Fult Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fult, varianter, uttal och böjningar av fult

Fult synonym, annat ord för fult, vad betyder fult, förklaring, uttal och böjningar av fult.

Synonym till fult

Hur används ordet fult

  1. I flygvapnet genomförs den liknande som i armén. Flottan gör däremot som vi i dag gör i Sverige. Detta går bak till när man på segelskepp använde tjära och kåda för att underhålla skeppet. Då officerarna ofta bar vita handskar på sig blev de fort smutsiga. Det ansågs vara fult att göra en honnör med en smutsig handflata vänd mot personen. Det sägs att drottning Viktoria blev hälsad på av en person med smutsig handflata, varpå hon ska ha beordrat framtida sjömän att hälsa med handflatan ner. (källa)
  2. Det tidigast kända omdömet som är gjort mellan betraktare och konstverk är Plinius d.ä.:s skrift Historia Naturalis (300-talet f.Kr.) Under hellenistisk tid uppstod i Pergamon bruket att skriva krönikor om konstnärer och sätta upp dem enligt en värdeskala. Under de första århundradena efter Kristus började romarna samla konst och en slags "kännare" uppstod. En av de frågor som diskuterades i Rom och Grekland var om avbildningens verklighetsgrad var det främsta, om vad som ansåg vackert eller fult vilket införde en moralisk värdering i diskussionen. Ytterligare en fråga var om ett konstverk skulle vara avslutat eller ofullbordat. Ett problem var också förhållandet mellan färg och form som diskuterades av Aristoteles. (källa)
  3. Anses lite konstigt, fult eller tabu. (källa)
  4. Förr i tiden fick proffs inte delta i många stora tävlingar, bland annat olympiska spel och många sporters världsmästerskap. Kända fall där även små ersättningar lett till avstängning var Gunder Hägg och Jim Thorpe. Proffsstatus gällde på livstid, så att de som tagit emot pengar i amatörsporter kunde straffas hårdare än dopade straffas på 2000-talet. Efterhand luckrades detta upp och idrottare kunde ta emot pengar som gömdes undan på ett visst sätt tills efter karriären. Amatörer som deltog i professionella mästerskap kunde räknas som proffs även om de inte tagit emot pengar (vilket orsakade Kanadabråket). En anledning till sådana förbud var, förutom ideologi om att pengar var fult, även frågan om världsförbundens ställning. Många proffstävlingar arrangerades av proffsorganisationer (ofta företag) som inte erkände världsförbunden (bland annat för att världsförbunden avvisade prispengar). Så görs fortfarande. NHL, PGA, WTA, NBA och WBA är exempel på välkända proffsorganisationer som inte inordnar sig under sina sporters världsförbund, och som kan ha egna regler. Professionella tävlingar som inte inordnar sig under förbund har i särskilt hög grad funnits i USA. Det följer indirekt av USA:s grundlag Bill of Rights att fredliga sammankomster inte ska hindras oberoende av vilken organisation som stödjer och inte stödjer det. USA:s idrottsförbund har inte statligt privilegierad ställning, delvis kopplat till grundlagens förbud mot statskyrka. (källa)
  5. Slang förekommer i alla språk, men uppfattas ofta som onödigt och fult av den språkliga eliten. Genom slang, som ofta ses som den lekfulla delen av språket, kan språkbrukaren hitta på egna uttryck, ofta känsloladdade eller vitsiga. (källa)
  6. Själva videobandspelarna blev förknippade med videovåld och det uppfattades i många år som "fult" att äga en, en uppfattning som var övergående. I slutet av 1980 var videobandspelare ovanliga i svenska hushåll, De flesta som ägde en video var lärare. Omkring fyra procent av de som hade TV beräknades också ha videobandspelare. Effekten av de reportage som Studio S gjorde blev att försäljningen av videoapparater ökade och att filmer som Motorsågsmassakern i stället blev mycket efterfrågade. (källa)
  7. Barocken har under perioden 1700–1900 betraktats på många sätt och ofta mycket nedsättande. Under början av 1800-talet ansågs barocken vara synonymt med fult (därav ordet barock), för att under andra delen av samma århundrade hyllas för den fantastiska litteraturen, musiken och konsten (nybarocken). Den barocka litteraturen och konsten hyllades av nazismen som "den tyska anden" och användes mycket i den nazistiska propagandaapparaten. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.