Fästman Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fästman, varianter, uttal och böjningar av fästman

Fästman synonym, annat ord för fästman, vad betyder fästman, förklaring, uttal och böjningar av fästman.

Vad betyder och hur uttalas fästman

Fästman uttalas fäst|man och är ett substantiv, böjs som ¹man.

Fästman betyder:

Ordformer av fästman

Singular

fästman
obestämd grundform
fästmans
obestämd genitiv
fästmannen
bestämd grundform
fästmannens
bestämd genitiv

Plural

fästmän
obestämd grundform
fästmäns
obestämd genitiv
fästmännen
bestämd grundform
fästmännens
bestämd genitiv

Fästman är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fästman

  1. I giftermålsbalken av 1734 års lag, som till stora delar gällde fram till 1920, står skrivet vem som kan vara giftoman och vilka rättigheter och skyldigheter han hade. Giftoman var i första hand kvinnans förmyndare, vanligtvis fadern. Om fadern var död blev modern eller en annan nära släkting giftoman. Det var till giftomannen en fästman var skyldig att vända sig för att be om sin fästmös hand. Giftomannen hade sedan att ge sitt samtycke, eller ej. Han kunde dock inte tvinga en kvinna till giftermål mot hennes vilja. I lagen står "Ej må någor til giftermål twingas (wikipedia.org)
  2. Svärson eller måg är maken till en persons barn. Mågämne är en skämtsam och dialektal benämning på en, ofta tonårig, avkomlings (möjliga) pojkvän, friare eller fästman. Förr betydde måg manlig släkting genom ingifte, och kunde således även beteckna svärfar (hustrus far) eller svåger (systers make). (wikipedia.org)
  3. Harald Schwenzen - Knut, sjöman, Toras fästman (wikipedia.org)
  4. En pojkvän är en man i kärleksförhållande där parterna inte är gifta eller ingått registrerat partnerskap. Om paret har bestämt sig för att gifta sig och således har förlovat sig är den mer formella termen fästman. (wikipedia.org)
  5. Den frisinnade filmregissören Charles Lodge (William Powell) övertygar den unga Irene (Florence Rice) att bli en filmstjärna, vilket irriterar hennes storasyster, den klart mer tillknäppta Margit Agnew (Myrna Loy). Margit är dock helt inställd på att Irene ska gifta sig med sin fästman, den lättgående Waldo Beaver (John Beal). Men Irene har tröttnat på Waldo och blir istället betagen av Charles. Charles låtsas besvara hennes känslor så han kan hålla sig nära Margit. Han lovar att sluta träffa systern om Margit låter honom måla ett porträtt av henne. Under porträttsessionen kommer Irene oväntat till Charles husvagn vilket gör Margit väldigt upprörd då hon tror Charles ljugit. Hon förstör tavlan och får honom arresterad. Charles anordnar ett bröllop, i hopp om att gifta sig med Margit men omständigheterna gör att det istället är Irene som ska stå brud. Under ceremonin erkänner till slut Margit sina sanna känslor för Charles, men Waldo har fått lite råg i ryggen och anländer för att slå ner Charles och ta tillbaks sin fästmö. (wikipedia.org)
  6. I en förlovningsannons i en tidning skrivs enligt tradition kvinnans namn före mannens (medan det omvända är det sedvanliga vid vigsel). När paret har förlovat sig kallas kvinnor fästmö, en förlovad man kallas fästman. Paret kallades förr ofta för fästfolk eller fästehjon. Dialektala varianter av dessa beteckningar har funnits, till exempel havett från västra Blekinge för fästman. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.