Frispark Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder frispark, varianter, uttal och böjningar av frispark

Frispark synonym, annat ord för frispark, vad betyder frispark, förklaring, uttal och böjningar av frispark.

Vad betyder och hur uttalas frispark

Frispark uttalas fri|spark och är ett substantiv.

Frispark betyder:

Ordformer av frispark

Singular

frispark
obestämd grundform
frisparks
obestämd genitiv
frisparken
bestämd grundform
frisparkens
bestämd genitiv

Plural

frisparkar
obestämd grundform
frisparkars
obestämd genitiv
frisparkarna
bestämd grundform
frisparkarnas
bestämd genitiv

Frispark är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Frispark på Engelska

  • free kick, penalty kick

Hur används ordet frispark

  1. Mittbackarna i fotboll är ofta storväxta, för att användas både i försvar och vid anfall i fasta situationer, det vill säga där bollen skjuts från ett bestämt läge, till exempel vid frispark eller hörna. Därför bör mittbackarna också vara duktiga på att nicka bollen. (wikipedia.org)
  2. ska en indirekt frispark tilldömas motståndarlaget på den plats där förseelsen begicks. (wikipedia.org)
  3. Inspark är ett sätt att återuppta spelet i fotboll då spelet stoppats på grund av att bollen passerat den förlängda mållinjen (kortlinjen) efter att en anfallande spelare varit den sista att vidröra bollen. Inspark döms även om en indirekt frispark eller ett nedsläpp går i mål efter en anfallande spelare varit den sista och enda spelaren som vidrört bollen sedan spelets igångsättande (med nedsläpp eller den indirekta frisparken). Normalt är det målvakten som gör inspark genom att placera bollen på en punkt i eget målområde, ska ej förväxlas med straffområde, och sparka den in på planen. Andra spelare i laget får dock också slå insparken, det kan till exempel ske om målvakten på grund av skada har problem att sparka bollen. I de befintliga 17 fotbollsreglerna har regeln för inspark ordningstalet sexton (16). (wikipedia.org)
  4. I många sporter handlar fusk om att överlista domarna. Till exempel inom fotboll kan en spelare falla medvetet, så kallad filmning, för att försöka få domaren att döma frispark eller straffspark till det egna laget eller varna motspelarna. (wikipedia.org)
  5. I fotboll är målområdet den inre avgränsade delen av straffområdet. Det kallas även boxen. Det är rektangulärt och avgränsat med linjer framför målet. Det är 18,32 x 5,5 meter (20 x 6 yards) stort (100,72 m2 (120 yds2)). En inspark ska slås med bollen placerad inne i målområdet. Normalt lägger målvakten upp bollen längst ut på linjen för att komma så långt in i planen som är tillåtet. En offensiv frispark får inte slås inifrån målområdet utan flyttas ut till den närmsta delen av målområdeslinjen som går parallellt med kortlinjen. En defensiv frispark i målområdet får placeras på valfri plats inom det. (wikipedia.org)
  6. En straffspark utdöms av domaren i fotboll till motståndarlaget då en spelare i sitt eget straffområde begått ett regelbrott som utanför straffområdet skulle ha renderat en direkt frispark till motståndarlaget. En spelare utses till straffläggare som ostört får placera bollen på fotbollsplanens straffpunkt elva meter från mål och med bara målvakten mellan sig och målet får chansen att göra mål. I de befintliga 17 fotbollsreglerna har regeln för straffspark ordningstalet fjorton (14). (wikipedia.org)
  7. Avsiktlig hands : när en utespelare medvetet tar bollen med handen som en kalkylerad risk för att skaffa egna laget fördel. Exempel på avsiktlig hands är när en utespelare stoppar bollen med handen på egen mållinje för att förhindra att den går mål. Avsiktlig hands beivras alltid med Gult kort eller Rött kort och Frispark eller om förseelsen sker inom straffområdet med straffspark. (wikipedia.org)
  8. Huvuddomaren är som namnet antyder den domare som egentligen bestämmer har sista ordet. Hen är den enda domaren som springer på spelplanen och det har han som bestämmer när spelet ska blåsas av. De andra domarna bistår huvuddomaren men huvuddomaren har rätt att strunta i sitt bistånd om hen vill. Hen är utrustad med en visselpipa, med vilken hen signalerar regelbrott, ett gult och ett rött kort, med vilka hen signalerar varning respektive utvisning och i vissa ligor en frisparkssprej, med vilken hen visar var avståndet är vid frispark om så behövs. De två assisterande domarnas ansvarsområden är att bedöma offside och om en sådan är bestraffningsbar markera med sina tydliga flaggor samt om bollen passerat spelplanens begränsningslinjer, men de skall också bistå domaren i övrigt. En fjärdedomare huvuduppgift är att tillse att de som befinner sig inom det tekniska området (tränare, lagledare, lagläkare, ersättare/avbytare etc.) uppför sig korrekt, men också signalera för byten och tilläggstid med sin tavla. Även fjärdedomaren skall dock bistå domaren i den mån detta är tillbörligt. De två extradomarnas största uppgift är att bedöma händelser som sker i straffområdet och signalerar detta till domaren med en svart signalsticka. (wikipedia.org)
  9. Frispark är en regel inom fotboll som beskriver hur frispark utförs. Frispark döms av domaren som fördel till icke felande lag då motståndarlagets spelare gjort sig skyldig till vissa regelbrott. Begreppet frispark kommer från fri spark i den mening att (med några mindre undantag) det tilldömda laget får placera bollen där regelbrottet begicks och är fria att sparka bollen dit de vill, då motståndarna måste befinna sig minst 9,15 meter från den position där frisparken slås. Två typer av frisparkar beroende på regelbrottets art, direkt frispark och indirekt frispark, där skillnaden är att en indirekt frispark bollen inte får slås direkt i mål av frisparksskytten. I de befintliga 17 fotbollsreglerna har regeln för frispark ordningstalet tretton (13). Det är främst regel 12 (otillåtet spel och olämpligt uppträdande) som anger i vilka fall direkt eller indirekt frispark ska dömas. Straffspark döms i stället för direkt frispark om förseelsen sker i eget straffområde. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.