Gammalkatolik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gammalkatolik, varianter, uttal och böjningar av gammalkatolik

Gammalkatolik synonym, annat ord för gammalkatolik, vad betyder gammalkatolik, förklaring, uttal och böjningar av gammalkatolik.

Vad betyder och hur uttalas gammalkatolik

Gammalkatolik uttalas gammal|katol|ik och är ett substantiv.

Ordformer av gammalkatolik

Singular

gammalkatolik
obestämd grundform
gammalkatoliks
obestämd genitiv
gammalkatoliken
bestämd grundform
gammalkatolikens
bestämd genitiv

Plural

gammalkatoliker
obestämd grundform
gammalkatolikers
obestämd genitiv
gammalkatolikerna
bestämd grundform
gammalkatolikernas
bestämd genitiv

Gammalkatolik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet gammalkatolik

  1. Man skulle alternativt kunna utpeka tillkomst på 1500- och 1600-talet som ett kriterium, men då skulle detta exkludera assyrierna, orientalerna, valdenserna och kanske även herrnhutarna, som är en gren av hussiterna, och nyhussiterna. Det skulle också exkludera metodisterna och Nya Kyrkan (som är 1700-talsrörelser), mormonerna, plymouthbröderna, adventisterna, gammalkatolikerna, Svenska missionskyrkan och Jehovas Vittnen (som är 1800-talsrörelser), samt pentekostalerna och trosrörelsen (som är 1900-talsrörelser). Denna definition skulle ändå inte leda till någon begreppsmässig klarhet, därför att den läromässiga, organisationsmässiga och spiritualitetsmässiga skillnaden mellan anglikaner, baptister och kväkare är avsevärd. Vilka gemensamma drag skulle ordet "protestantisk" syfta på. (källa)
  2. De gammalkatolska kyrkorna i Utrechtunionen hade från sitt grundande 1889 ett giltigt och erkänt ämbete, det vill säga den apostoliska successionen, och en teologi som man, mycket förenklat, kan säga ligger mittemellan den romersk-katolska och den lutherska. Detta har gjort att gammalkatolikerna från 1920-talet har spelat en viktig roll i samarbetet mellan olika kyrkor i världen. (källa)
  3. Gammalkatolska kyrkor är ett samlingsnamn för självbetecknade katolska religiösa samfund som står utanför gemenskapen med påven och den romersk-katolska kyrkan. Några tillhör Utrechtunionen men flertalet står utanför unionen. I flera avseenden intar gammalkatolikerna numera en med den – i Västvärlden – dominerande teologiska synen samt i moralfrågor en mera liberal hållning än den romersk-katolska kyrkan. Man avskaffade tidigt kravet på celibat för präster och har i samtliga gammalkatolska kyrkor inom Utrechtunionen, utom i Polen fattat beslut om prästvigning av kvinnor. Några av de gammalkatolska kyrkorna inom Utrechtunionen har uttalat stöd för HBT-rörelsen, dock inte Oberoende filippinska kyrkan, Polska nationalkatolska kyrkan, Mariaviterna och Slovakiska gammalkatolska kyrkan. Ingen av dessa kyrkor är medlemmar av Utrechtunionen, men har samarbetsavtal med den. (källa)
  4. Friedrich blev sedan en av gammalkatolikernas ledare och utgav bland annat Kirchengeschichte Deutschlands (2 band, 1867-69), Tagebuch, während des Vatikanischen Konzils geführt (1871), Geschichte des Vatikanischen Konzils (3 band, 1877-87), Ignaz von Döllinger (3 band, 1899-1901). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.