Gaslampa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gaslampa, varianter, uttal och böjningar av gaslampa

Gaslampa synonym, annat ord för gaslampa, vad betyder gaslampa, förklaring, uttal och böjningar av gaslampa.

Vad betyder och hur uttalas gaslampa

Gaslampa uttalas gas|lampa och är ett substantiv.

Ordformer av gaslampa

Singular

gaslampa
obestämd grundform
gaslampas
obestämd genitiv
gaslampan
bestämd grundform
gaslampans
bestämd genitiv

Plural

gaslampor
obestämd grundform
gaslampors
obestämd genitiv
gaslamporna
bestämd grundform
gaslampornas
bestämd genitiv

Gaslampa är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Gaslampa på Engelska

  • gaslamp

Hur används ordet gaslampa

  1. Men gasverkens framgång och dominans skulle inte bli bestående. Kring sekelskiftet växte konkurrensen från fotogenlampan och den elektriska glödlampan. Under 1870- och 1880-talen hade fotogenlamporna blivit billigare i drift än gaslamporna och de krävde heller inga investeringar i rörledningar. Rationellare tillverkning gjorde också att priset på fotogen sjönk från 20 öre per liter 1885 till 14 öre per liter vid sekelskiftet. Elektriciteten var ett ännu större hot och i många städer bromsades elintroduktionen medvetet för att skydda gasen. Men elljusets fördelar, bekvämligheten vid tändning och släckning och att man slapp öppen låga, ledde till att privatabonnenterna snabbt gick över till el och 1910-talet blev elljusets genombrottsdecennium. Nya energisnålare metalltrådslampor sänkte driftskostnaden för el med femtio procent och kolbrist under första världskriget tredubblade gaspriset. Även fotogenpriset höjdes och snart stod det elektriska ljuset som segrare. Som gatubelysning dröjde sig gasljuset dock kvar. Men vid slutet av 1930-talet hade bara tolv städer fler än 200 gatlyktor. Andra världskrigets bränsleprisökningar betydde slutet också för dem. (källa)
  2. Torium har tidigare även brukats som glödnät till gaslampor och fotogenlyktor (Auers glödljus). Torium har också använts som legeringsämne. Tidigare har suspensioner av svårlösliga toriumföreningar använts som röntgenkontrastmedel, dock med en hög frekvens av cancer som följd. (källa)
  3. Vid mitten av 1800-talet spreds den till parisiska nöjesetablissemang som populära Bal Mabille, ett ställe där man kunde dansa under konstgjorda palmer och åka karusell – till ljuset från 3 000 gaslampor. År 1866 premiärvisades cancan även i Sverige, på det tre år gamla etablissemanget Berns salonger. (källa)
  4. För några hundra år sedan använde man inte elektricitet. Gatlamporna var gaslampor, transportmedlet var häst och vagn och maten kokades på vedspisar. (källa)
  5. Sedan december 1924 fanns en trafikfyr på Nybroplan. Anordningen, som ibland kallas för Stockholms första trafikljus, sattes upp på prov efter amerikansk förebild och var utrustad med en gul blinkande gaslampa från AGA (specialist på just fyrar) som spred ljus åt alla håll. På fyrens sockel fanns målade pilar som hade till uppgift att påminna trafikanterna om att hålla till vänster och passera fyren på rätt sida. (källa)
  6. Under en repetition för baletten La Muette de Portici i november 1862 kom Livry för nära en gaslampa på scenen och hennes balettklänning fattade eld. Hon fick svåra brännskador och avled åtta månader senare, 21 år gammal. Hon är begravd på Montmartrekyrkogården. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.