Fotgängare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fotgängare, varianter, uttal och böjningar av fotgängare

Fotgängare synonym, annat ord för fotgängare, vad betyder fotgängare, förklaring, uttal och böjningar av fotgängare.

Synonymer till fotgängare

Vad betyder och hur uttalas fotgängare

Fotgängare uttalas fot|gäng|are och är ett substantiv.

Ordformer av fotgängare

Singular

fotgängare
obestämd grundform
fotgängares
obestämd genitiv
fotgängaren
bestämd grundform
fotgängarens
bestämd genitiv

Plural

fotgängare
obestämd grundform
fotgängares
obestämd genitiv
fotgängarna
bestämd grundform
fotgängarnas
bestämd genitiv

Fotgängare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fotgängare

  1. En fotgängare eller gångtrafikant är en person som går till fots i trafiken. I den svenska trafikförordningen används genomgående termen gående, men fotgängare torde fortfarande vara mer använt i vanligt språkbruk. (källa)
  2. En anlagd stig kan vara en smal och i första hand för fotgängare avsedd parkväg eller liknande. De brukar vara grusbelagda. Asfalterade sådana finns, men är tveksammare att placera in under stigbegreppet. Andra anlagda stigar är grus- eller flisbelagda, ofta aningen bredare, stråk som används som till exempel motionsspår. (källa)
  3. Gångväg är en väg som bara fotgängare får använda. (källa)
  4. Reflexen för fotgängare är en finländsk uppfinning, ursprungligen avsedd för hästvagnar. Jordbrukaren Arvi Lehti i S:t Bertils blev nästan påkörd av bilister när han framförde sin hästdrivna vagn i mörker under efterkrigstiden. Kring år 1950 skaffade han en formsprutningsmaskin och skapade trekantiga reflexer till sina och andras hästvagnar. En tid senare limmade han ihop två halva fordonsreflexer och försåg dem med en hängkrok. Trots förekomsten av reflexbricka bland fotgängare i exempelvis Finland och Sverige är den ännu okänd i många länder. (källa)
  5. Refug, från latinets refugium, som betyder "tillflyktsort", är en upphöjning i vägbanan som avgränsar olika körfält och alltså visar vilket/vilka körfält fordonet ska ligga i. Refugens kanter är oftast satta i kantsten. En refug kan ibland vara till hjälp på en bred, hårt trafikerad väg som "mellanstation" när fotgängare ska korsa gatan. Refuger används ofta i dolda korsningar så att inte fordon tar svängen för brett via mötande fordons körfält vilket blir en situation med risk för krock. (källa)
  6. En ridväg är en markerad och avskild väg som är avsedd för hästar med ryttare. Ridvägar är ofta upptrampade eller gruslagda stigar. De brukar vara skilda från gång- och cykelvägar så att fotgängare och cyklister inte ska besväras av gyttja eller spillning. De är också skilda från biltrafik för att skydda hästar, ryttare, och hästars hovar. (källa)
  7. En cuv har ofta bättre bränsleekonomi än den större suven, men fortfarande normals sämre än en kombibil med liknande motorkarakteristika och lastutrymme. Enligt Euro NCAP är skaderisken för en eventuellt påkörd fotgängare på liknande nivå som för traditionella familjebilar. Det för stadsjeeparna så typiska reservhjulet bak på bilen är oftast borta och för det mesta är den högre förarplaceringen och den högre markfrigången de enda synbara skillnaderna jämfört med vanliga personbilar. (källa)
  8. Fotgängare som ska gå över en gata eller väg med trafiksignaler måste utgå från speciella signaler för gående. Dessa är enklare än övriga trafiksignaler. (källa)
  9. Trafikolycka är en olycka eller annan typ av incident i trafiken med antingen fordon (bil, buss, motorcykel eller cykel) eller fotgängare inblandade. Trafikolyckor sker ofta i samband med bilkrockar men kan också vara singelolyckor (till exempel avåkningar på grund av exempelvis halt väglag eller en viltolycka). Trafikolyckor kan också vara krockar mellan till exempel ett fordon och ett djur. Varannan trafikolycka, i Sverige, är en viltolycka (ca. 65 000 per år). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.