Fältlasarett Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fältlasarett, varianter, uttal och böjningar av fältlasarett

Fältlasarett synonym, annat ord för fältlasarett, vad betyder fältlasarett, förklaring, uttal och böjningar av fältlasarett.

Vad betyder och hur uttalas fältlasarett

Fältlasarett uttalas fält|lasar|ett och är ett substantiv.

Ordformer av fältlasarett

Singular

fältlasarett
obestämd grundform
fältlasaretts
obestämd genitiv
fältlasarettet
bestämd grundform
fältlasarettets
bestämd genitiv

Plural

fältlasarett
obestämd grundform
fältlasaretts
obestämd genitiv
fältlasaretten
bestämd grundform
fältlasarettens
bestämd genitiv

Fältlasarett är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fältlasarett

  1. I augusti 1914 bröt första världskriget ut. Trakl inkallades till krigstjänst som fältapotekare. Han var med om slaget vid Gródek. Han hade då ensam hand om nästan etthundra svårt sårade under dåliga förhållanden och utan tillräckligt med material. Två dagar och två nätter arbetade han i fältlasarettet, i något som senare beskrevs som en av "Galiziens dödsgropar" i pressen. Trakl hade ingen möjlighet att hjälpa de döende vilket gjorde honom utom sig av förtvivlan. Enligt ett ögonvittne blev trettonruthener hängda i träd framför Trakls tält en halvtimma före striden. Trakl fick ett nervsammanbrott. Dagarna före sin död gav Trakl röst åt sin krigserfarenhet i dikten Grodek. (källa)
  2. Efter stadens flytt österut fick Västermalm och Åkroken funktion som randbebyggelse som tydligt skilde sig från stadskärnan, och viktes åt hantverkare, mindre fabriker, bryggerier samt vårdinrättningar. Krigsåren 1808-1809 användes kronobränneriet på Holmgatan som fältlasarett. Mellan 1842 och 1875 var kurhus och därefter Sundsvalls lasarett förlagda till den byggnad som sedermera blev Lindgrenska arbetsinrättningen. Byggnaden har under historien återuppbyggts två gånger efter bränder, senast 1875, och dess bevarande debatterades av lokalpolitiker och i lokalpressen i samband med att campus uppfördes. Efter ett pyromandåd år 1999 återbyggdes den emellertid inte. (källa)
  3. Under hösten 1598 anlände Sigismund med en polsk här till Sverige. De steg i land vid Stegeborg och det dröjde inte länge innan de stötte på hertig Karls trupper. Hertigens trupper hamnade i knipa och ett par hundra sårade fick föras till Norrköpingshus, som fick användas som fältlasarett. Den avgörande striden kom att stå vid Stångebro utanför Linköping. (källa)
  4. Sin tapperhet till trots lyckades skalden ta sig igenom slagets alla skeden utan svårare skavanker. Då han efter striden irrade kring på valplatsen förbannande sitt öde att ha överlevt kung Olof, träffades han av en pil i bröstet. Tormod tog sig nu till en bjugglada där det fanns ett fältlasarett. Det märkliga som nu inträffade är, enligt Fostbrödrasagan, att den sårade skalden tycktes oförmögen att besvara den tillskyndande läkekvinnans frågor annat än på drottkvätt. Hon var nog en bondmora från trakten utan djupare kunskap om den aristokratiska skaldikens regler med dess uppbrutna ordföljd och invecklade kenningar. Kunde hon förstå vad han sa? Då hon till sist frågade "varför är du så blek?", blev svaret. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.