Fladdra Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fladdra, varianter, uttal och böjningar av fladdra

Fladdra synonym, annat ord för fladdra, vad betyder fladdra, förklaring, uttal och böjningar av fladdra.

Synonymer till fladdra

Vad betyder och hur uttalas fladdra

Fladdra uttalas fladdra och är ett verb -de.

Ordformer av fladdra

Aktiv

fladdra
infinitiv
fladdrar
presens
fladdrade
preteritum
fladdrat
supinum
fladdrande
presens particip
fladdra
imperativ

Passiv

fladdras
infinitiv
fladdras
presens
fladdrades
preteritum
fladdrats
supinum

Fladdra är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Fladdra på Engelska

  • flutter, flap, flicker - the curtain flapped, a flickering fire

Hur används ordet fladdra

  1. En ofrivillig gipp kan inträffa då man styr slarvigt, då vågor vänder båtens akter eller utan någon kursändring i byig vind eller då vågor får bommen att svänga eller seglet att fladdra. (källa)
  2. Man kan också segla på isbelagda sjöar och vattendrag med isjakter eller segla med skridskor med ett segel som uppbärs av en person. Även segling på skidor och andra varianter förekommer. Segelfarkosten drivs framåt genom aerodynamiska krafter som påverkar seglet: det bildas ett undertryck bakom seglet sett i vindens riktning. Seglet påverkar en farkosts flytt framåt, nästan oavsett vilket håll vinden kommer från, men för att vara effektivt bör det ställas i rätt vinkel och formas på rätt sätt genom olika trimanordningar. En tumregel är att seglet ska vara så löst skotat som möjligt, men det får inte fladdra. (källa)
  3. Vändningen börjar med att man ser till att alla linor kan löpa fritt och ökar farten genom att hålla något lägre kurs. Därefter vänder man mot vinden ("lova!" eller "ror i lä!", det senare avser rorkulten). Mesanseglet kan föras över i lovart som vindroder. Förstagseglens skot släpps lösa för att minska segelytan förut (på moderna båtar först då seglen börjar fladdra). Då fören är i vindögat brassar man om de aktre rårna ("akterhal!") för de nya halsarna. Man har nu back i alla råsegel, men de är vända så att fören trycks åt ena hållet och aktern åt det andra. I båtar kan man på nytt skota förseglen på den gamla halsen, "skota back", så att de på motsvarande sätt trycker fören åt sidan. Om farten tar slut helt så att fartyget börjar backa bör rodret läggas om. När de aktre seglen börjar fyllas brassas också de främre rårna över och seglen skotas för den nya halsen. När man fått tillräcklig styrfart lovar man upp för den nya kursen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.