Feltolkning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder feltolkning, varianter, uttal och böjningar av feltolkning

Feltolkning synonym, annat ord för feltolkning, vad betyder feltolkning, förklaring, uttal och böjningar av feltolkning.

Synonymer till feltolkning

Andra språk

Feltolkning på Engelska

  • misinterpretation

Hur används ordet feltolkning

  1. Fastän det bara är Snorre som direkt skriver att Höder var blind, så torde motivet med den blinde skytten vara gammalt. Det finns nämligen mytologiska lån i finsk folktro som styrker Snorres uppgift. I Kalevala så dödas den finske Lemminkäinen, som har stora likheter med Balder, av ett pilskott från "den blinde herden med den våta hatten". På finska blir "våta hatten" - "märkä hattu", vilket från början kan ha varit en feltolkning av "mörke Had(er)", som är fornsvenskans språkliga form för Höder. Det är en myt som i så fall måste ha kommit till Finland från Sverige och visar därmed att den version av Balders död som återgavs av Snorre också berättats i östra Norden. (källa)
  2. Covenanterna eller Covenants, är ett kollektiv av utomjordiska raser som styrs av tre "High Prophets", vilka är de högsta ledarna inom Covenanterna. Kollektivet består av åtta olika utomjordiska raser som delar tron om att Haloringarna, byggda av den utdöda rasen Forerunner, ska leda dem till "den stora resan" (The Great Journey). Denna tro byggde på en feltolkning av Forerunner-glyfer och Haloringarnas riktiga syfte var istället att utrota alla raser i galaxen, inte leda dem till frälsning, vilket också inkluderade Forerunner, för att besegra fienden the Flood. (källa)
  3. Operan bygger egentligen på en feltolkning av de dokument som Maxwell Davies hade att tillgå vid tiden för komponerandet 1962-68. Dokumenten hävdade att Taverner, efter att ha skrivit några av de mest grandiosa mässorna och motetterna under 1500-talet, övergav konsten för att bli en ivrig förföljare av den engelska lutheranismen som han dittills hade bekänt sig till. Vad som är känt nu är att Taverner slutade komponera i mitten av 1520-talet. I operan blir Taverner en Faust som säljer sin själ men inte för att få makt eller kunskap utan för att säkerställa sin överlevnad. Operan hade premiär den 12 juli 1972 på Covent Garden-operan i London med Ragnar Ulfung i titelrollen. Svensk premiär den 24 november 1984 på Kungliga Operan i Stockholm. (källa)
  4. Namnet leprechaun härstammar från det iriska ordet leipreachán, definierat av Patrick Dinneen som "en pygmée, en fe, eller leprechaun" Ytterligare härledning är osäkrare, enligt de flesta källorna tros ordet vara en feltolkning av medeliriskans luchrupán, från forniriskans luchorpán, en sammansättning av rötterna lú (liten) och corp (kropp). Den alternativa stavningen leithbrágan kommer från en folketymologi där ordet kommer från leith (halv) och bróg (broguesko, grov sko), på grund av en vanlig skildring av leprechaunen arbetandes iförd en enda sko. (källa)
  5. Samma tolkningsproblem föreligger när det är fråga om norsk fot, dansk fot, fransk pied, preussisk Fuß etc, som alla är olika sinsemellan. När risk för feltolkning kan föreligga bör man undvika primtecknet, och i stället skriva ut ordet i bokstäver, och inte "översätta" foot (feet) med fot och så vidare. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.