Förnimma Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förnimma, varianter, uttal och böjningar av förnimma

Förnimma synonym, annat ord för förnimma, vad betyder förnimma, förklaring, uttal och böjningar av förnimma.

Synonymer till förnimma

Vad betyder och hur uttalas förnimma

Förnimma uttalas för|nimma och är ett verb förnam [-nam´], förnummit, förnummen förnummet förnumna, pres. förnimmer, imper. förnim.

Ordformer av förnimma

Aktiv

förnimma
infinitiv
förnimmer
presens
förnam
preteritum
förnummit
supinum
förnimmande
presens particip
förnim
imperativ

Passiv

förnimmas
infinitiv
förnims
presens
förnams
preteritum
förnummits
supinum

Perfekt particip

förnummen en
~ + subst.
förnummet ett
~ + subst.
förnumna den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

förnimmes
presens

Förnimma är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Förnimma på Engelska

  • perceive, be aware of, sense - one senses an echo of one', s childhood

Hur används ordet förnimma

  1. Kittling är lätt beröring som får känselsystemet att förnimma klåda. (källa)
  2. Anosmi - oförmåga att förnimma ett eller flera luktämnen. (källa)
  3. Tidiga monoteistiska religioner, som ursprungligen var monolatriska, är judendom, zoroastrism och den soldyrkan farao Akhenaton införde i Egypten. Om judendomens, kristendomens och islams gud ska uppfattas som samma gud är en kontroversiell fråga. Hinduismen, som egentligen är en samling av närbesläktade religioner med de gemensamma nämnnarna att de uppstått på den indiska subkontinenten och främst har sina anhängare bland dagens indiska folk, definieras ibland som polyteistisk. Många hinduer uppfattar emellertid de många gudarna som manifestationer av den enda guden och ses som medel för att förnimma denna svårgripbara och svårdefinierade gud. Det finns även monoteistisk hinduism där Vishnu betraktas som den ende guden och Krishna som dennes fulländade inkarnation eller avatar. Bhakti är detsamma som villkorslös monoteism. (källa)
  4. Nattskärran uppmärksammas främst genom sin sång som oftast framförs nattetid från en upphöjd plats. Den kan närmast jämföras med ljudet av en motorcykel som kör förbi på långt avstånd. Denna sång framförs i timtal nästan utan paus i skymningen och på natten. Detta "surrande", som varierar i tonhöjd och ljudstyrka, växlar vid större upprördhet från kvåårååårrrårrr... till erreeerreerrreerrreeerr... När det plötsligt avstannar kan man ibland förnimma mycket höga, utdragna diiieyyh-inslag och flerfaldiga, ganska högljudda vingslag. Även näbbklappranden kan höras särskilt när den jagar insekter. (källa)
  5. Smaksinne – ett sinne hos människan och vissa andra djur och består i förmågan att förnimma olika substanser som kommer i kontakt med smakorganen Smaklök – smaksinnets huvudorgan. (källa)
  6. Känslan av att drabbas av depersonalisation beskrivs ibland som att vara ett spöke eller som en film. Hur hårt personen i fråga än anstränger sig, känner hon/han en distans till världen, och den drabbade kan inte förnimma sig själv som normal. Medan den drabbade försöker sitt bästa för att känna sig själv och omgivningen som normal, är det en del i individen som inte orkar kämpa längre. Det är en förändring i förnimmelsen eller erfarenheten från jaget, så att jaget känns som overkligt. Personen som är drabbad känner sig frånkopplad från verkligheten eller sin egen kropp eller den mentala processen. (källa)
  7. Empiriker delar in erfarenheten i en 'yttre erfarenhet', det vi vet om den yttre världen, och en 'inre erfarenhet', det vi genom introspektion vet om våra egna själsverksamheter och själstillstånd. Men våra sinnesförnimmelser, det insamlade materialet för vår yttre erfarenhet, är också dels ett själstillstånd hos oss (bestämningar i vårt medvetande), dels produkter av själsverksamhet. Därför kan det späda barnet och den vuxna människan inte sägas förnimma samma sak, även om det fysiska/fysiologiska förloppet vid sinnesförnimmelsen är detsamma hos båda. Mellan det omedelbara, fysiologiska sinnesintrycket och perceptionen, det vill säga den själsliga varseblivningen (uppfattningen om vad sinnesförnimmelsen innebär), ligger en mer eller mindre lång kedja av tankeprocesser. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.