Förtroendeuppdrag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förtroendeuppdrag, varianter, uttal och böjningar av förtroendeuppdrag

Förtroendeuppdrag synonym, annat ord för förtroendeuppdrag, vad betyder förtroendeuppdrag, förklaring, uttal och böjningar av förtroendeuppdrag.

Vad betyder och hur uttalas förtroendeuppdrag

Förtroendeuppdrag uttalas för|tro|ende|upp|drag och är ett substantiv.

Ordformer av förtroendeuppdrag

Singular

förtroendeuppdrag
obestämd grundform
förtroendeuppdrags
obestämd genitiv
förtroendeuppdraget
bestämd grundform
förtroendeuppdragets
bestämd genitiv

Plural

förtroendeuppdrag
obestämd grundform
förtroendeuppdrags
obestämd genitiv
förtroendeuppdragen
bestämd grundform
förtroendeuppdragens
bestämd genitiv

Förtroendeuppdrag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet förtroendeuppdrag

  1. Tidigare fråntogs konkursgäldenärer sin allmänna rösträtt och var inte valbara till offentliga förtroendeuppdrag. (källa)
  2. I en beslutande församling kan det exempelvis vara en inofficiell delgrupp vars medlemmar hela tiden föreslår varandra, och inte några utanför delgruppen, när det gäller att utse personer till olika förtroendeuppdrag. (källa)
  3. En medlem är en person, företag, organisation, kommun eller stat som tillhör en formell eller informell grupp, förening eller organisation. Medlemskapet innebär både rättigheter och skyldigheter gentemot föreningen. Inte minst har en ordinarie medlem rösträtt på årsmötet och blir valbar till förtroendeuppdrag inom föreningen. I den svenska folkrörelsetraditionen tillmäts medlemskapet ett stort värde. Värt att nämna är att man kan vara medlem i andra grupper än just föreningar, som t.ex. internetforum, i dessa kretsar ger medlemskap inte nödvändigtvis några rättigheter såsom rösträtt på årsmöten, då dessa i allmänhet inte existerar. (källa)
  4. I officiella och politiska sammanhang kan lämpliga personer nomineras som kandidater inför ett val till särskilda förtroendeuppdrag, som till exempel ett politiskt partis partiledare eller ett lands president. Nomineringar kan också tas fram av en valberedning till styrelseposter i en förenings/organisations eller ett aktiebolags styrelse vid en årsstämma. Nomineringar kan även ske i samband med officiella utnämningar av till exempel orter/städer för särskilda uppdrag, exempel på detta är utnämningar till Europeisk kulturhuvudstad eller lokaliseringar av Olympiska spel eller placeringar av exempelvis Europeiska unionens speciella verksamheter och organ. De nominerade får då anstränga sig för att till varje pris söka kvalificera sig som den lämpligaste kandidaten att tilldelas uppdraget. Ibland kan termen även folkligt användas vid till exempel påtryckningskampanjer eller viljeyttringar i massmedia gällande önskningar eller opinionsmätningar att vilja se vissa personer tilldelas utmärkelser eller poster, utan att detta har något som helst samband med dem som utser dessa. (källa)
  5. Valbar kallas den som kan väljas till en viss post eller uppdrag, ofta ett förtroendeuppdrag. Valbarhet och rösträtt följs ofta åt, men inte alltid. Så är till exempel valbarhetsåldern 18 år i de kyrkliga valen i Sverige, trots att rösträttsåldern är 16 år. (källa)
  6. Begreppet "emeritus"/"emerita" används även studentikost och mera skämtsamt för före detta innehavare av förtroendeuppdrag inom studentkårer eller studentnationer. (källa)
  7. En uppgift kan anses försvarlig att lämna, om den har högt allmänintresse. Så kallade offentliga personer, som genom att ha förtroendeuppdrag eller vara kända på annat sätt har ett högt allmänintresse, får ofta finna sig i att utsättas för granskning och kritik på ett sätt som okända personer inte behöver finna sig i. (källa)
  8. Fjärdingsman var i Sverige länge ett lokalt förtroendeuppdrag, men utvecklades i slutet av 1800-talet till en lägre statlig tjänst, oftast på deltid. Fjärdingsmannen biträdde kronolänsmannen med indrivning, polisverksamhet, vägtillsyn och annat. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.