Fux Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fux, varianter, uttal och böjningar av fux

Fux synonym, annat ord för fux, vad betyder fux, förklaring, uttal och böjningar av fux.

Vad betyder och hur uttalas fux

Fux uttalas fux och är ett substantiv -en -ar.

Fux betyder:

Ordformer av fux

Singular

fux
obestämd grundform
fux
obestämd genitiv
fuxen
bestämd grundform
fuxens
bestämd genitiv

Plural

fuxar
obestämd grundform
fuxars
obestämd genitiv
fuxarna
bestämd grundform
fuxarnas
bestämd genitiv

Fux är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fux

  1. Det finns ett antal olika anlag som späder ut de olika grundfärgerna. De olika anlagen får olika effekt beroende på om hästen har fux, brun eller svart som grundfärg. (källa)
  2. Linfux är en beteckning på en fux (rödbrun häst) med ljus man och svans. "Lin" härledas till den lingula färgen som genen ger upphov till. Man och svans kan variera i ton från mörkt råg till nästan helt vitt. (källa)
  3. På engelska och ofta internationellt kallas isabellfärgen ibland för palomino, vilket i själva verket är en specifik gyllene nyans av isabellfärg. Isabeller kan också lätt blandas ihop med ljusa fuxar, skimlar, gulvita, pärlvita, rökvita, champagnefärgade och "pearl"-färgade hästar. (källa)
  4. Gulvit skapas av dubbla kopior av gulgenen (CcrCcr) på fux. En enkel kopia av gulgenen (CCcr) på fux ger isabell. Dubbla kopior på brun och rapp ger respektive pärlvit och rökvit. Gulvit, pärlvit och rökvit är nästintill omöjliga att skilja på med blotta ögat. (källa)
  5. Pirkko och guldfuxen (1981). (källa)
  6. Från början var zapaterohingstarna svarta eller fuxar men efter första världskriget började man avla på två hingstar som var skimlar och deras starka arvsanlag ledde till att skimmelfärgerna blev dominerande och är så än idag. Sedan ett par år godkänns även fuxfärgen hos hästarna. (källa)
  7. Mustangen kommer i flera olika varianter och har ett ganska varierat utseende från häst till häst och någon uttalad rasstandard finns inte. Enbart uppfödaren Robert Brislawn hade hårda regler som han följde med sin uppfödning och menade att den spanska mustangen skulle vara liten, med kort rygg, låg manke och ett lågt, sluttande kors. Mustangen har relativt stort huvud, kraftig man, starka ben och är hård och uthållig. Mankhöjden ligger på cirka 150 centimeter. Oftast är hästarna bruna, bork eller stickelhåriga fuxar, med svarta ben och svarta kanter på öronen. En av de mest eftersökta färgerna kallas "grulla" och är då en gråaktig borkfärg med svart man och svans. Men då mustangerna är förvildade hästar kan de komma i alla slags färger och ibland förekommer tigrerade eller skäckfärgade hästar som är ett arv från de spanska hästarna. (källa)
  8. Ponnyernas mankhöjd varierar kraftigt och det finns exemplar som är över den tillåtna mankhöjden för ponny, 148 cm och kallas därför stor häst. Medelhöjden på rasen ligger dock mellan 130 och 140. Alla färger är tillåtna på rasen men de vanligaste färgerna är bruna eller fuxar, en del med typiska primitiva tecken som finns hos Dartmoorponnyerna som t.ex. ljusare hud och päls runt ögonen, mulen och på buken. Pälsen är något sträv och glanslös men ger utmärkt skydd till ponnyerna. Man och svans är tjock och kraftig. (källa)
  9. Basjkiren finns även i många färger, framförallt gulblack, musblack, brunblack och rödblack som alla kännetecknas av en ål (mörkare rand utmed ryggraden). Men det finns också "creme"-färgade basjkirer, fuxar, svarta och bruna. Hästarna kan även ha vilttecken kring bogarna och manken, "zebraränder" längs benen och såklart "vanliga" tecken som vita strumpor, bläsar och stjärnor. (källa)
  10. Alla hästar har en grundfärg. Det finns tre standardfärger: fux, svart och brun. Dessa grundfärger kan sedan spädas ut, brytas upp, eller på annat sätt modifieras av olika anlag. En häst kan ha flera olika anlag samtidigt, till exempel kan den vara stickelhårig, skäck, black, isabell eller tigrerad. Hästar med ett stort antal färgfläckar är ovanligt. Det finns också avblekbara färger, då hästen efter hand blir mer och mer vit. När en sådan häst blir gammal, kan den bli helt vit. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.