Folkmun Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder folkmun, varianter, uttal och böjningar av folkmun

Folkmun synonym, annat ord för folkmun, vad betyder folkmun, förklaring, uttal och böjningar av folkmun.

Vad betyder och hur uttalas folkmun

Folkmun uttalas folk|mun och är ett substantiv.

Folkmun betyder:

Ordformer av folkmun

Singular

folkmun
obestämd grundform
folkmuns
obestämd genitiv
folkmunnen
bestämd grundform
folkmunnens
bestämd genitiv

Plural

folkmunnar
obestämd grundform
folkmunnars
obestämd genitiv
folkmunnarna
bestämd grundform
folkmunnarnas
bestämd genitiv

Folkmun är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet folkmun

  1. Karting är en bilsport som körs på en asfaltbana, med en liten snabb specialbyggd bil. Biltypen som används inom karting kallas kart. I folkmun är bilarna dock även kända som gokart, men detta syftar främst till de kartar som hyrs ut till privatpersoner vid kartinganläggningar. Kartar får inte framföras på allmän väg, men å andra sidan krävs inte det vanliga körkortet eller regelbunden kontroll av fordonet på den vanliga bilbesiktningen. I Sverige får man börja köra karting när man är sex år. En sänkning av åldersgränsen med ett år gjorde till säsongen 2019. (källa)
  2. Varumärket Grådask registrerades 16 juni 1906 men hade redan då varit i bruk i cirka 50 år. Benämningen uppstod i mitten av 1800-talet, som namn på ett Very Old Superior Red Portwine i vinhandlare J. D. Grönstedts sortiment. Det krångliga namnet gjorde att det blev döpt till Grådask i folkmun (antagligen efter den mellangrå etiketten), vilket till slut registrerades som varumärke. 2008 köpte Pernod Ricard varumärket från Vin &. (källa)
  3. Omkring 1920 började man avla det gotländska utegångsfåret för att få kulliga (hornlösa) djur med en jämnt grå, lockig päls, fri från bland annat manhår. Dessa får ligger till grund för dagens gotlandsfår (pälsfår). Då hornfåren var på väg att försvinna, började man ungefär samtidigt att samla in de kvarvarande behornade djuren och så sent som på 1940-talet fanns bara ett 15-tal djur kvar. Bevarandearbete resulterade i att det gotländska hornfåret överlevde men först vid inventering 1973 kunde 63 baggar och 382 tackor räknas in på 41 besättningar. 1974 fick rasen namnet gutefår, men i folkmun på Gotland kallas den fortfarande "hornlambi" (hornfår). (källa)
  4. Begreppet "gågata" är relativt nytt i den svenska trafiklagstiftningen och ersätter undan för undan tidigare skyltningar av typen Motortrafik förbjuden med tilläggsskylten "Gäller ej fordon med tillstånd". I folkmun har ordet gågata funnits sedan lång tid tillbaka. (källa)
  5. I folkmun betraktas medveten frånvaro som skolk, medan oavsiktlig frånvaro exempelvis i samband med att man försover sig, inte betraktas som skolk, även om båda faller under benämningen "ogiltig frånvaro". Elever som egentligen vill gå i skolan men inte vågar kallas hemmasittare. De som ska betala TV-avgift men medvetet undviker att betala den kallas ibland för "licensskolkare" och den som inte deltar i politiska val kan kallas "valskolkare" eller "röstskolkare", även i till exempel ett land som Sverige där valdeltagandet är frivilligt. (källa)
  6. Med jaktmark menas en jordbruksfastighet eller skogsfastighet. I Sverige är jakträtten kopplad till markägandet och ibland hanterad av ett viltvårdsområde. En markägare är därför även jakträttsinnehavare på sin fastighet. Om markägaren själv inte jagar eller är en juridisk person, till exempel ett skogsbolag kan jakträtten upplåtas mot betalning åt annan person eller en jaktklubb. Sådana jakträttsupplåtelser kallas felaktigt för jaktarrende i folkmun (läs mer under arrende). En jakträttsupplåtelse upprättas med ett kontrakt och ger jaktarrendatorn suverän tillgång till jakträtten i markägarens ställe. I kontraktet ingår ofta att jaktarrendatorn även skall bedriva en adekvat viltvård. En jakträttsupplåtelse av arrendetyp gäller oftast över en flerårsperiod. Av Sveriges c:a 260 000 jägare arrenderar c:a hälften sin jaktmark av skogsbolagen, staten (Sveaskog), stiften m.fl. Den andra hälften jagar på mark de själva eller deras släktingar äger. (källa)
  7. Ordet är gemensamt med tyskans Klavier (betyder idag helt enkelt piano) och franskans clavier ('klaviatur'). I Sverige kopplas det även samman med handklaver, som i folkmun betyder dragspel. (källa)
  8. Klusterbomb – folkmun för multipelbomb. (källa)
  9. Klövsadelkyrkor fanns ännu in på 1800-talet i åtskilliga öländska socknar, såsom Alböke, Föra, Kastlösa Bredsättra och Resmo kyrka. I Norrland fanns det i Styrnäs socken i Ångermanland, vilken i folkmun kallades "Byxkyrkan", i Sköns gamla kyrka i Medelpad, samt Hälsingtuna och Norrala gamla kyrkor i Hälsingland. (källa)
  10. En kommod är en möbel (tvättställ) med nedsänkt handfat, oftast under ett lock. Under finns ett skåp, där man till exempel förvarar vattenkrus och hygienartiklar. Om kommoden står i ett sovrum förvaras oftast ett nattkärl (potta) i underskåpet, därför är det vanligt att möbeln i folkmun kallas "pottskåp". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.