Familjeråd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder familjeråd, varianter, uttal och böjningar av familjeråd

Familjeråd synonym, annat ord för familjeråd, vad betyder familjeråd, förklaring, uttal och böjningar av familjeråd.

Vad betyder och hur uttalas familjeråd

Familjeråd uttalas fam|ilje|råd och är ett substantiv -et; pl. familjeråd.

Ordformer av familjeråd

Singular

familjeråd
obestämd grundform
familjeråds
obestämd genitiv
familjerådet
bestämd grundform
familjerådets
bestämd genitiv

Plural

familjeråd
obestämd grundform
familjeråds
obestämd genitiv
familjeråden
bestämd grundform
familjerådens
bestämd genitiv

Familjeråd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet familjeråd

  1. Hennes äktenskap var olyckligt: Maria Sofia och Frans fullbordade inte äktenskapet fysiskt på tio år eftersom Frans led av phimosis, och även känslomässigt var det en ofullbordad relation på grund av Frans' blyghet och religiösa fanatism. Hon födde 24 november 1862 en dotter i Sankta Ursulas kloster i Augsburg. Fadern var en officer vid det påvliga vaktgardet, Armand de Lawayss, vars familj sedan tog hand om dottern. Förlossningen hade ordnats efter ett familjeråd, som också krävde att hon avgav ett löfte att aldrig träffa Lawayss igen, samt erkänna förbindelsen för maken. Maken gick därefter med på att genomgå en operation som gjorde det möjligt för honom att ha samlag, och 24 december 1869 föddes deras dotter Maria Cristina Pia, död 28 mars 1870. (källa)
  2. När drottning Margareta avled i augusti 1551, bad kungen först Kristina Gyllenstierna att ta över ansvaret för kungabarnen, men när hon av ålderdomsskäl inte längre kunde göra det, ombads Katarinas mor "Fru Birgitte" att tillsammans med mostern Märta att ta över ansvaret vid juletid 1551. Det ansågs självklart att kungen skulle gifta om sig: enligt normen förväntades en adlig änkling med minderåriga barn att göra det, och kungen uppgav själv att han behövde en drottning till sitt hov och en mor till sina barn. I mars 1552 kallades hennes mor samt hennes moster Märta och dennas make och Per Brahe till familjeråd hos kungen i Västerås, och det är troligt att det var vid detta tillfälle kungen föreslog hennes familj ett äktenskap mellan honom och Katarina. Äktenskapsförhandlingarna tros ha förts med modern. Släkten Stenbock välkomnade förslaget, som säkerställde att det inflytande vid hovet familjen hade fått genom Margaretas äktenskap skulle säkras genom Katarina. (källa)
  3. Sofia agerade som medlare för att släta över makens maktmissbruk mot invånarna i deras förläning, och för att ständigt be om mer pengar, eftersom Magnus snart gjorde slut på deras tillgångar. Magnus begick många övergrepp. Bland annat fängslade han guldsmeden Evert van Dortt då denne besökte Sofia och tvingade under dödshot denne att överlämna en del guldföremål som tillhörde hennes syster, Elisabet, något som gjorde att Magnus dömdes för stöld. År 1576 kom Magnus i svår konflikt med Johan då han vägrade låta sina bönder betala skatt eller utföra kronodagsverken. I augusti 1576 kallade hertig Karl Sofia, Elisabet och Cecilia till familjeråd på Gripsholm, troligen för att diskutera hennes situation. Sofia bad om fonder och stöd för Magnus att kunna angripa Sachsen-Lauenburg, men Johan och Karl vägrade eftersom "E:K: herre icke så ställer sig emot E.K:t såsom en christen väl borde ställe sig emot sin äkta hustru, och en kungadotter." Under 1577 skall Sofia enligt uppgift ha isolerats från omvärlden av Magnus, som förbjöd henne att acceptera inbjudningar och beslagtog hennes brev. (källa)
  4. Vid kvinnlig otrohet, hade hennes make rätt att få henne inspärrad i kloster på två år genom ett lettre de cachet, när två år hade gått, kunde han förlänga inspärrningen till livstid, om övriga familjen gick med på detta efter ett familjeråd. En make hade också rätt att spärra in sin fru i kloster på livstid av annan orsak än otrohet, utan att gå via domstolen, under förutsättning att han hade tillstånd från ett familjeråd, ett sådant frihetsberövande räknades då som lagligt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.