället hävdade hon en bokstavstrogen tolkning av bibeln och Luthers skrifter, särskilt postillan. Efter hand blev angreppen från Mor Anna och hennes hundratals proselyter mot kyrkan och dess män allt häftigare och det föranledde muntliga och skriftliga varningar från kyrkan. År 1854 började två inom församlingen högt ansedda män utdela sakramenten, då Mor Anna tydligen hyste vissa betänkligheter mot att själv åta sig värvet. Sekten benämnde sig nu som Evangelisk-lutherska frikyrkan. Detta renderade att 63 personer från Självad och 27 från Arnäs stämdes till lagtima höstting i Själevad i december samma år. Anklagelserna var önsesidigt smädanden, förkastelser och nedsättande omdömen som i skrift om prosten Holm "i allt en djävulens tjänare" respektive om Mor Anna att "Hon är till sitt leverna inbilsk, egenkär och äregirig i så hög grad att hon i redan sin ungdom upphävde sig till lärare i religion" och så vidare i samma tonlägen. De tilltalade, av vilka samtliga utom två tillstådömdes var och en till böter på 16 riksdaler och 32 skilling banko och därtill 3 riksdaler 16 skilling banko för sabbatsbrott för dem som mottagit nattvarden på helgdag. Saknades tillgångar omvandlades straffet till 14 respektive 16 dagars fängelse på vatten och bröd i Härnösands länshäkte. Domen överklagades och vid hovrätten befriades de tilltalade från ansvar. Vid vårtinget 1855 vid Arnäs häradsrätt i Önska anklagades 27 annaniter från Grundsunda för missbruk av Herrens nattvard. De fick samma dom som trosfränderna 1854 och även denna dom upphävdes av hovrätten. I och med utdelningen av nattvard skedde definitiv brytning med statskyrkan frånsett dop, vigsel och begravning som man utan för stora betänkligheter kunde överlämna åt prästerna. (källa)
  2. Snor-Per Jorgenson (originalröst: Zack Pearlman, svensk röst: Anton Körberg) - En av Hickes vänner. Snor-Per ärätt dryg och egenkär och han driver de andra drakryttarna till vansinne. Han ifrågasätter Hickes ledarskap, försöker flörta med Astrid trots att hon inte besvarar hans känslor det minsta, retar Fiskfot för hans nördighet och för att han är tjock, och han ser bara Flåbuse och Flåbusa som ena riktiga idioter (vilket de faktiskt är). Snor-Per har en väldigt komplicerad relation med sin drake Kroktand och under hela serien utropar han "Snor-Per, Snor-Per, oj, oj, oj!". Kroktand - En röd Maffig Monstermara och Snor-Pers drake. Kroktand har en vana att antingen attackera eller lämna Snor-Per varje gång Snor-Per försöker visa att det är han som bestämmer och Kroktand låter inte alltid Snor-Per dra uppmärksamheten till sig. Kroktand kan tända eld på sig själv utan att skada sig själv. Vätskan som antänder Kroktand är hans eget saliv. (källa)
  3. Giliap är en svensk dramafilm från 1975, skriven och regisserad av Roy Andersson och med Thommy Berggren och Mona Seilitz i huvudrollerna. Handlingen följer en man som tar jobb på ett dystert hotell i en svensk stad, där han bland annat möter en kvinnlig medarbetare som tyr sig till honom och en egenkär manlig konspiratör. Filmen mottogs negativt och oförstående främst då i jämförelse med Anderssons tidigare film En kärlekshistoria från 1970. (källa)
  4. Bennet James är familjens far och är en världskänd barnpsykolog som gett ut flera böcker där han använder barnen som rollfigurer. Han är väldigt egenkär men bryr sig om barnen och Ellen i alla fall. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.