Formspråk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder formspråk, varianter, uttal och böjningar av formspråk

Formspråk synonym, annat ord för formspråk, vad betyder formspråk, förklaring, uttal och böjningar av formspråk.

Vad betyder och hur uttalas formspråk

Formspråk uttalas form|språk och är ett substantiv.

Ordformer av formspråk

Singular

formspråk
obestämd grundform
formspråks
obestämd genitiv
formspråket
bestämd grundform
formspråkets
bestämd genitiv

Plural

formspråk
obestämd grundform
formspråks
obestämd genitiv
formspråken
bestämd grundform
formspråkens
bestämd genitiv

Formspråk är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet formspråk

  1. Årets Redigerare: BJÖRN ERIKSSON för HelikopterrånetMotivering: Med en genomtänkt och väl genomförd spänningsdramaturgi, ett suggestivt och engagerande formspråk och en fenomenal känsla för stämningar satte han en magnifik ton i både klippning och ljud. Han har genom ett lika stilsäkert som känsligt berättande, skapat ett mästerverk inom genren. (källa)
  2. Ordet genre är ett lån från latinets genus, klass, släkte, börd, kön. Det ställs inom estetiken ofta som motsats till originalitet. Fransmannen Roland Barthes lanserade en alternativ benämning: formspråk. till vilket han hänförde form som är bunden av klass, tid, med mera. (källa)
  3. Heraldiken uppstod i Europa under medeltiden som ett sätt att känna igen och skilja mellan olika baroner och deras riddare. Liknande symbolspråk hade använts tidigare, men med riddarna helt klädda i rustning blev det viktigt att använda någon typ av symboler för att på ett enkelt sätt skilja mellan vän och fiende. I den ridderliga kulturen utvecklades så heraldiken till att bli ett eget formspråk med alldeles särskilda regler, vilket framför allt blomstrade under tornerspel. (källa)
  4. Kitsch kan vara ett medvetet och ironiskt användande av ett överdådigt formspråk, exempel på kitsch i detta avseende var den svenska popgruppen Army of Lovers. (källa)
  5. Konstnärliga klistermärken används även inom gatukonst, men är då även ibland utformade för att väcka tankar, känslor eller för att framföra politiska budskap. Inom gatukonsten lånar man ofta de informativa klistermärkenas formspråk för att konstmässigt parodiera eller framhäva sin poäng. Ett exempel är de klistermärken i Stockholms tunnelbana som varnar resenären för gapet mellan perrongen och tåget. En omgjord version som sattes direkt över såg snarlik ut, men perrongen var utbytt mot Rosenbad och varnade istället för gapet mellan dig och dina folkvalda. (källa)
  6. I Stockholm finns ett lusthus bevarat sedan 1790-talet. Det står på en liten gräsbevuxen kulle väster om Nedre Manillas inhägnad på Södra Djurgården. Det ingick i en större gårdsanläggning och uppfördes på 1790-talet efter planer av Louis Jean Desprez, en av tidens tongivande arkitekter. Lusthusets nyklassicistiska formspråk med den släta panelen och takets toppiga form ger byggnaden ett arkitekturhistoriskt värde. Huset är sedan 1965 klassat som byggnadsminne. (källa)
  7. Operan förändrades under 1900-talet utifrån ett modernistiskt formspråk, som minskade de traditionella dramatiska funktionerna, och förde den mer mot konceptualismen. (källa)
  8. Nygotik, neogotik eller nygöticism är en stilriktning under 1800-talet inom arkitektur och konsthantverk där gotikens formspråk återupplivades. Stilen växte fram under 1700-talet i England där man svärmade för medeltiden. (källa)
  9. Nyrealismen utgjorde delvis en reaktion mot funktionalismen med dess radikala formspråk. De platta taken ersattes med flacka sadeltak och de vitputsade fasaderna ersattes ofta med tegel. Under 1950-talet blev det också allt vanligare med mönstermurningar och originella fönsterformer. Andra funktionalistiska grundidéer, som de öppna kvarteren och närheten till grönområden, levde däremot vidare i den nyrealistiska arkitekturen. (källa)
  10. En definition av hur litterär individualitet manifesterar sig, presenterar Roland Barthes i Litteraturens nollpunkt, författaren är bunden av ett historiskt framvuxet och socialt ärvt formspråk, samt i viss mån av lingvistikens regler. Språket är en blandning av minne, avsikt och frihet, och kan inte befria sig från det samhälle som det skapats av. Det leder till att litterär originalitet blir en utopi, då full frihet skulle innebära att uppfinna ett nytt språk eller uttryckssätt, som följaktligen inte skulle fungera som språk - ingen skulle förstå. Författarens individualitet kan uppträda som frihet från formspråkets normer och framställningssätt, men vill han verka i samhället, nå fram, måste han välja ett formspråk. Det individuella består främst i engagemanget som författaren lägger i texten, "valet av mänskligt förhållningssätt, bekräftelsen av ett visst Gott.". (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.