Foton Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder foton, varianter, uttal och böjningar av foton

Foton synonym, annat ord för foton, vad betyder foton, förklaring, uttal och böjningar av foton.

Synonym till foton

Vad betyder och hur uttalas foton

Foton uttalas fot|on [-å´n] och är ett substantiv -en -er.

Foton betyder:

Ordformer av foton

Singular

foton
obestämd grundform
fotons
obestämd genitiv
fotonen
bestämd grundform
fotonens
bestämd genitiv

Plural

fotoner
obestämd grundform
fotoners
obestämd genitiv
fotonerna
bestämd grundform
fotonernas
bestämd genitiv

Foton är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Foton på Engelska

 • photos, photographs, photon, photo

Hur används ordet foton

 1. Till enklare småbildskameror användes så kallade blixtkuber. Den består av en genomskinlig plastkub med fyra reflektorer och 4 små blixtlampor. Blixten kunde användas till fyra foton. Den fanns i två varianter. En som utlöstes elektriskt (PFC 4 blixtkub) och en som utlöstes mekaniskt (X-kub). (källa)
 2. Korpuskler (ljus) – föråldrad beteckning på en infinitesimalt liten partikel av ljus myntad av Isaac Newton, se foton. (källa)
 3. Kremlologi baserades vanligen på indicier som vilka ledare som omnämndes i tidningar och i vilken ordning dessa nämndes, vilka ledare som närvarade vid offentliga möten som Första maj-paraden och i vilken ordning de stod uppställda, hur stolsplaceringar varierade, vilka ledares porträtt som fanns till salu, om några historiska foton retuscherades, vilka politiska slagord som dök upp eller försvann, etc. (källa)
 4. Vid stimulerad emission får en inkommande foton en av atomens elektroner att de-exciteras. Till skillnad mot spontan emission avges nu två fotoner som båda är i fas. (källa)
 5. Foton /fot'ån/ (från grekiska: φως (phos), ljus) är det elektromagnetiska fältets energikvantum, den minsta energimängd som kan överföras av elektromagnetisk strålning. (källa)
 6. Även om neutronens totala laddning är noll kan den växelverka elektromagnetiskt på två sätt: för det första har den ett magnetiskt moment av samma storleksordning som protonens, och för det andra är den uppbyggd av elektriskt laddade kvarkar. Den elektromagnetiska växelverkan är därför främst av intresse vid magnetisk växelverkan och vid djupt inelastisk spridning, då en foton med hög energi växelverkar med en kvark inuti neutronen. (källa)
 7. Parbildning är skapandet av ett par bestående av en elementarpartikel och dess antipartikel, vanligen från en foton (eller någon annan oladdad boson). Detta är fysikaliskt möjligt såvida tillräckligt med energi finns tillgängligt för att skapa paret (minst den totala vilolägesenergin hos de två partiklarna) samt att omständigheterna tillåter att både energi och rörelsemängd bevaras. Alla andra konserverade kvanttal (rörelsemängdsmoment, elektrisk laddning) hos de producerade partiklarna måste ta ut varandra. D.v.s. varje sådant kvanttal hos de skapade partiklarna skall ha sinsemellan ombytt tecken (+ / -). (källa)
 8. Ett nytt uppdaterat pass med fler säkerhetsdetaljer, bland annat foton i både färg och svartvit, infördes i början av januari 2012. (källa)
 9. Även om en pinuppbild kan vara en bild på någons fästmö, blev själva uttrycket populärt särskilt under andra världskriget och användes då om PR-foton på filmskådespelerskor, vanligtvis litet lättklädda så att deras sexappeal accentuerades. Ordet kommer från att man satte upp dylika foton (pin up, nåla fast med knappnål eller häftstift) på barackväggarna. (källa)
 10. När en positron och en elektron kolliderar annihileras (förintas) båda och resulterar i två gammafotoner. Detta sker dock långtifrån ögonblickligen. I normalfallet bromsas positronen upp till dess den har omkring samma rörelseenergi som elektronerna i materialet, varpå den bildar en så kallad positroniumatom tillsammans med en vanlig elektron (och joniserar därmed den atom som elektronen kom ifrån). En sådan "atom" existerar sedan i storleksordningen 0,1 nanosekunder innan den slutligen annihileras. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.