Folkfest Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder folkfest, varianter, uttal och böjningar av folkfest

Folkfest synonym, annat ord för folkfest, vad betyder folkfest, förklaring, uttal och böjningar av folkfest.

Vad betyder och hur uttalas folkfest

Folkfest uttalas folk|fest och är ett substantiv.

Ordformer av folkfest

Singular

folkfest
obestämd grundform
folkfests
obestämd genitiv
folkfesten
bestämd grundform
folkfestens
bestämd genitiv

Plural

folkfester
obestämd grundform
folkfesters
obestämd genitiv
folkfesterna
bestämd grundform
folkfesternas
bestämd genitiv

Folkfest är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Folkfest på Engelska

 • festival

Hur används ordet folkfest

 1. "Folkfesten" (Album 2018). (källa)
 2. I parken finns bland annat en utomhusbio, djurhägn, minigolf, hundrastplats och flera lekplatser. I parkens norra utkant pågår bygget av ett hinduiskt tempel till Ganesha, ett av de största hinduiska templen i Europa. Här arrangeras också folkfesten Neuköllner Maientage. (källa)
 3. En karneval är en festival som äger rum före påskfastan. I Centraleuropa kallas företeelsen Fasching, eller liknande och firandet de sista dagarna är ofta högst påtagligt. I Sverige har benämningen i modern tid kommit att användas om folkfester utan anknytning till fastan, där man genom att klä ut sig i olika roller via ett "tåg" drar genom stadens gator. Exempel på det är studentkarnevalerna – från början kallade majfester – i främst Lund, Uppsala och Stockholm, samt allehanda lokala tillställningar i vilka "karnevalståg" ingår. (källa)
 4. Astleys uppträdanden inkluderade balanskonster på ryggen hos en galopperande häst. Astley hade också upptäckt att man lättare kan hålla balansen om hästen springer i cirkel, vilket gav idén till utformandet av hans ridbana. Vid sidan av hästkonsterna lade Astley också till akrobater, jonglörer, komiker och liknande underhållare (som varit vanliga på marknader och folkfester). Denna kombination av olika nöjen kom att bilda modell för andra cirkusetablissemang under de kommande åren. Även andra djur än hästa introducerades. (källa)
 5. Skede är en avgränsad tidsperiod. Ordet har gammalt ursprung och hade från början främst en rumslig omfattning i meningen sträckan mellan två vägskäl eller landmärken. I norska och isländska lever ordet fortfarande nära nog i sin ursprungliga betydelse (skeið). De folkfester med hästen i centrum som skedet avsedde omfattade också från början hingsthetsning. (källa)
 6. I Iliaden berättas hur Hefasistos på Achilles sköld framställde en dansplats lik den, som Daidalos på Kreta gjort åt Ariadne. Plutarchos berättar att en med Ariadnesagan sammanhängande kultdans på ön Delos efterbildade den labyrinten på Kreta och försiggick i fram och tillbakagående vindlingar. I Serbien har slingrande långdanser kallats Trojanka och i Frankrike förekom liknande ringdanser på folkfester, särskilt fettisdagen fram till 1830-talet. (källa)
 7. Fortuny blev vid 14 års ålder elev vid konstakademin i Barcelona och infördes i Friedrich Overbecks svala värld med bleka madonnor i slickat manér. Under en tvåårig vistelse i Rom 1858-60 och särskilt under långvariga resor i Marocko övergick han snart till en friare målerisk stil och hämtade sina motiv direkt ur det brokiga folklivet. Efter kontakter med Jean-Louis-Ernest Meissonier väcktes hans intresse även för rokokotiden. Genom sin bländade, stundom bravurmässiga teknik bildar Fortuny övergången mellan Francisco de Goya och måleriet vid 1800-talets slut. Oftast valde Fortuny sådana motiv där han kunde briljera med hela sin teknisk kicklighet, orientaliska basarinteriörer, rokokoceremonier och sydländska folkfester som den spanska bröllopsscenen La Vicaria, Modellen prövas och Ormtjusare i Marocko. Fortunys etsningar skildrar främst marockanskt folkliv. (källa)
 8. I det här skeendet blev också gestaltningen en viktig del i den process som skulle konstruera den svenska självbilden. En tongivande person som kom att utveckla området var Skansens grundare Arthur Hazelius. På Skansen gestaltades scener ur ett nordiskt vardagsliv och friluftsmuseet blev en plats för återkommande traditionella folkfester. Levandegörande och iscensättning av kulturlandskap utgör en central del i verksamheten. Hazelius var även inblandad i inrättandet av Skandinavisk-etnografiska samlingen (senare Nordiska museet) som öppnade 1873. Hazelius ambition att gestalta och fånga en genuin och autentisk bild av nationen Sverige och det typiskt svenska handlade mycket om en reaktion på en pågående moderniseringsprocess och industrialiseringen av Europa. Det fanns en uppriktig oro över att kulturen höll på att gå förlorad. (källa)
 9. Den första ballonguppstigningen i Sverige gjordes 1806. I början användes luftballonger bara vid folkfester och liknande tillställningar, men senare har de använts till vetenskapliga expeditioner. En berömd sådan är Andrées polarexpedition 1897. När Victor Rolla förolyckades i sin ballong 1890, blev han första dödsoffret för en flygrelaterad olycka i Sverige. (källa)
 10. Det är ofta marknad, på tisdagar, sommartorsdagar och lördagar, säljs grönsaker, blommor och annat i stadskärnan. Under december hålls dessutom julmarknad. Den fjärde måndagen i november arrangeras lökmarknaden Zibelemärit som blivit en folkfest. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.