Franska Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder franska, varianter, uttal och böjningar av franska

Franska synonym, annat ord för franska, vad betyder franska, förklaring, uttal och böjningar av franska.

Vad betyder och hur uttalas franska

Franska uttalas franska och är ett substantiv -n el. -t; pl. franska.

Franska betyder:

Ordformer av franska

Singular

franska
obestämd grundform
franskas
obestämd genitiv
franskan
bestämd grundform
franskans
bestämd genitiv

Plural

franska
obestämd grundform
franskas
obestämd genitiv

Alternativa böjningsformer singular

franska
obestämd grundform
franskas
obestämd genitiv
franskat
bestämd grundform
franskats
bestämd genitiv

Franska är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Franska på Engelska

 • French - the French language
 • French bread - French bread (loaf, roll)

Hur används ordet franska

 1. UTBILDNING: Executive MBA (Handelshögskolan, Stockholm, 2004-2006), masterexamen i ekonomi och moderna språk (engelska och franska) vid Århus universitet (1979-1985). (expressen.se)
 2. Parisavtalet som slöts i samband med FN: s klimatkonferens i den franska huvudstaden 2015 innehöll flera punkter. (expressen.se)
 3. Man kunde också bli degraderad eller utesluten ur riddargillet, för kätteri, förräderi eller feghet på slagfältet. Många valde att inte utnyttja sin rätt till en adelstitel av ekonomiska skäl och för att kunna ägna sig åt "oadliga sysslor". I regel fördes adelskapet inte över på spinnsidan, vilket gjorde att många adliga ätter dog ut hela tiden, och franska kungar på 1300-talet utfärdade därför adelsbrev i massor för att fylla på med nya adelsmän. Vanligen ärvdes tronen och titeln av äldste sonen eller äldste brodern, beroende på rike, och i vissa fall av döttrar eller makar (ex. jure uxoris), annars kunde man gå bakåt i släktträdet för att finna en annan gren som hade rätt till tronen. För att ättens förläningar skulle hållas bland "de egna" förekom ofta kungliga äktenskap med inavel i de europeiska furstliga husen. Samtidigt var man ofta välvilligt inställd till att låta potentiella fienders döttrar gifta in sig i släkten, och så förbättra de politiska relationerna, och äktenskapen arrangerades ofta redan då barnen var små, med bröllop då de kommit i puberteten och kunde skaffa arvtagare till tronen. (wikipedia.org)
 4. Gaffeln användes av antikens greker och romare men etablerades i Italien på 1100-talet genom Bysantinska rikets hov. Gafflar blev populära bland furstehusen i Italien, på 1300-talet, och spred sig därifrån till andra länder. 1379 omtalas en gaffel första gången i Frankrike, där den förekommer i ett kungligt inventarium. Ännu på 1500-talet var dock bruket av gafflar inte allmänt brukade där, och användandet av gaffel var ett tacksamt ämne för satirer från tiden. I Storbritannien var gafflar under 1400- och 1500-talen en sällsynthet. I franska och skotska kloster förbjöds den som en lyxartikel. Andreas Vesalius berättar 1542 att gafflarna förekom i dagligt bruk i Italien. Under senare hälften av 1500-talet förekom den i Tyskland. Först från 1600-talets mitt var gaffeln i allmänt bruk bland Europas överklass. Bland Sveriges allmoge blev gaffeln vanlig först på 1800-talet. (wikipedia.org)
 5. En pseudogallicism är ett ord eller uttryck som uppfattas som ett lån från franskan, men som egentligen har ett inhemskt ursprung. Några pseudogallicismer i svenskan är pain riche, som inte har någon direkt motsvarighet på franska, och glace au four, som i Frankrike kallas för omelette Norvegienne ("norsk omelett"). (wikipedia.org)
 6. Gard är ett av de 83 departement som skapades under franska revolutionen den 4 mars 1790. Den skapades från den antika provinsen Languedoc. (wikipedia.org)
 7. De första gardinerna kallades franska gardiner och var enkla vävnader i ljusa färger och glest vävda för att släppa in så mycket ljus som möjligt, men att sängomhängena istället var den tidens statussymboler i textil väg. (wikipedia.org)
 8. Garnityr, av franska garniture, som betyder ’tillbehör’, ’prydnad’ är inom konsthantverk en av flera delar med gemensam form och dekor sammansatt helhet. Det kan vara en möbelgrupp eller en uppsättning smycken. Enhetligt utformade möbelgrupper uppstod i början av 1800-talet då sittgruppen kom på modet. Inom dräktterminologin är garnityret antingen en uppsättning lösa föremål som hör samman med dräkten, till exempel smycken, knappar och liknande, eller dräktdetaljer som i sig hör ihop, till exempel en uppsättning underkläder. (wikipedia.org)
 9. Gaullism (franska: gaullisme) syftar på politisk doktrin inspirerad av den franske motståndsledaren och senare president Charles de Gaulle, även om han själv motsatte sig etiketteringen. Gaullistisk ideologi, baserad på de Gaulles idéer och handlingar, förändrade sig och utvecklades med tiden. Kännetecknande är betoning på Frankrikes oberoende från andra stater, liksom bland annat beröringspunkter med socialkonservatismen, vilket medfört att den ofta uppfattas som en högerideologi, även om det också finns gaullister på vänsterkanten. (wikipedia.org)
 10. Ordet gelatin kommer av franskans gélatine, och det har funnits i svenskan i skriven form sedan 1846. Det är avlett av latinets gelatus ('frusen'). Det har således samma ursprung som gel och gelé (hämtat från franskan 1717), stelnade produkter som också de har ord som går tillbaka till franska eller latinska ord för frost eller frusen. Franskans gel betyder frost, och släktord är glass (efter franskans glace, 'is') och italienskans gelato ('glass'). (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast: