Förtroendevald Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förtroendevald, varianter, uttal och böjningar av förtroendevald

Förtroendevald synonym, annat ord för förtroendevald, vad betyder förtroendevald, förklaring, uttal och böjningar av förtroendevald.

Vad betyder och hur uttalas förtroendevald

Förtroendevald uttalas för|tro|ende|vald och är ett adjektiv.

Ordformer av förtroendevald

Böjning (i positiv) förtroendevald en ~ + subst. förtroendevalt ett ~ + subst. förtroendevalda den/det/de ~ + subst. förtroendevalde den ~ + mask. subst.

Förtroendevald är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Förtroendevald på Engelska

  • elected

Hur används ordet förtroendevald

  1. I kommunfullmäktige finns motsvarande begrepp, då ställs frågan av ledamot till en förtroendevald med direkt politiskt ansvar för ett visst område. Det kan vara ordföranden i en nämnd eller en fullmäktigeberedning eller de förtroendevalda i övrigt som fullmäktige bestämmer. I Stockholms stad får fullmäktige bestämma att interpellationer bara får ställas till borgarråden. Fullmäktiges regler för interpellationer skall finnas i arbetsordningen. (källa)
  2. En kommundirektör är högsta tjänsteman i en kommun i Finland och leder kommunens förvaltning, ekonomi samt kommunens övriga verksamhet. Kommunen kan välja att istället ha en förtroendevald borgmästare, som har samma uppgifter men också är ordförande för kommunstyrelsen. Kommundirektören i städer kallas stadsdirektör. (källa)
  3. Valberedning, inom vissa organisationer kallad nomineringskommitté, är en förtroendevald arbetsgrupp inom en organisation (såsom ett bolag, ett politiskt parti eller en förening) vars mål är att förbereda val av funktionärer, till exempel styrelse. Valberedningens uppgift är att samla kandidater och om de har mandat jämföra deras kompetens och att om lämpligt förorda något alternativ. (källa)
  4. Ett val är i politiken den process där en eller flera personer utses till ett politiskt ämbete eller att bli en (inte nödvändigtvis politisk) förtroendevald ledamot. (källa)
  5. Sedan den 1 augusti 2006 kan en kommun antingen ha en kommundirektör (kallad stadsdirektör i städer) eller en borgmästare. Båda väljs av fullmäktige, men kommundirektören räknas som kommunens högste tjänsteman medan borgmästaren räknas som förtroendevald. Eventuell borgmästare är ordförande för kommunstyrelsen. En tidigare kommundirektör ska när borgmästares mandatperiod börjar få en annan tjänst inom kommunen. 2013 hade borgmästarmodellen endast införts i Tammerfors och Birkala. (källa)
  6. Begreppet används på samma sätt i föreningar då en förtroendevald behöver ersättas under sin mandatperiod. För att slippa ordna extra val kan suppleant väljas på förhand. (källa)
  7. Förtroendevald kallas den som genom val erhållit ett uppdrag och förutsätts sköta uppdraget i enlighet med sin övertygelse, till skillnad från dem som får ett uppdrag genom att anställas och förutsätts sköta det mer eller mindre utan hänsyn till sina egna åsikter. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.