Framta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder framta, varianter, uttal och böjningar av framta

Framta synonym, annat ord för framta, vad betyder framta, förklaring, uttal och böjningar av framta.

Vad betyder och hur uttalas framta

Framta uttalas fram|ta äv. åld. fram|taga och är ett verb, böjs som ta.

Ordformer av framta

Aktiv

framta
infinitiv
framtar
presens
framtog
preteritum
framtagit
supinum
framtagande
presens particip
framta
imperativ

Passiv

framtas
infinitiv
framtas
presens
framtogs
preteritum
framtagits
supinum

Perfekt particip

framtagen en
~ + subst.
framtaget ett
~ + subst.
framtagna den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer aktiv

framtaga
infinitiv
framtager
presens
framtag
imperativ

Alternativa böjningsformer passiv

framtagas
infinitiv
framtages
presens
framtags
presens

Framta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet framta

  1. Exempel på industrispionage, eller i alla fall misstänkt industrispionage, är USA:s användande av övervakningsnätverket Echelon med vilket de bland annat spionerat på det tyska företaget Enercon som utvecklade en speciell teknik för vindkraftverk samt på det belgiska företaget Lernout och Hauspie som framtagit en ny talteknologi. (källa)
  2. Det finns en stor vidd av designtekniker med namn så som prototyp, skiss, mock-up, skalmodell, scenariotestning, story board-simulering, användartest, som alla använder samma strategi för att låta designers få en uppfattning om framtida användning. En mock-up är en hastigt framtagen modell och ett skal utan funktionalitet, framtagen för att symbolisera en artefakt. En prototyp visar även dynamiska effekter av modellen. (källa)
  3. De möjliga uttalsvarianterna av ett enskilt ord fastställs av språkets basala ljud - foner, och den disciplin inom lingvistiken som studerar dessa kallas för fonetik. För att kunna beskriva uttal, så har framtagits en internationell standard: Internationella fonetiska alfabetet, vanligen omnämnt med sin engelskspråkiga förkortning IPA. (källa)
  4. Senare har i Tyskland historik framtagits av Haeder och Haeder. Den finns utgiven i olika upplagor och tar upp utvecklingen av gasgeneratorer främst i Tyskland. (källa)
  5. Kemiteknik är tillämpningen av kunskaper inom kemi ofta tillsammans med kunskaper inom områden såsom livsvetenskap, biologi, mikrobiologi, fysik och matematik för att finna tekniska lösningar på problem. Detta innefattar omvandling av råvaror eller kemikalier till mer användbara och värdefulla produkter, men innefattar även framtagande av nya material och tekniker – såsom nanoteknik, bränsleceller och biomedicinsk teknik. Kemitekniken är även en del av teknologi och en sorts ingenjörskonst. Högst centralt inom kemitekniken är även utrustningen som används, till exempel för analys eller framtagning. Kemiteknik innefattar även till stor del design, optimering och underhåll av biologiska och kemiska processer vid storskalig produktion. En av de huvudsakliga uppgifterna för en kemiingenjör är att se till så processen sker säkert, hållbart och ekonomiskt. (källa)
  6. Grundelementen påverkar/påverkas av teknik och taktik. Taktik handlar om hur eld, rörelse och skydd utnyttjas och påverkar varandra i syfte att uppnå maximal verkan. Militär utveckling har traditionellt varit ett ständigt växelspel mellan framtagande av ny teknik och att utveckla/anpassa taktik för att hantera stridens grundelement. Trenden genom historien har varit att medel föder motmedel. (källa)
  7. Denna herdehund, tillsammans med vargens utdöende, lämnade utrymme för framtagande av en högspecialiserad lättare typ, som var helt inställd på vallning och saknade herdehundens aggressivitet. Vallhunden kunde nu bli ett instrument för finslipande av vissa funktioner som avskiljning av djur och annat. (källa)
  8. Sverigedräkten, egentligen Svenska kvinnliga nationaldräktsföreningens festdräkt och även kallad allmänna svenska nationaldräkten är även en nationaldräkt som först togs fram i början av 1900-talet. År 1902 grundades Svenska Kvinnliga Nationaldräktsföreningen av Märta Jörgensen i Falun. Föreningen verkade för en frigörelse från "utländska modens herravälde" och medlemmarna uppmanades bära folkdräkter. Jörgensen kontaktade Gustaf Ankarcrona, på inrådan av Carl Larsson, som hjälpte föreningen att komponera den allmänna svenska nationaldräkten i jugendstil. Även Anders Zorn var med i framtagningen av den. Målet var att utifrån de svenska bygdedräkterna ta fram en praktisk dräkt som skulle bäras av alla kvinnor i unionen Sverige-Norge. Dräkterna föll i glömska under andra världskriget och inte förrän i mitten av 1970-talet fick Nordiska museet se ett exemplar av dräkten, då av okänt ursprung, från en kvinna i Leksand. En efterlysning publicerades av Bo Skräddare i tidningen Land och de fick in flera exemplar av dräkten. I samråd med tidningens läsare framtogs sedan en mansdräkt i samma stil och tidsprägel. (källa)
  9. Punktskriften framtogs 1824 av en då 15-årig fransk pojke vid namn Louis Braille. Synskadade barn lär sig att läsa punktskrift i skolan. Deras lärare har möjlighet att få utbildning vid Specialpedagogiska institutet. Syncentralerna i landet har ansvaret för att lära vuxna synskadade punktskrift, men det finns även andra som erbjuder kurser. Talboks- och punktskriftsbiblioteket, TPB, ansvarar för utlåning och försäljning av punktskriftsböcker. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.