Fis Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fis, varianter, uttal och böjningar av fis

Fis synonym, annat ord för fis, vad betyder fis, förklaring, uttal och böjningar av fis.

Synonymer till fis

Vad betyder och hur uttalas fis

Fis uttalas fis och är ett substantiv -en -ar.

Fis betyder:

Ordformer av fis

Singular

fis
obestämd grundform
fis
obestämd genitiv
fisen
bestämd grundform
fisens
bestämd genitiv

Plural

fisar
obestämd grundform
fisars
obestämd genitiv
fisarna
bestämd grundform
fisarnas
bestämd genitiv

Fis är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fis

  1. Lunn arbetade hårt för att få de alpina skidsporterna slalom och störtlopp upptagna av Internationella skidförbundet, FIS, där de nordiska länderna stått för det största motståndet. På internationella skidkongressen i Oslo 1930 antog FIS till slut både slalom och störtlopp. Året efter hölls den första FIS-mästerskapet (vilket i efterhand fått VM-status) i schweiziska Mürren. Som arrangör stod sir Arnold Lunn och brittiska Kandahar Ski Club. (källa)
  2. Det internationella skidsportförbundet anordnade ännu inte vid 2010-talets början några damtävlingar. I oktober 2013 började FIS dock, på norskt initiativ, utvärdera frågan och i början av november 2016 beslutades att damtävlingar på FIS-nivå skulle införas under andra halvan av 2010-talet, vid världsmästerskap från 2021 och vid olympiska vinterspel från 2022. I maj 2018 beslutade FIS under sin kongress i Grekland att börja låta damerna tävla i världsmästerskap från 2021. (källa)
  3. Jag säger inte att Fis borde bestraffa oss. (källa)
  4. Gå Du Axel Efter Bertils FIS(S)kar. Durtonarter med #-förtecken: G- (1 #), D- (2), A- (3), E- (4), B- (5) resp. Fiss-dur (6). Alternativt: Ge Dem Alla En Blå FIS(S)k. (byt ut "blå" mot "hel", om tonen H istället för B föredras). (källa)
  5. Ett annat ord för flatulens är exempelvis väderspänning. I singularform kallas en gas från ändtarmen med folkliga och starkt vardagliga uttryck bl.a. prutt, fis, fjärt, mök, mjök eller brakskit, brakfis och brakare, när man släpper en kraftig sådan. En riktigt illaluktande gas, kan kallas för "äggmök" exempelvis. Det finns också verb och olika uttryck som beskriver företeelsen, till exempel "att släppa sig" eller "att släppa väder". (källa)
  6. Vid presidentvalet i november 1995 valdes Zeroual om mot två motkandidater, med 64,5 % av rösterna. Ett år senare antogs en ny grundlag genom folkomröstning, islam gjordes till statsreligion, men inga partier tilläts bygga på en religiös plattform. Till parlamentsvalet i juni 1997 ställde kandidater från sammanlagt 39 partier upp, liksom några oberoende. President Zerouals nya parti Rassemblement national pour la démocratie (RND) fick 38,1 % av rösterna, medan det islamistiska Mouvement de la société pour la paix (MSP) och det tidigare statsbärande FLN fick 16,7 % respektive 16,1 %. De tre, som sammanlagt fick 287 av 380 direktvalda medlemmar av parlamentet, bildade tillsammans regering. FIS var enligt lag förbjudet och kunde inte delta i valet. Sedan Zeroual avgått i september 1998 och de övriga sex kandidaterna bojkottade presidentvalet i april 1999 blev den tidigare utrikesministern Abdelaziz Bouteflika vald med 73,8 % av rösterna. Bouteflika höll i september 1999 en folkomröstning där 98,6 % stödde presidentens freds- och försoningsplan bland annat genom amnesti. Algeriet höll år 2002 val till en ny nationalförsamling, med ett resultat som säkrade FLN egen majoritet. 23 partier deltog i valet, och 129 oberoende listor ställde också upp. (källa)
  7. Fisen är en ö i Finland. Den ligger i den ekonomiska regionen Sydösterbotten och landskapet Österbotten, i den sydvästra delen av landet, 300 km nordväst om huvudstaden Helsingfors. (källa)
  8. Längdåkning har flera grenar med i de olympiska vinterspelen och FIS (Det internationella skidförbundet) arrangerar VM vartannat år. Varje år arrangeras även Världscupen i längdskidåkning som består av ett större antal tävlingar under hela säsongen. Dessa är fördelade mellan flera olika länder i främst Europa men även i Nordamerika och ibland i Asien. Inom världscupen ingår sedan säsongen 2006/2007 Tour de Ski. Åkarna samlar poäng genom säsongen och den som har samlat ihop flest poäng i sprint, långdistans och totalt är vinnare. Den som leder världscupen för tillfället åker i en annan färg på sin nummerlapp. Också den bästa U23-åkaren för respektive klass har en annan färg på sin nummerlapp. (källa)
  9. Som en fis i vinden/rymden - något försumbart litet i förhållande till något mycket större. (källa)
  10. Boklöv är mest känd för att år 1985 ha introducerat den så kallade v-stilen i internationella tävlingar. V-stilen kännetecknas av att hopparen hoppar med skidorna formade som ett v, till skillnad från den klassiska stilen med parallella skidor. Eftersom v-stilen på grund av aerodynamiska fördelar leder till betydligt längre hopp, spelade det mindre roll att Boklöv fick avsevärt lägre stilpoäng än sina konkurrenter, som använde den klassiska stilen. V-stilen kritiserades kraftigt, bland annat av Torbjørn Yggeseth som ledare av backhoppskommittén i Internationella Skidförbundet (FIS), för att vara oestetisk. Många backhoppare, särskilt de yngre, började använda v-stilen i början av 1990-talet och v-stilen har därefter varit totalt dominerande inom backhoppningen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.