Förbehålla Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förbehålla, varianter, uttal och böjningar av förbehålla

Förbehålla synonym, annat ord för förbehålla, vad betyder förbehålla, förklaring, uttal och böjningar av förbehålla.

Synonym till förbehålla

Vad betyder och hur uttalas förbehålla

Förbehålla uttalas för|be|hålla och är ett verb, böjs som behålla.

Förbehålla betyder:

Ordformer av förbehålla

Aktiv

förbehålla
infinitiv
förbehåller
presens
förbehöll
preteritum
förbehållit
supinum
förbehållande
presens particip
förbehåll
imperativ

Passiv

förbehållas
infinitiv
förbehålls
presens
förbehölls
preteritum
förbehållits
supinum

Perfekt particip

förbehållen en
~ + subst.
förbehållet ett
~ + subst.
förbehållna den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

förbehålles
presens

Förbehålla är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Förbehålla på Engelska

  • reserve - I would like to reserve the right to choose freely

Hur används ordet förbehålla

  1. Regale innebar att kronan hade rätt till del av avkastningen från allt på rikets jord. Så förbehölls till exempel i äldre tider kungen rätt att ensam skjuta vissa djur, jaktregale. Vidare tillägnade kronan sig viss rätt till allmänningar (skogsregale), större vattendrag (vattenregale) och malmstreck (bergsregale), de så kallade grundregalen. Slutligen förbehöll kronan sig ensamrätt eller monopol att ombesörja en eller annan för allmänheten avsedd inrättning, såsom postväsendet (postregale), mynttillverkning (myntregalet) eller att utöva vissa näringar, såsom tobakstillverkning (tobaksregale, se Tobaksmonopol i Sverige), brännvinstillverkning (se kronobränneri) och saltberedning (saltregale). Så var även handel reglerad, genom stadsprivilegier och stadslagen, och utbildning genom universitetsprivilegier som Uppsala universitets privilegier. (källa)
  2. I de flesta länder anses generellt officerare berättigade till fallrepshonnör. Stor fallrepshonnör är i regel förbehållet flaggmän samt andra civila och militära befattningshavare på motsvarande nivå. Kungliga personer erhåller fallrepshonnör med subalternofficerare som fallrepspojkar. (källa)
  3. Laga fång innebär att en person har fått en sak eller egendom i sin besittning, genom ett lagligt godkänt avtal. Det finns inga rättsliga förbehåll eller andras äganderätt som inkräktar på avtalet och man har inte tagit egendomen i sin besittning genom brottslig verksamhet. (källa)
  4. Kommunen ansvarar för fysisk planering på delegation från riksdag och regering, större beslut angående fysisk planering tas av kommunfullmäktige eller på delegation av kommunstyrelsen. Mindre beslut avseende fysisk planering delegeras vanligen till byggnadsnämnden, till exempel planer för markanvändning och byggande inom mindre områden som enskilda fastigheter och delar av kvarter eller där beslutet tillstyrkts av samtliga sakägare. Större beslut angående fysisk planering förbehålls vanligen kommunfullmäktige exempelvis betydande detaljplaner eller planering för stadsdelar eller hela kommunen (områdesbestämmelser, detaljplaner och översiktsplaner). (källa)
  5. En brasklapp är ett förbehåll avgivet som försiktighetsåtgärd. I uttryckets ursprungliga bemärkelse är förbehållet hemligt, men det används även om öppna reservationer som syftar till att rentvå en beslutsfattare i känsliga beslut. (källa)
  6. Detsamma gäller en straffvärd kränkning av en panthavares rätt till sin panträtt i egendom. För att olovligt förfogande av annans egendom, fast eller lös, skall föreligga så fordras det inte att det är fråga om en rätt som utnjuter skydd mot tredje man, en sakrätt, tillkommer målsäganden. Det är tillräckligt att äganderätten tillförsäkrats eller förbehållits ägaren genom en bestämmelse som är förpliktande för gärningsmannen. Olovligt förfogande av annans egendom utgör ett övergripande centralt egendomsbrott som är subsidiärt till de olika särskilda egendomsbrott som tillgreppsbrott, häleribrott, förskingringsbrott, smugglingsbrott och skadegörelse av annans egendom utgör. Olovligt förfogande kan alltså tillämpas subsidiärt om något rekvisit i de särskilda egendomsbrotten brister. (källa)
  7. Vissa adelssöner kunde sändas från sju års ålder till något hov som lärling (svenska: sven, tyska: junker, franska: page) i vapenidrotter och höviskt, ridderligt uppträdande. Ynglingen kunde sedan, vanligtvis från 14 års ålder, som väpnare följa sin riddare i strid eller till tornerspel. Efter ytterligare prövotid kunde han, vanligtvis från 20 års ålder, dubbas till riddare. Kungen lade då flatsidan av svärdet på väpnarens axel efter att denne svurit riddareden om trohet gentemot en världslig och en andlig överhöghet. De lätta svärdsslagen på vardera axel symboliserade de sista slag en riddare får ta emot ohämnade. Riddarskapet förbehölls vanligen en ganska begränsad krets inom adeln, som därigenom fick en politisk och ekonomisk särställning. Kvinnor kunde inte dubbas till riddare. De kunde dock bli hedersmedlemmar i vissa riddarordnar som till exempel Johanniterorden. (källa)
  8. Numera hyllas Goldwater ofta av liberalkonservativa politiker, inte minst i Europa, för att alltid ha hållit fast vid sina konservativa, eller snarare libertarianska, principer. Bland annat var han en ihärdig försvarare av fri abort och kritiserade införandet av Don't ask, don't tell, som förbehöll armén rätten att avskeda öppet homosexuella på grund av deras sexuella läggning. Under debatten som följde Don't ask, don't tell fällde Goldwater de sedermera bevingade (och under senatsdebatten innan policyn avskaffades 2010 citerade) orden. (källa)
  9. För att fallet skall leda till att nacken bryts (antingen vid 3:e, 4:e eller 5:e kotan) anpassas fallet efter personens vikt, vilket brukar innebära att det mäts ut till 1-1,5 gånger personens längd. Ett för långt rep kan innebära att huvudet separeras från kroppen helt och hållet. Man skiljer således mellan hängning med kort eller långt fall, där den första metoden innebär en mera plågsam död för personen, med långt fall är syftet att den dödsdömde skall bli medvetslös omedelbart. Genom hängning inträder dock döden alltid genom kvävning. I en kort hängning kvävs man genom att luftrören täpps till, genom ett långt fall kvävs man genom att musklerna som kontrollerar andningen upphör att fungera på grund av skador på ryggmärgen. En annan metod som använts flitigt (och används än idag) är att den dömde helt enkelt med en snara om halsen via ett rep och en talja, eller numera, via en mobilkran hissas upp i luften för att långsamt dö genom kvävning. Denna metod är att jämföra med ovan nämnda "kort snara" med förbehållet att avlivningen blir ännu mer utdragen då ingen "knyck" alls förekommer. (källa)
  10. En myntmästare är föreståndare för en myntverkstad. Normalt brukar titeln förbehållas sådana som ansvarar för myntens rätta vikt och halt, och först från slutet av 1200-talet och början av 1300-talet dyker de första svenska myntmästarna i egentlig mening upp. År 1876 började ämbetet kallas myntdirektör. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.