Föröka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder föröka, varianter, uttal och böjningar av föröka

Föröka synonym, annat ord för föröka, vad betyder föröka, förklaring, uttal och böjningar av föröka.

Vad betyder och hur uttalas föröka

Föröka uttalas för|öka och är ett verb -de.

Föröka betyder:

Ordformer av föröka

Aktiv

föröka
infinitiv
förökar
presens
förökade
preteritum
förökat
supinum
förökande
presens particip
föröka
imperativ

Passiv

förökas
infinitiv
förökas
presens
förökades
preteritum
förökats
supinum

Perfekt particip

förökad en
~ + subst.
förökat ett
~ + subst.
förökade den/det/de
~ + subst.

Föröka är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet föröka

  1. Behandling för ett gallblåseanfall är oftast operation för att ta bort gallblåsan. Detta kan antingen ske genom att man opererar genom flera mindre snitt (laparoskopiskt) eller genom ett enda större snitt (öppen kirurgi). Öppen kirurgi är förenat med fler komplikationer än laparopskopisk kirurgi. Kirurgin utförs vanligen under narkos. Hos de som inte klarar av kirurgi, kan medicin användas för att föröka lösa upp stenarna eller så kan stötvågsterapi provas. År 2017 fanns inte tillräckligt vetenskaplig underlag för att säga om operation var indicerat för alla som får gallstensanfall. (källa)
  2. Gösen finns även i sjön Burträsket, Burträsk. 4 mil Sydväst om Skellefteå och kan vara den sjö längst norrut där gösen finns i stor utsträckning ut till havet genom Bureälvssystemet. Gösen finns inplanterad i sjön Pengsjön där de skall ha börjat föröka sig. Sjön ifråga ligger i Vännäs kommun.Gösen finns i riklig mängd i många av Tornedalens sjöar. Armasjärvi, Puostijärvi, Miekojärvi m.m. Har fiskats i mer än 100 år. Finns även i sjöar i Kalixälvens och Råneälvens vattensystem. (källa)
  3. Ett exempel på bestämningsproblematiken på underartsnivå är att havsöring, insjööring och bäcköring tidigare ofta beskrivits som olika underarter, eftersom dessa tre öringtyper som en följd av olika levnadssätt även skiljer sig åt till utseendet. Havsöring gavs då det vetenskapliga namnet Salmo trutta, insjööring Salmo trutta lacustris och bäcköring Salmo trutta fario. Denna indelning kan ibland fortfarande ses som en alternativ representation. Men genetiska undersökningar har visat att dessa taxon inte motsvarar egentliga underarter, utan detta är istället tre olika typer av öring med olika livshistoria. De tre olika ekologiska typerna, eller formerna, har utvecklats oberoende flera gånger och skillnaderna i utseende mellan dem är främst en följd av anpassning till olika levnadssätt och om de olika formerna förekommer i samma vatten kan de föröka sig sinsemellan. Likheter i utseendet mellan två geografisk åtskilda öringbestånd kan på motsvarande vis vara en följd av anpassning till liknande levnadssätt, och behöver inte betyda att de har ett gemensamt ursprung. (källa)
  4. 3: Föra in den nya DNA- strängen in i cellen (bakteriecellen). Detta genom t.ex. kemisk sensitivation, elektroporering, optisk injektion. Bakterien börjar sedan föröka sig. (källa)
  5. De tidiga krukväxtförekomsterna i Sverige var främst i form av exotiska växter – bland annat citrusträd – importerade med kolonialvaruhandeln från sydliga länder och odlade i större krukor i herresätens orangerier och framväxande botaniska trädgårdar. Först in på 1800-talet började krukväxter sakta spridas även till enklare hem och framför allt de rymligare borgerliga hemmen med större fönster och innanfönster. Inledningsvis rörde det sig främst om köldtåligare växter och sådana man lätt kunde föröka och sprida genom sticklingar och skott, då försäljning av växter kom först senare på 1800-talet. I det senare 1800-talet blev det i borgerliga hem ett mode att inreda hemmen med rikligt med gröna växter på sidobord och piedestaler. På 1930-talet kom modet att odla olika kaktusväxter i kruka. (källa)
  6. Det går ganska lätt att driva den från frö, men man kan lika bra föröka dem med sticklingar som rotar sig direkt i jorden. Bästa tid är på våren. För att få en knubbigare planta toppas unga plantor. Krysantemum trivs bäst i fuktbevarande men väldränerad jord som kan vara både sand- och lerblandad, och soligt till halvskuggigt läge. Som krukväxt behöver den regelbunden vattning för att inte fälla blommor och knoppar. I försök har den konstaterats vara en av de effektivaste växterna på att ta upp och binda bensen ur luften. (källa)
  7. Lyckoklöver har tjock, förgrenad jordstam, som gör den lätt att vinterförvara och även föröka. Finns i butikerna framför allt från vår till höst. Förökas lätt genom att man delar jordstammarna, som sedan fördelas på flera krukor. (källa)
  8. Metabolism, även kallat ämnesomsättning, är ett sammanfattande namn på de processer där näringsämnen och läkemedel tas upp, omvandlas, bryts ner i kroppen, omsätts till energi och/eller avlägsnas ur kroppen. Här ingår ett mycket stort antal kemiska reaktioner. Dessa processer utgör grundvalen för själva livet. De gör det möjligt för cellerna att växa och föröka sig, att underhålla de strukturer som cellerna är uppbyggda av och att anpassa sig till förändringar i deras livsmiljö. (källa)
  9. Växten bildar utlöpare – i dagligt tal revor – som kan slå rot, men i mycket mindre grad än vad jordgubben gör. När man odlar smultron, brukar man därför fröså dem eller föröka dem genom att dela plantorna. Förutom de vanliga röda finns odlade former av skogssmultronet vars bär i moget skick är gröna, vita eller gula. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.