Elektronik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder elektronik, varianter, uttal och böjningar av elektronik

Elektronik synonym, annat ord för elektronik, vad betyder elektronik, förklaring, uttal och böjningar av elektronik.

Vad betyder och hur uttalas elektronik

Elektronik uttalas elektr|on|ik [-i´k] och är ett substantiv -en.

Elektronik betyder:

Ordformer av elektronik

Singular

elektronik
obestämd grundform
elektroniks
obestämd genitiv
elektroniken
bestämd grundform
elektronikens
bestämd genitiv

Elektronik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Elektronik på Engelska

 • electronics
 • electronics

Hur används ordet elektronik

 1. Kondensatorpest - Defekta kondensatorer vid tillverkningen som ödelägger elektronik i förtid. (källa)
 2. Ett implantat är ett artificiellt objekt tillverkat för att ersätta och verka i stället för ett saknat biologiskt objekt. Det yttre höljet av implantatet är ofta gjort av biokompatibelt material såsom titan. I några fall innehåller implantatet elektronik, till exempel pacemaker som hjälper hjärtmuskeln att dra ihop sig i rätt takt (ersätter sinusknutan) och cochleaimplantat för elektrisk stimulering av hörselnerven. Några implantat är bioaktiva, till exempel stent som använts för förstärkning av kärlväggen i aorta eller ett kranskärl. Biomimetiskt material är ett material för implantat som efterhärmar det riktiga materialet. (källa)
 3. Under 1990-talet infördes viseringsfrihet för Polen år 1991 och för de baltiska länderna år 1997 och vid båda dessa tillfällen märkte man av att antalet stölder och inbrott ökade. Man talade om "fattigdomsbrott" där den slumpmässigt utvalda bostaden eller bilen fullständigt länsades på värdesaker. Dock var 1990-talets inbrottsnivåer lägre än under 1980-talet då gränserna mot Östeuropa fortfarande var hårdare bevakade. Den sortens gärningsmän slutade komma ifrån t.ex. Litauen och av de som fortfarande kom var ifrån mer långväga länder som Vitryssland och Azerbajdzjan. Stöldernas karaktär ändrades också, från att ha tagit allt av värde koncentrerades främst på mindre värdesaker som är enklare att bära såsom kontanter, smycken och mindre elektronik. (källa)
 4. Elektroteknik - Konstruktion av elektriska system såsom transformatorer och elektronik. (källa)
 5. Kiselkarbid, kemisk formel SiC, är en kemisk förening som tack vare sin hårdhet används som slipmedel och tack vare sin eldfasthet som material i deglar och ugnar. Dopad kiselkarbid används även som halvledare inom elektronik för tillämpningar med höga spänningar, höga strömmar, höga frekvenser och höga temperaturer då den inte ger upphov till lika stora energiförluster (i form av värme) som kiselbaserad elektronik. Kiselkarbid används också inom juvelindustrin och kallas då moissanite. Ytterligare namn för kiselkarbid är carborundum eller karborundum. (källa)
 6. Kemikalier behövs för att vi ska kunna leva det liv vi gör. De finns praktiskt taget i allting som omger oss i vardagen – möbler, kläder, mat, hygienprodukter, elektronik och bilar. (källa)
 7. Torkmedel i fuktkänslig elektronik. (källa)
 8. Koaxialkablar används för att överföra radiofrekventa signaler, eftersom signalerna överförs som elektromagnetiska fält i isolatorn mellan mittledare och skärm. Kabelns uppbyggnad ger en god skärmning vilket innebär att det mesta av signalen stannar i kabeln och inte stör eller störs av annan elektronik. Dessutom ger god skärmning låga förluster. I praktiken får man inte perfekt skärmning på grund av icke-ideala material, och koaxialkablar finns med mycket varierande kvalitet, diametrar och pris. (källa)
 9. I en bränsleinsprutare i inloppsröret. Det är en magnetventil, som öppnar till en spridare under ett mycket kort ögonblick. En högtryckspump krävs som ger ett exakt och högt bränsletryck. Genom elektronik styrs bränsletillförseln genom att öppningstiden varieras. Numera används vanligen en insprutare per cylinder för att styrningen ska bli än mer exakt. Man mäter luftmängden som passerar spjället och styr insprutningstiden därefter. Används ej för dieselmotorer. (källa)
 10. Söderkvist, Sune Kretsteori och elektronik Erik Larsson AB 1999. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.