Förmyndarregering Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förmyndarregering, varianter, uttal och böjningar av förmyndarregering

Förmyndarregering synonym, annat ord för förmyndarregering, vad betyder förmyndarregering, förklaring, uttal och böjningar av förmyndarregering.

Vad betyder och hur uttalas förmyndarregering

Förmyndarregering uttalas för|mynd|ar|reg|er|ing och är ett substantiv.

Ordformer av förmyndarregering

Singular

förmyndarregering
obestämd grundform
förmyndarregerings
obestämd genitiv
förmyndarregeringen
bestämd grundform
förmyndarregeringens
bestämd genitiv

Plural

förmyndarregeringar
obestämd grundform
förmyndarregeringars
obestämd genitiv
förmyndarregeringarna
bestämd grundform
förmyndarregeringarnas
bestämd genitiv

Förmyndarregering är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet förmyndarregering

  1. I denna förmyndarregering ingick förutom riksmarsken och riksamiralen: riksdrotsen, rikskanslern och riksskattmästaren. Riksdrotsen var alltså president (ordförande) i den år 1614 instiftade Svea hovrätt, och var tillika rikets högste domare. Riksskattemästaren hade insyn över rikets ekonomi, och satt som ordförande över Kammarkollegiet. Rikskanslern var i sin tur landets förnämsta ämbetstitel, då rikskanslern under Gustav II Adolfs och drottning Kristinas regering var Axel Oxenstierna. Rikskanslerns uppgift var att underhandla med främmande makter om krig och fred, förbund och tullar med mera, och kan därmed betraktas som en dåtida motsvarighet till dagens utrikesminister. (källa)
  2. Postverket i Sverige daterar sin begynnelse till 20 februari 1636, då drottning Kristinas förmyndarregering, på Axel Oxenstiernas tillskyndan, utfärdade förordningarna Om Post-Bådhen, Beställning för Postmästaren Anders Wechell samt Beställning för Oluff Jönsson att resa omkring landet och förordna Posterne. (källa)
  3. Bergsstaten har sitt ursprung i myndigheten Generalbergsamtet, bildad av Axel Oxenstierna och som drottning Kristinas förmyndarregering den 14 februari 1637 gav fullmakt och instruktioner i form av det så kallade Memorialet. Vid tiden för amtets bildande var stormakten Sveriges ekonomi usel och landet var i starkt behov av pengar. Ett sätt att säkerställa inkomster var att staten skulle engagera sig i bergsbruket. Generalbergsamtet skulle därvid hantera alla frågor om utvinning av metaller och tanken på att bilda en myndighet låg därför nära till hands. (källa)
  4. Tre saker gjorde det omöjligt för Brätte att överleva som stad: den låg dåligt till från militär synpunkt, sjön Vassbotten grundades så att skeppen inte kunde gå i hamn och expansionsmöjligheter saknades. Det hade redan tidigare gjorts försök att flytta staden både av Gustav Vasa 1560 och av Erik XIV några år senare. Nästa försök gjordes av Karl IX 1610 sedan 6 av stadens 22 gårdar brunnit ned. Problemet var att den tilltänkta platsen, Huvudnäs, var i privat ägo, men 1641 kom man fram till ett avtal och ägorna löstes in. Brätteborna kunde nu börja bygga sin nya stad och den 1 februari 1644 utfärdar Drottning Kristinas förmyndarregering privilegier för Vänersborgs stad. De sista invånarna lämnar Brätte 1647. (källa)
  5. Förmyndarregering, särskilt anordnad regering i en monarki, där den egentlige monarken ännu enligt lag ej är tillräckligt gammal för att uppstiga på tronen. I dennes ställe utövas makten av en riksföreståndare eller ett särskilt råd, i äldre tid ofta bestående av adelsmän. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.