Förargad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förargad, varianter, uttal och böjningar av förargad

Förargad synonym, annat ord för förargad, vad betyder förargad, förklaring, uttal och böjningar av förargad.

Synonymer till förargad

Andra språk

Förargad på Engelska

  • annoyed

Hur används ordet förargad

  1. En av dem som åtrått Ringstaholm var drottning Margareta, som i Norrköping höll räfst och rättarting 1404. Den 6 februari sistnämnda år lät hon adel och prästerskapet tilldöma sig slottet och länet då det tidigare tillhört kronan., samt insatte sin fogde Esbjörn Djäke där. Efter Margaretas död 1412 tillsatte hennes efterträdare, kung Erik av Pommern, en tysk, Henrik Styke, till hövitsman, första gången omnämnd 1423, sedan 1425, 1426, 1427 och 1431 i de samtida dokumenten som berör Norrköping. Under hans styre utsattes slottet för sin svåraste belägring av Engelbrekt Engelbrektssons trupper, vilkas uppgift var att rasera herremännens fästen i landet. Från Nyköping drog Engelbrekt via Kolmården dit för att personligen leda belägringen, ett svårt företag. Vid sin ankomst började han underhandla med Styke om slottets uppgivande, vilket denne förtretad avböjde. Då blev Engelbrekt förargad och det sägs att han "svor att innan sju daga, då vill jag dig med håret utdraga". Därefter började angriparna bygga en flotte, på vilken uppfördes ett fem våningar högt torn. Därifrån kunde man lätt skjuta över slottsmuren. Då blev emellertid Styke förskrämd och bad om fem dagars betänketid, vilket beviljades. Besättningen gav sig därefter, mot fritt avtåg. För övrigt var detta samma slott till vilket Engelbrekts mördare flydde efter mordet på upprorsmakaren. Under striderna mellan Krister Nilsson (Vasa) och Karl Knutsson innehades Ringstaholm av den förstnämnde. Då förlikning kom till stånd beslöts att dennes son Karl Kristiernsson (Vasa) fick behålla slottet. Senare, från 1440, ägdes det av Bengt Jönsson Oxenstierna. Ringstaholm omnämndes även fortsättningsvis under några decennier, men bevarade medeltidsbrev skrivna på slottsön begränsar sig till tre av kung Karl Knutsson (som uppges vara född där 1409), det vill säga 10 mars 1452, 29 juni 1455 och 3 augusti 1455. Det sistnämnda datumet stadfäste han åter borgarna i Norrköpings privilegier. Detta hade skett vid två tidigare tillfällen. Därtill är ett brev skrivet av Per Symensson med hustru den 24 juni 1460. Dessförinnan, år 1458 utgavs ett domsbrev, daterat Fiskeby, angående Erik Axelsson (Tott)s anspråk på Rimstadholm (bör vara Ringstaholm) såsom hans morsarv. (källa)
  2. Warrior Soul föddes år 1987 i sångaren Kory Clarkes huvud. På en öppen talangkväll i klubben Pyramid som hölls regelbundet läste han då och då dikter. Till sist blev han tillsagd att han inte fick uppträda om han inte skaffade sig ett band. Förargad skrek han tillbaks att han skulle återvända med världens bästa band och gick hem för att ringa upp alla han kände som spelade musik. Ett halvt år senare återvände han med gitarristen John Ricco, basisten Pete McClanahan och ex-Killing Joke-trummisen Paul Ferguson. (källa)
  3. Kommerserådet, justitierådet, sångaren och kapellmästare Stroh spelar ett parti skat. De talar om Storch och hans impulsiva fru. Storch kommer in. När de gör sig lustiga över honom och hans frus äventyr försvarar han henne passionerat. Christines telegram anländer i samma stund. Storch är chockad och rusar ut för att tänka över saken. De andra diskuterar saken flyktigt innan de återgår till spelet. Christine vill ha skilsmässa, men notarien är endast villig att göra så efter att han har pratat med Storch. Förargad lämnar hon kontoret. I Pratern rasar en storm. Storch vandrar planlöst omkring, inte vetande vad han ska ta sig till. Stroh dyker upp och bekänner att brevet egentligen var ämnat till honom och att det hamnade hos Storch bara för att deras namn är lika. Storch säger till Stroh att han måste gå till Christine direkt och förklara allt. Christine har skickat baronen till Wien för att leta reda på Mieze Maier och ta reda på om hennes man har en affär med henne. Men hon och Anna tvivlar på om baronen är kompetent nog för uppdraget. För övrigt har hon glömt att ge baronen ett foto av sin man. Ett nytt telegram anländer i vilket Storch berättar om missförståndet. Christine är skeptisk, detta kan vara ytterligare en ursäkt. Stroh anländer och visas in. Christine inväntar otåligt sin makes ankomst. Men så snart han kommer mottar hon honom kyligt, så lätt ska hon inte förlåta. Hon smågrälar tills Storch förlorar tålamodet och rusar ut. Christine blir bestört. Baronen återvänder från Wien. Christine behandlar honom avvisande och kör iväg honom. När Storch återkommer retar han henne för hennes beundran för den unge mannen och Christine erkänner att baronen har bett om ett lån på 1000 Mark. Storch skrattar och hon lovar att aldrig mer reta upp honom. (källa)
  4. Boxaren Ochsenschwanz är förargad över sin hustrus danslektioner eftersom han tror att hon är otrogen. Och hon är faktiskt mer intresserad av Gaston än av dans. När Ochsenschwanz får se de båda ge varandra en förstulen kyss förlorar han självbehärskningen, slår sönder bordet och spärrar in hustrun, medan Gaston gömmer sig i ett annat rum. I samma ögonblick slinker studentskan Himmelhuber in för att få Ochsenschwanz autograf. När hon upptäcks av Gaston, förklär hon sig till en träningsdocka. Under tiden har hennes far, professor Himmelhuber, dykt upp för att förläna den berömde boxaren ett hedersdoktorat. Boxaren känner sig mycket hedrad och demonstrerar sin skicklighet med ett knockoutslag - som träffar den levande dockan. Professorn känner igen sin dotter och beskyller Ochsenschwanz för att ha utnyttjat en minderårig. Rasande går boxaren bort till sin träningsmaskin. Gaston kopplar på strömmen till maskinen och lyckas fly tillsammans med boxarens hustru, medan maskinen tvingar Ochsenschwanz till ett långt träningspass. Ett regeringsråd besöker boxaren för att överlämna en inbjudan till olympiaden, men eftersom han inte vill störa boxaren stänger han inte av träningsmaskinen. (källa)
  5. Adolf Hitler var vanerökare under tidiga år. Han brukade röka 25–40 cigaretter per dag, men gav upp vanan, och ansåg att det var ett slöseri med pengar. Senare i livet betraktade Hitler rökningen som "dekadent" och "den röde mannens förbannelse mot den vite mannen, en hämnd efter att ha fått spritdryckerna", och beklagade att "så många utmärkta män har fallit offer för tobaksförgiftning". Han beklagade att både Eva Braun och Martin Bormann var rökare och var bekymrad över att Hermann Göring fortsatte att röka på offentliga platser. Han blev förargad när en staty beställdes som porträtterade en cigarrökande Göring. Hitler beskrivs ofta som den nationella ledare som först förespråkade ickerökning. (källa)
  6. Det sägs att han reste till Mekka, och somnade med fötterna mot Kaba. En förargad vakt väckte honom för att han skulle ha legat med fötterna mot Guds hus och Nanak sägs ha retoriskt svarat: "Min gode man, jag är trött efter en lång resa, är du snäll och vänd mina fötter i en riktning där Gud inte är." Det sägs att Mekkan snurrade när vakten försökte försökt vända på hans fötter. Han menade att Gud fanns överallt. (källa)
  7. Familjen Taikon får ett brev där det står att de måste byta lägerplats. Katitzis storebror Paul blir upprörd och förargad över de omständigheter de tvingas leva under. Han vill att fadern ska klaga men fadern svarar att han är för konflikträdd för att göra det. De packar alltså ihop och beger sig iväg. (källa)
  8. Andra namn på Hyllemor (-mora, -moran) har varit Hyllefroan (-froen, -frun), i Danmark Hyldefrue (-mor, -kvinde), i Tyskland Frau Holle (Holda, Holla, Holder). Tolkningen att Hyllemor skulle ha saknat verklig trosbakgrund, har inget stöd i uppteckningsmaterialet. Folklivsforskaren Eva Wigström träffade enligt egen uppgift flera personer som både trodde på och offrade till Hyllemor. ″Att offra till hyllen är tämligen vanligt i södra Sverige,″ skriver C. W. von Sydow, 1932. ″Vanligen är det för sjukdom man offrar, nämligen för sådan sjukdom som man tror sig ha fått genom att man orenat vid en hyll eller brutit någon kvist från den utan att först be om lov. Då får man en utslagssjukdom som kallas hylleskåll, och den botas genom att tvätta sig i spenvarm mjölk, som man sedan slår ut vid hyllen och ber om förlåtelse för vad man låtit komma sig till last.″ Eva Wigström exemplifierar: ″Har någon fått hylleskåll, så är det för det hyllekvinnan, som bor i hyllen, blivit förargad över att personen orenat invid busken. Då skall den sjuke tvätta sig tre morgnar å rad i osilad mjölk, slå den till hyllebusken ock säga: ′Jag läskar din rot, tag det onda ifrån mig!′.″. (källa)
  9. Hemulen blev väldigt förargad över att cyklonen tog hans frimärksalbum, men hemma vid Muminhuset där Muminmamman oroligt väntar med en välkomsttårta återfår han albumet med alla frimärken i gott skick. Gruppen bestämmer sig därefter för att söka skydd i Sniffs grotta och gör upp en lista över saker de ska ta med sig. Väl inne i grottan då kometen är mycket nära lämnar Sniff grottan efter ett gräl och alla blir genast oroliga. Mumintrollet ger sig ut för att hämta tillbaka honom och lyckas ganska precis. När kometen är som närmast kramar alla om varandra i tron om att de ska gå under vilken sekund som helst. Underligt nog slår kometen aldrig ner och nästa dag ser de hur katastrofen lättat. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.