Fotplatta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fotplatta, varianter, uttal och böjningar av fotplatta

Fotplatta synonym, annat ord för fotplatta, vad betyder fotplatta, förklaring, uttal och böjningar av fotplatta.

Vad betyder och hur uttalas fotplatta

Fotplatta uttalas fot|platta och är ett substantiv.

Ordformer av fotplatta

Singular

fotplatta
obestämd grundform
fotplattas
obestämd genitiv
fotplattan
bestämd grundform
fotplattans
bestämd genitiv

Plural

fotplattor
obestämd grundform
fotplattors
obestämd genitiv
fotplattorna
bestämd grundform
fotplattornas
bestämd genitiv

Fotplatta är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fotplatta

  1. En kavalett är motsvarigheten till ett staffli för tredimensionella objekt och består av ett stativ och en roterbar arbetsplatta. Stativet utgörs av tre ben eller en fotplatta, att placeras på golv eller marken alternativt på bord eller arbetsbänk. (källa)
  2. Den idag i särklass vanligaste långfärdsskridskon är lättmetallskridskon som består av en fotplatta i aluminium och ett blad i knivstål som är cirka 40–55 cm långt och cirka 4 cm högt. Skenbredden brukar ligga mellan 1,1 och 1,4 mm. Skridskorna fästs med bindningar på skorna. Beroende på bindningstyp kan man som skor bland annat använda vanliga vandringskängor, kängor för längdskidåkning eller lättare telemarkskängor. Traditionellt har långfärdsskridskor haft fast häl, men på senare tid har skridskor med lös häl blivit populära. (källa)
  3. Äggkoppar är kända sedan antiken, då äggkopparna var försedda med en stor fotplatta. Utgrävningar har påvisat att man åt löskokta ägg i äggkopp i Pompeji år 79 efter Kristus. Vid utgrävningar har man även funnit silverfat med urholkningar och det antas vara äggkoppens föregångare. Ägghållare för stående ägg började förekomma på 1400-talet. Man åt från toppen av ägget av hygieniska skäl. På 1600-talet användes den endast bland överklassen och i mitten av 1700-talet blev den vanlig i societetskretsar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.