Fredstid Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fredstid, varianter, uttal och böjningar av fredstid

Fredstid synonym, annat ord för fredstid, vad betyder fredstid, förklaring, uttal och böjningar av fredstid.

Vad betyder och hur uttalas fredstid

Fredstid uttalas freds|tid och är ett substantiv.

Fredstid betyder:

Ordformer av fredstid

Singular

fredstid
obestämd grundform
fredstids
obestämd genitiv
fredstiden
bestämd grundform
fredstidens
bestämd genitiv

Plural

fredstider
obestämd grundform
fredstiders
obestämd genitiv
fredstiderna
bestämd grundform
fredstidernas
bestämd genitiv

Fredstid är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fredstid

  1. Denna bricka fick nya svenska medborgare vid födseln mellan 1960 och den 1 januari 2010. Identitetsbrickan skulle i fredstid förvaras i det kuvert man fick den i, och skulle medföras vid militärtjänstgöring. Den baserades konstruktionsmässigt och visuellt på tidigare identitetsbrickor som identitetsbricka m/39 och m/42. Man slutade ge ut brickan till nyfödda då hotbilden mot Sverige ansågs vara för låg. (källa)
  2. Den första dagen i varje månad var helgad åt honom och framför allt den första i den efter honom uppkallade månaden Januarius (efter 153 f. Kr. årets begynnelsemånad, något som senare stadfästes genom den julianska kalendern även om man på flera håll i världen fortsatte med det urgamla bruket att inleda året med den månad då vårdagjämningen inföll). Numa Pompilius byggde åt Janus ett ryktbart tempel i Rom med två portar och föreskrev att båda skulle hållas stängda i fredstid men öppnas när det rådde krig. Janus avbildades med två från varandra vända ansikten (Janus Geminus). På några platser är han Janus Quadrifrons (Janus med fyra ansikten). Ofta har han nyckel och stav i handen och på mynt förekommer ett fartyg som attribut åt honom. (källa)
  3. I fredstid idag ansvarar en kapten för utbildningen av ett kompani rekryter. Ett mindre antal tjänstgör som plutonchef under utländska uppdrag eller beredskap. Kompetensnivå 5 i svenska försvarsmakten. (källa)
  4. Kommendant var även titeln på den officer som ansvarade för ordningen i ett högkvarter. I fredstid har kommendanten högsta ledningen av garnisonstjänsten och ordningen på stället. I krigstid och i en fästning har han eller hon oinskränkt befäl inom fästningen och är ensam ansvarig för fästningens försvar. (källa)
  5. En krigsdomstol var förr en särskild domstol för att avgöra fall som rör militär personal. I Sverige avskaffades krigsdomstolar i fredstid 1948. (källa)
  6. Militärdomstol, även kallad för militärtribunal, krigsrätt eller ståndrätt, är en domstol som dömer krigsmän i krigstid eller fredstid enligt krigslagar. Militärdomstolar förekommer inte längre i Sverige, men används i bland annat USA (Uniform Code of Military Justice). (källa)
  7. Värnplikt brukar i fredstid bestå av mönstring, grundutbildning och repetitionsutbildning. Den kan leda till inkallelse vid mobilisering. Värnplikt har traditionellt omfattat män, men värnplikt för båda kön finns i bland annat Sverige och Israel. (källa)
  8. Först 1689 belades kungs- och kronoskjutsen med avgift. Fångskjutsen blev betaltjänst 1734. Undantag kunde befallas, då under namn "fri kronoskjuts". 1878 stadgades i Den stora skjutsningsreformen att kronoskjuts i fredstid inte skulle anlitas av kronans manskap, om inte stor skyndsamhet "var av nöden". (källa)
  9. Händelsen kom snabbt att både i tyska och utländska tidningar ses som ett komiskt exempel på den i Tyskland, i synnerhet i Preussen, starka tilltron till militära auktoriteter, i och med att även civila myndigheter i fredstid underkastade sig Voigts order, enbart på grund av hans uniform. (källa)
  10. Landsförräderi är ett brott i vissa jurisdiktioner som straffbelägger att verka för främmande makts intressen. Man kan särskilja dels militärt landsförräderi, dels diplomatiskt landsförräderi, beroende på om handlingen utförts i samband med befintligt eller förestående krig alternativt i fredstid. I vissa länder, såsom i Ryssland, kan brottet närmast likställas med spioneri och begåsåväl i fred som i krig. I andra länder, såsom i Sverige, kan brottet begås endast i krigstid och har en något annorlunda innebörd. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.