Fiska Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fiska, varianter, uttal och böjningar av fiska

Fiska synonym, annat ord för fiska, vad betyder fiska, förklaring, uttal och böjningar av fiska.

Synonym till fiska

Vad betyder och hur uttalas fiska

Fiska uttalas fiska och är ett verb -de.

Fiska betyder:

Ordformer av fiska

Aktiv

fiska
infinitiv
fiskar
presens
fiskade
preteritum
fiskat
supinum
fiskande
presens particip
fiska
imperativ

Passiv

fiskas
infinitiv
fiskas
presens
fiskades
preteritum
fiskats
supinum

Perfekt particip

fiskad en
~ + subst.
fiskat ett
~ + subst.
fiskade den/det/de
~ + subst.

Fiska är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Fiska på Engelska

  • fish, go fishing - she goes fishing every weekend

Hur används ordet fiska

  1. sedan 1280 innehade frälset frälsehemman och frälsegårdar, senare kallade sätesgårdar. En av de borgerliga rättigheterna var att adliga inte kunde hållas juridiskt ansvariga för vissa gärningar som var förbjudna för andra ständer. De familjerättsliga förmånerna reglerade förhållandet mellan arvsrätt och börd, och sålunda i viss mån vem som räknades till adeln. De enskilda släkternas adelskap reglerades däremot, och regleras ännu, av adelsbrev. Adeln hade traditionellt jaktprivilegium, men Gustav III avskaffade detta år 1789. Adeln hade också vattenprivilegium och fick fiska fritt på sina egendomar. De senaste privilegierna antogs 1723 och gällde till 2003. (källa)
  2. Gäddan är en rovfisk och äter således andra fiskar, även artfränder. Gäddan sväljer alltid fiskbyten med huvudet först, och kan utan problem klara bytesdjur upp till och med halva dess egen längd. Gäddan kan inte spotta ut ett byte när den väl börjat svälja det, eftersom de stora tänderna är bakåtriktade. Sålunda kan ett byte svårligen undkomma om gäddan väl slagit det. Ibland kan detta emellertid vara till gäddans nackdel, då den riskerar att kvävas om den fångat ett alltför stort byte. Gäddan äter allt levande den kan fånga, inklusive vattensork och små sjöfåglar (framför allt ungfågel), men huvudfödan är mindre fiskar. (källa)
  3. Hackspettar lever till största delen av spindlar, insektsägg och insekter, som skalbaggar, termiter, myror och larver. Många hackspettar fångar sin föda genom att med näbben hacka hål i träd och fiska ut bytet med sin långa, taggiga tunga. Detta innebär även att de håller träd fria från att bli massangripna av skadedjur. Dvärgspettarna hackar inte i ved utan födosöker i mjuk multnad ved. Andra, som gröngölingar och göktytor födosöker oftast eller uteslutande på marken. Hackspettar är en så kallad opportunist, vilket innebär att den inte gör skillnad på om bytet är levande eller inte och de äter även frukt, nötter och träsav, där det senare är viktigt för släktet savspettar. (källa)
  4. En haspelrulle är en fiskerulle med en bygel som man fäller upp innan man kastar och sedan släpper man linan mitt i kastet, sedan när man börjar veva med veven så slås bygeln till och den utkastade linan läggs tillbaka på spolen medan man vevar och betet för hemåt, anses vara något lättare att lära sig än fiske med multiplikatorrulle (även kallad multirulle). På de flesta haspelrullar går att det flytta veven från vänster till höger sida, så att såväl höger- som vänsterhänta kan fiska med samma haspelrulle. Vanligtvis så hänger haspelrullen under spöt när man vevar, även om det förekommer vevar med rulle ovanför spöt. Haspelrullen är utrustad med en slirbroms som ger ut lina när fisken rusar, så att fisken inte lossnar. På haspellrullen sitter även en backspärr vars funktion är att se till att det bara går att veva åt ett håll. (källa)
  5. Pimpling är en form av mete där man fiskar genom ett hål i isen på vintern. Som fiskeredskap används ett kort spö som hålls med en hand, ett pimpelspö. Med små knyckar med handleden fås blänket att röra sig på ett sätt som lockar fisken att svälja det. Den vanligaste fångsten vid pimpling är abborre, eller längre norrut i Sverige röding. Pimplare använder ibland ett litet flyttbart hus på medar att pimpla i, en "pimpelark". Man kan även fiska med pimpelspö resten av året, från bryggor och båtar. Även då kallas fiskemetoden för "pimpling", eftersom man använder ett pimpelspö. (källa)
  6. Krav på återutsättning finns för vissa fiskarter som måste sättas tillbaka om de fångas. Det gäller fredade arter som är hotade och riskerar att försvinna. Vissa andra arter för sportfiske kan ha fredningstider för att skydda dem under lek och lekvandring och dessutom har särskilt utsatta arter minimimått för att få tas upp. (källa)
  7. Första konjugationen: fiskafiska, hoppa → hoppa. (källa)
  8. Om man ska fiska så måste man ha tillstånd och veta vilka metoder man får använda. (källa)
  9. Till skillnad från fiskekort därätt att fiska vanligtvis ingår så ingår inte någon jakträtt i avgiften för statligt jaktkort. I jaktkortet ingår inte några försäkringar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.