Fängelseliknande Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fängelseliknande, varianter, uttal och böjningar av fängelseliknande

Fängelseliknande synonym, annat ord för fängelseliknande, vad betyder fängelseliknande, förklaring, uttal och böjningar av fängelseliknande.

Vad betyder och hur uttalas fängelseliknande

Fängelseliknande uttalas fäng|else|likn|ande oböjligt och är ett adjektiv.

Ordformer av fängelseliknande

Böjning (i positiv) fängelseliknande en/ett/den/det/de ~ + subst.

Fängelseliknande är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet fängelseliknande

  1. Handlingen äger rum i Sverige i början av 1900-talet. Pojken Rasmus bor på ett barnhem. Han står inte ut med de fängelseliknande rutinerna under Fröken Hök och flyr från hemmet och träffar på luffaren och musikern Oskar som kallas för "Ökenbusken." Tillsammans åker de på en resa runt om i landet, under vilken Oskar försöker hitta pojkens föräldrar. Rasmus, som lär känna Oskar, vill inte lämna honom. (källa)
  2. Ett av breven var från Sofia Albertina till Gustav Adolf, ett annat var från samma prinsessa till drottning Fredrika. Det tredje var från Fredrika till Gustav Adolf och det fjärde från Gustav Adolf till prins Oskar. Det hade Helga fått tillsägelse av sin fader att lämna till prinsen. Efter detta egendomliga möte hade hon blivit förd tillbaka till Vadstena men slutligen år 1835 rymt från sin fängelseliknande tillvaro. Hon hade dock snart tröttnat och blivit omhändertagen av en snäll gammal kvinna. I hennes stuga hade hon legat sjuk men slutligen återfunnits av en dam ur den högre societeten. Hon hade nu på faderns önskan blivit sänd till Slesvig för att konfirmeras i herrnhutarnas församling, varefter hon en tid vistats hos sina släktingar i Baden men återsänts år 1836 till Stockholm. På resan till Sverige hade hon haft sällskap med en familj de la Brache och därefter antagit detta namn. I Stockholm hölls hon mesta tiden undangömd och flyttades från ett ställe till ett annat, mest i staden inom broarna, där rum hyrdes ut åt resande. År 1842 skulle hon ha fått tillfälle att i slottsfogden Wihlborgs rum i slottet träffa kronprins Oskar och till honom överlämna de nämnda fyra breven. Något spår av dessa aktstycken har emellertid aldrig kunnat upptäckas. (källa)
  3. Stalin hade beslutat att göra utvecklingen av missiler till en nationell angelägenhet och de tyska förvärven placerade i ett nytt institut, NII-88. Utvecklingen av ballistiska robotar sattes under Dmitrij Ustinovs militära ledning och med Koroljov som chefskonstruktör för långdistansrobotar. Koroljov visade sina organisatoriska färdigheter då han lyckades hålla den dåligt fungerade organisationen gående. Tyskarna på anläggningen hölls i ett fängelseliknande arbetsutrymme med taggtråd och vakter. Gruppen började tillverka en kopia av V-2-raketen med hjälp av de återskapade dokumenten och isärplockade V-2-raketer. Kopian var tänkt för raketen R-1 och testades första gången i oktober 1947. Totalt avfyrade man elva stycken varav fem nådde målet. Detta kunde jämföras med de resultat man uppnått i Tyskland och visade raketens brist på tillförlitlighet. Man fortsatte att använda sig av tyskarnas expertis på raketkonstruktioner fram till omkring 1950 då de första fick återvända hem. Den sista gruppen återvände till Tyskland 1953. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.