Folkparti Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder folkparti, varianter, uttal och böjningar av folkparti

Folkparti synonym, annat ord för folkparti, vad betyder folkparti, förklaring, uttal och böjningar av folkparti.

Vad betyder och hur uttalas folkparti

Folkparti uttalas folk|parti och är ett substantiv.

Ordformer av folkparti

Singular

folkparti
obestämd grundform
folkpartis
obestämd genitiv
folkpartiet
bestämd grundform
folkpartiets
bestämd genitiv

Plural

folkpartier
obestämd grundform
folkpartiers
obestämd genitiv
folkpartierna
bestämd grundform
folkpartiernas
bestämd genitiv

Folkparti är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Folkparti på Engelska

  • People', s party

Hur används ordet folkparti

  1. I valet 1988 hade Socialdemokraterna utnämnt Folkpartiet till sin huvudmotståndare. Inför valet hade Folkpartiet föreslagit sänkt förmögenhetsskatt, sänkta marginalskatter samt sänkt ersättningsnivå i sjukförsäkringen till 80 procent och särskilt det sista gjorde att Socialdemokraterna kritiserade partiet. I ett valmöte i Vasaparken i Stockholm förklarade socialminister Sten Andersson att Westerberg hade en "felprogrammerad hjärna". Westerberg klarade sig inte särskilt bra i TV:s partiledarutfrågning den 1 september. I valet gick partiet tillbaka med drygt 2 procentenheter. (källa)
  2. Ullenhag har tidigare varit såväl socialpolitisk som integrationspolitisk talesman för folkpartiet och länsförbundsordförande för folkpartiet i Uppsala läns valkrets. I valet 2006 förlorade Ullenhag sitt riksdagsmandat då Cecilia Wikström med hjälp av personröster tog folkpartiets enda mandat i valkretsen. Han återfick dock mandatet efter att hon valdes in i Europaparlamentet 2009. (källa)
  3. 1948 års valkampanj får sägas ha varit mycket hätsk. Den främsta striden stod emellan Folkpartiet och Socialdemokraterna. I det socialdemokratiska efterkrigsprogrammet, det så kallade "27-punktsprogrammet" föreslog partiet en socialiserad försäkringsbransch, centralstyrd utrikeshandel och statligt godkännande för investeringar. Även Folkpartiets program krävde mer av socialpolitik och konjunkturpolitik men inom ramen för marknadsekonomin. Likheterna mellan partiprogrammen var dock större än skillnaderna. (källa)
  4. Sveriges Nationalsocialistiska Folkparti (SNFP), tidigare benämnt Sveriges Fascistiska Folkparti och, fram till 1929, Sveriges Fascistiska Kamporganisation (SFKO), samt vid grundandet initiellt först kallat "Sveriges Fosterländska Kamporganisation"- som i alla fall i början var ledningen för partiet, var ett fascistiskt och från och med hösten 1929 nazistiskt politiskt parti i Sverige som existerade från hösten 1926 till 1930. Till de ledande krafterna hörde i början Frithiof Bjurquist, Ola Vinberg, Sven Hedengren och förre underofficeren Konrad Hallgren, där den sistnämnde blev ledare. 1927 blev Sven-Olov Lindholm medlem. Ideologiskt påverkades partiet inledningsvis starkt av den italienska fascismen under Benito Mussolini, men man kom senare att skifta fokus mot den tyska nazismen. (källa)
  5. Per Axel Ahlmark, född 15 januari 1939 i Stockholm (Kungsholm), död 8 juni 2018 i Stockholm (Skarpnäck), var en svensk politiker och författare. Han var partiledare för Folkpartiet mellan 1975 och 1978, arbetsmarknadsminister och vice statsminister mellan 1976 och 1978 samt riksdagsledamot mellan 1967 och 1979. (källa)
  6. Han var ursprungligen grosshandlare och tillhörde Frisinnade landsföreningen. Hamrin var riksdagsledamot 1912–1914 och 1918–1937, 1912–1914 och 1918–1921 i andra kammaren för Jönköpings läns västra valkrets, 1922–1933 i andra kammaren för Jönköpings läns valkrets, 1934–1937 i första kammaren för Jönköpings läns valkrets och blev statsminister sedan C G Ekman avgått 1932. Han var partiledare för riksdagspartiet Frisinnade folkpartiet 1933–1935 och för det återförenade rikspartiet Folkpartiet 1934–1936. (källa)
  7. Folkpartiet krävde i sin valkampanj att personer som ville bli svenska medborgare skulle gå igenom ett språktest. När partiet tog upp detta i valkampanjen i början av augusti fick partiet kritik för att det därigenom "fiskade i grumligt vatten". Folkpartiledaren Lars Leijonborg besvarade kritiken med att den som är rasist och röstar på Folkpartiet måste vara "dum i huvudet". Folkpartiet hade ett dåligt utgångsläge, 4,9 procent i SIFO i juli, men kunde i valet nästan tredubbla stödet i valmanskåren. (källa)
  8. Frågan om skattesänkningar var en återkommande fråga i 1950-talets valrörelser. Inför valet 1956 hävdade Högerpartiets Jarl Hjalmarson vikten av en "rejäl skattesänkning" för den "vanliga vardagsmänniskan". Koalitionsregeringen gick till val på redan beslutade skattesänkningar på 375 miljoner. Folkpartiet lovade skattesänkningar på 545 miljoner medan Högerpartiet lovade 825 miljoner. (källa)
  9. Carl Per Gunnar Gahrton, född 2 februari 1943 i Malmö, är en svensk politiker (miljöpartist, tidigare folkpartist), sociolog och författare. Han är son till Arnold Gahrton, dotterson till Wilhelm de Shàrengrad, bror till Gösta Gahrton och farbror till Måns Gahrton. (källa)
  10. Ullsten gick våren 1958 med i Folkpartiets ungdomsförbund (FPU) och Folkpartiet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.