Förrätt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förrätt, varianter, uttal och böjningar av förrätt

Förrätt synonym, annat ord för förrätt, vad betyder förrätt, förklaring, uttal och böjningar av förrätt.

Synonymer till förrätt

Vad betyder och hur uttalas förrätt

Förrätt uttalas för|rätt [fö´r-] och är ett substantiv -en -er.

Förrätt betyder:

Ordformer av förrätt

Singular

förrätt
obestämd grundform
förrätts
obestämd genitiv
förrätten
bestämd grundform
förrättens
bestämd genitiv

Plural

förrätter
obestämd grundform
förrätters
obestämd genitiv
förrätterna
bestämd grundform
förrätternas
bestämd genitiv

Förrätt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Förrätt på Engelska

  • starter

Hur används ordet förrätt

  1. Löksoppa är en fransk klassisk maträtt som från början var en maträtt för fattiga men som med åren har växt fram och är nu något de flesta förknippar med Frankrike. Det finns många olika varianter och sätt att tillaga soppan på men de gemensamma grundläggande ingredienserna är bröd, buljong och lök. Soppan är enkel och snabb att tillaga och äts oftast till vardags eller som en förrätt. Den är populär i Frankrike, Europa i allmänhet och i USA. (källa)
  2. Den nutida smörgåsen med pålägg är inte särskilt gammal i svensk matkultur. Smörgåsar blev vanligare under 1930-talet när kokböcker lanserade recept på olika smörgåsrätter. Då var smörgåsen främst en förrätt. I äldre tider ansågs det som syndigt slöseri med "tvesovling", det vill säga dubbelt pålägg på smörgåsen (varav smöräknas som ett pålägg). (källa)
  3. På en klassisk gåsamiddag serveras svartsoppa som förrätt, därefter gåsen, och till sist skånsk äppelkaka som efterrätt. Denna meny skapades av krögaren på Piperska muren i Stockholm under 1850-talet. Kombinationen blev populär och övriga krögare var inte sena med att ta efter. Innan den klassiska mårtensmenyn kom till Skåne åt man lutfisk till förrätt följt av själva gåsen och avslutningsvis risgrynsgröt till efterrätt. (källa)
  4. Crêpes är franska för tunna pannkakor och kan ätas som förrätt eller dessert. Pannkakorna innehåller vanligtvis många ägg och rullas ihop med fyllning bestående av allt ifrån kött och svamp till frukt och choklad eller vänds i sås och flamberas. (källa)
  5. Purjolöken är en viktig grönsak, som kan användas rå, gratinerad och stuvad. Antingen för sig själv eller i grytor, soppor och gratänger. Purjolök är huvudingrediens i vichyssoise och cock-a-leekie. Den sistnämnda rätten ligger skottarna varmt om hjärtat och förekommer ofta som förrätt till Burns Suppers, middagar som hyllar den skotske poeten Robert Burns liv och poesi. Vid odling täcks ofta delar av purjolöken för att denna skall förbli vit och mjäll. (källa)
  6. förrätt - tunna soppor, ofta tillagade på grönsaker, rotfrukt och/eller lättare köttsorter, till exempel kyckling eller fisk. (källa)
  7. Salami är ett samlingsnamn på mjölksyrefermenterade, lufttorkade, saltade och kryddade tjocka korvar från länder som till exempel Italien, Spanien och Ungern. Salamin görs på malt kött (mestadels fläsk- eller nötkött), bacon och kryddor. Den kan förseglas med sockerlösning på utsidan, hängas och rökas. Alternativa köttsorter kan vara vildsvin, häst eller lamm, i vissa fall kalkon eller kyckling. Salami används mest som smörgåspålägg, kan serveras som förrätt och är en viktig ingrediens i det italienska kökets grytor, fyllningar, pastarätter och soppor. Den serveras ofta i tunna skivor, där skivornas tjocklek minskar med tilltagande smakstyrka i korven. Salamin är smaksatt med olika kryddor, beroende på sitt ursprungsland. Kryddor som ofta används är svartpeppar, vitpeppar, kryddpeppar, paprika, vitlök, muskotnöt, koriander, tryffel, vin och konjak. (källa)
  8. Smörgåsbord är en traditionell svensk förrätt men som sedan 1960-talet i allmänhet är ett samlingsnamn för en buffémåltid där det ingår sill och snaps som inledning samt där det efter denna inledning bjuds en större mängd olika rätter som sallader, kallskuret, varma rätter, ost och desserter. (källa)
  9. som aperitif eller snaps som dricks vid inledningen av en måltid eller till en mindre förrätt. (källa)
  10. Förrätt eller entrérätt är den rätt som serveras före huvudrätten. En typisk förrätt är soppa. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.