Fastsatt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fastsatt, varianter, uttal och böjningar av fastsatt

Fastsatt synonym, annat ord för fastsatt, vad betyder fastsatt, förklaring, uttal och böjningar av fastsatt.

Synonymer till fastsatt

Hur används ordet fastsatt

  1. Glödlampan har en glödtråd som ljuskälla. Glödtråden är innesluten i en syrefri glaskolv, som i sin tur är fastsatt i en metallsockel och elektriskt ledande trådar går från glödtrådens ändar ut genom sockeln. Glödtrådens elektriska motstånd gör att den blir het då ström leds genom och glödtråden strålar därmed, med tämligen stor noggrannhet, som en svartkroppsstrålare och avger ljus och värme. (källa)
  2. Till Sverige kom gungstolen på 1800-talet. Ett av de äldsta beläggen är en akvarell från Sunne prästgård i Värmland 1852 där en gungstol finns avbildad. Två interiörbilder från Johan Hellbergs hem i Stockholm målade av Johan Zacharias Blackstadius 1856 återger också en gungstol. Likaså finns en gungstol i en modell av huvudbyggnaden på Remningstorps herrgård som idag finns på Nordiska museet. Modellen är tillverkad 1865 men kopierad efter byggnadens inredning som införskaffades i början av 1850-talet. Dessa gungstolar var alla av så kallad "bostontyp", av svarvade pinnar och ett överstycke i senempire. Under 1860-talet börjar gungstolar tillverkas i Sverige i större skala. Småland blev tidigt ett centrum för gungstolstillverkningen, men även i södra Östergötland, Västergötland gjordes gungstolar för avsalu under 1860- och 1870-talen. Även i Östervåla socken och på vissa håll runt Siljan förekom tillverkning av gungstolar för avsalu under 1800-talet. Under slutet av 1800-talet kom den "amerikanska gungstolen" med meden placerad på en bock och fastsatt med en stålfjäder på modet. (källa)
  3. Harpuner av ben eller horn med olika utformningar förekommer ofta på boplatser från äldre stenåldern (paleolitiska och mesolitiska). Harpunerna har använts vid fiske och troligen även vid sälfångst på grunt vatten. Själva harpunspetsen var ofta löst fastsatt i skaftet och sammanbunden med ett snöre så att spetsen lossnar när det når bytet. Därefter kunde bytet halas in med hjälp av skaftet. Troligen har också flera harpuner bundits samman på ett skaft till ett s.k. ljuster. Ljuster har tills i modern tid använts till exempel ålfiske och bäverjakt. (källa)
  4. I Svenska Ishockeyförbundets regelbok framgår att hjälm med visir är obligatoriskt. En utespelare som tappar hjälmen måste sätta på sig den igen omedelbart eller bege sig till avbytarbänken. För målvakter gäller att de ska ha hjälm med heltäckande ansiktsskydd eller målvaktsmask. Tappar målvakten sin hjälm får han dock fortsätta spela, men spelet ska stoppas så fort möjligt. Även om målvakten träffas av ett hårt skott och blir omtöcknad eller så att spännena lossnar ska domaren stoppa spelet. Kommer målvakt eller utespelare in på isen utan eller med felaktigt fastsatt hjälm utdelas en utvisning enligt regeln Illegal equipment. Alla spelare J18 och yngre samt alla damspelare är skyldiga att ha heltäckande ansiktsskydd. Övriga spelare födda 1984 eller senare som enbart använder visir måste då även använda tandskydd. Även domaren är skyldig att bära hjälm. (källa)
  5. En jojo är en leksak bestående av en trissa, sammansatt av två skivor, som sinsemellan är förenade med en axel. Kring axeln är ett tvinnat snöre fastsatt som utövaren håller i och jojon kan rullas upp och av detta snöre. När man kastar ut jojon får den en rotation som även får den att rulla in efter att den nått ändläget. Vanligtvis löper en ögla kring hela centrumaxeln så att jojon kan spinna, det vill säga rotera i ändläget utan att snöret rullar upp sig, men snöret kan också gå genom halva axeln så att spinn inte är möjligt. (källa)
  6. Uppfinnaren William Painter fick patent på ölkapsylen i USA 1892. Där kallas kapsylen "crown cork" (kronkork) eftersom den ser ut som en krona. Tidigare förslöt man flaskorna med en kork fastsatt med metalltråd. Painter erhöll ett 80-tal patent, bland annat på flasköppnaren. En av säljarna på hans företag uppfann för övrigt engångsrakhyveln. 2009 var företaget fortfarande aktivt och tillverkade emballage. (källa)
  7. Ett koger är en behållare för pilar som används av en bågskytt eller armborstskytt. Ett koger bärs normalt sett diagonalt över ryggen eller vid höften. Ridande bågskyttar har ibland kogret fäst på hästsadeln. Ett koger tillverkades historiskt sett av läder, päls, bark, trä eller andra naturliga material. Moderna koger tillverkas ofta i textil, plast och metall, men läder är fortfarande vanligt förekommande. En modern variant av koger är bågkoger som är en pilhållare som sitter fastsatt på en pilbåge eller armborst. Dessa har blivit populära bland jägare för att de underlättar när de måste röra sig tyst och försiktigt för att inte skrämma bytesdjur. De är dock inte lika smidiga vid tavelskytte eftersom de då istället blir en extra börda att hålla uppe med handen när man siktar. (källa)
  8. Materialet i kolryssen förklaras av att den skulle vara såväl stark som lätt. Den var fastsatt på släden på så sätt att den gick att tippa för hand, när transporten nått fram. (källa)
  9. En matta är en golvbeklädnad, oftast tillverkad i natur- eller konstfiber, som ull,textil, silke och bast men även plastmaterial. Många typer av mattor består av ett övre lager, en så kallad lugg som är fastsatt på ett underlag. Olika typer av matta har olika lång lugg. Mattans funktion kan vara ljud- och värmeisolerande, men även avkylande, skapa ett mjukt underlag, fungera som utsmyckning och statussymbol, vara ett liturgiskt objekt (bönematta) eller ett skydd för underlaget. Mattor förekommer i alla storlekar och är oftast kvadratiska, men andra former förekommer också, exempelvis runda. Vanligtvis ligger de fritt direkt på golvet, men det förekommer även mattor som är fastsatta på underlaget och andra, så kallade heltäckningsmattor som är skurna utifrån rummets form och täcker hela golvytan. Ibland hängs mattor som väggbonad, då definitionsskillnaden på matta och bildväv blir flytande. (källa)
  10. Den vanligaste typen av mobilkran består av en teleskopisk bom av järn eller stål, fastsatt på en mobil plattform via ett gångjärn. Ett system av hydraulcylindrar eller kablar kan höja och sänka bommen. Den kraftkälla som driver hydraulpumparna är vanligtvis en dieselmotor. Bommen som kroken sitter i är oftast in- och utskjutbar, teleskopisk. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.