Filt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder filt, varianter, uttal och böjningar av filt

Filt synonym, annat ord för filt, vad betyder filt, förklaring, uttal och böjningar av filt.

Synonymer till filt

Vad betyder och hur uttalas filt

Filt uttalas filt och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av filt

Singular

filt
obestämd grundform
filts
obestämd genitiv
filten
bestämd grundform
filtens
bestämd genitiv

Plural

filtar
obestämd grundform
filtars
obestämd genitiv
filtarna
bestämd grundform
filtarnas
bestämd genitiv

Filt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Filt på Engelska

 • rug, blanket, felt - felt hat

Hur används ordet filt

 1. Hatt är en mer eller mindre styv huvudbonad med kulle och i regel ett brätte. Hatt används främst till skydd mot solen, köld och regn. Hattar förfärdigas av olika material till exempel filt och halm. Damhattar som bärs som prydnad görs ofta av tyg såsom siden, sammet med mera. (källa)
 2. Hattmakare är en person som arbetar professionellt med att tillverka hattar, oftast främst herrhattar. Ett hattmakarskrå är belagt redan 1363 i Nürnberg, Tyskland. Hattmakare har varit ett relativt vanligt yrke förr i Sverige och ett hattmakarskrå bildades 1597. Under 1900-talet har antalet drastiskt minskat och de få som finns kvar har som främsta uppgift att tillverka doktorshattar för såväl kvinnor som män. I äldre tider kallades hattmakare även för filtare, eftersom yrkespersonen hattmakare först började med att tillverka den filt som hatten sedan tillverkades av. (källa)
 3. Broderi (franska broderie troligen ursprungligen ett germanskt ord) är ett hantverk, en textil teknik, där man med tråd eller garn syr på tyg eller annat mjukt (eller hårt med förborrade hål) material med hjälp av en nål. Andra dekorativa föremål som pärlor, läder, filt eller plastmaterial som paljetter kan användas. Syftet med broderi är rent dekorativt, man vill göra tyget vackrare. (källa)
 4. Neri är ett binde- och förtjockningsmedel som bidragit till att göra den japanska tillverkningsprocessen unik. Det utvinns ur en rot som kallas tororo-aoi (Hibiscus manihot). Pappersmassan läggs i ett kar med kallt vatten och neri. En träram med uppspänd duk förs ner i vattenkaret och upp igen, fylld med massa uppslammad i vatten. Neri gör vattnet trögflytande. Pappersmakaren har därför gott om tid att fördela pappersmassan jämnt i ramen innan vattnet runnit ut. Processen upprepas om man vill ha ett tjockare papper. Arket trycks sedan ner på en våt filt. Nästa ark kan läggas direkt ovanpå det föregående. Neri gör att de inte klibbar samman, inte ens efter pressning. (källa)
 5. Engelsk kviltning innebär att ett luftigt material såsom vadd, ull, filt eller syntet läggs mellan två tyglager. Man syr (stickar) sedan rakt igenom tyglagren med fyllnadsmaterialet mellan. Stickningen utförs med förstygn eller på maskin. Antingen kan stickningen göras som enkla linjer eller som mer komplicerade mönster. (källa)
 6. Slipunderlag är papper eller textilduk som slipkorn är fästade vid. Polerunderlag är huvudsakligen duk (filt, sammet, konstfiber, linne). För bästa resultat vid slipning och polering vänds provet 90 grader efter varje slipvarv. (källa)
 7. Plektrumet kan vara gjort av alla möjliga material, till exempel plast, metall, sten eller filt, ursprungligen oftast av horn eller sköldpaddsskal. Det kan ha många olika former, tjocklekar och färger, allt beroende på musikinstrumentet, och vad användaren vill ha. Ett plektrum till det japanska luta-liknande stränginstrumentet Shamisen är till exempel ofta stort som en spackelspade, medan plektrum till en elgitarr sällan är längre än 3 centimeter. Oudplektrum är både längre och smalare, då de ersätter den traditionellt använda örnfjädern. (källa)
 8. Pläd är en lätt resefilt av tunnare eller tjockare kvalitet, som dock inte är så kraftig att den övergår att kallas täcke. Pläden liknar ofta en matta till utseende, men är mjukare, rörligare och lättare. Som tillbehör kan finnas ett metallhandtag, som med ett par läderremmar kan spännas fast kring en hoprullad pläd, som då under en resa är lätt att bära med sig. Pläd plus handtag kan även användas för att åstadkomma ett skyddsomslag till ömtåligt resgods. (källa)
 9. Poncho (uttal: /'pɔntʃo/) är enkelt klädesplagg. Det liknar oftast en fyrkantig filt eller täcke med hål i centrum, som huvudet träs genom. Det har likheter med cape och ingår i de sydamerikanska indianernas traditionella dräkt. (källa)
 10. En utveckling av griffeltavlan (dock utan skiffer) är "svarta tavlan", även kallad krittavlan. Denna stora svart- eller mörkt grönfärgade skrivtavla var fram till slutet av 1900-talet standard i västerländska skolsalar, i utvecklingsländer är den fortfarande ofta den huvudsakliga gemensamma skrivtavlan i skolsalen. På svarta tavlan skriver man med kritor (av materialet krita). Det skrivna suddas ut med hjälp av en tavelsudd, som kan bestå av sammanpressad filt, eller en fuktad svamp. I äldre tid användes ibland hartassar som tavelsuddar. En större rengöring av tavlan – exempelvis efter skoldagens slut – kan göras med en tygtrasa fuktad i vatten. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.