Fläta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fläta, varianter, uttal och böjningar av fläta

Fläta synonym, annat ord för fläta, vad betyder fläta, förklaring, uttal och böjningar av fläta.

Synonym till fläta

Hittade 2 varianter av ordet fläta:

Vad betyder och hur uttalas fläta

Fläta uttalas fläta och är ett substantiv -n flätor.

Ordformer av fläta

Singular

fläta
obestämd grundform
flätas
obestämd genitiv
flätan
bestämd grundform
flätans
bestämd genitiv

Plural

flätor
obestämd grundform
flätors
obestämd genitiv
flätorna
bestämd grundform
flätornas
bestämd genitiv

Fläta1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas fläta

Fläta uttalas fläta och är ett verb -de.

Ordformer av fläta

Aktiv

fläta
infinitiv
flätar
presens
flätade
preteritum
flätat
supinum
flätande
presens particip
fläta
imperativ

Passiv

flätas
infinitiv
flätas
presens
flätades
preteritum
flätats
supinum

Perfekt particip

flätad en
~ + subst.
flätat ett
~ + subst.
flätade den/det/de
~ + subst.

Fläta2 är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Fläta på Engelska

  • braid, plait - plait, pigtail, plaited loaf of sweet bread
  • plait - a woven basket

Hur används ordet fläta

  1. Hårfläta, eller fläta, är en mycket vanlig frisyr. Den förekommer i ett stort antal olika varianter och återfinns i så gott som alla kulturer. Tekniken bygger på samma teknik som en vanlig fläta. Vid den vanligaste och enklaste flätningen delas håret in i tre tofsar. De två yttersta tofsarna läggs sedan över den mittersta om vartannat. (källa)
  2. Kontrapunkt (från latinets punctus contra punctum 'not mot not') är en teknik för polyfon musikalisk komposition, en uppsättning verktyg för att fläta ihop olika stämmor som är självständiga (var och en mer eller mindre sin egen melodi), men ändå lätt få dem att hänga samman både lodrätt (i stämväven) och vågrätt (över den tid stycket tar). (Termen stämmor används ofta något olika i konstmusik och populärmusik. I många populärmusikaliska genrer är stämmorna normalt osjälvständiga ackordtoner, bestämda av ackordens följd och lägen och av melodin, såvida inte den också är sekundär till ackorden.). (källa)
  3. Flätningen inleds med att bottnen flätas och korgens form markeras med baksidan av en kniv för att ange vikningens läge för flätning av sidorna. Spjåkarna (spånen) skärs av upptill och korgen förses med lister, handtag, ben eller lock och dylikt. På de vackraste korgarna spikas lister och handtagen med kopparnubb, men sådan är svår att få tag i. (källa)
  4. Vissa historiskt använda piskor har blivit välkända. I Romarriket användes den så kallade flagrum eller flagellum som bestod av tre remmar av oxhud med bitar av metall, dess effekt kunde vara dödlig. I Tsarryssland fanns den så kallade knutpiskan av oxhud i olika varianter. Den stora knutpiskan kunde vara dödlig efter tjugo rapp. Den brittiska flottan använde från 1700-talet den så kallade niosvansade katten, som var en piska med nio ändar. Den tillverkades ursprungligen genom att fläta upp ett rep i tre delar, där varje del sedan i sin tur flätades upp i tre delar. Även piskor i liknande varianter har senare givits samma namn. Den niosvansade katten är ett pinoredskap, men inte av samma dignitet som den romerska flagrum eller den ryska knutpiskan. (källa)
  5. Tuggtobak är ofta en fläta av pressad och smaksatt tobak. (källa)
  6. Vävning är en textil produktionsmetod från vår tideräknings början. Den går ut på att fläta samman två vinkelräta trådsystem (varp och inslag, även kallad väft) för att åstadkomma tyg, vävnader, av olika slag. Den del av ett ofullbordat tyg, och som ännu sitter kvar i vävstolen kallas väven. (källa)
  7. En fläta är något som skapats genom att sammanföra tre eller fler remsor i ett diagonalt överlappande mönster. Det förknippas inte minst med hårflätor, men förekommer i många sammanhang och är i vissa fall ett hantverk i sig självt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.